BIST 9.459
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.487,54
HABER /  POLİTİKA

Meclis'te Başkanlık santrancı

TBMM Başkanlığı için muhalefet partilerinin adayları belli olmaya başladı. İlk turda seçim için 367 oy gerekiyor ve mevcut tabloya göre bu zor görünüyor.

Abone ol

TBMM’de önceki gün yapılan yemin töreninin ardından sıra Meclis Başkanlığı seçimine geldi. TBMM Genel Kurulu 30 Haziran’da başkanlık seçimi için toplanacak. AK Parti dışında üç muhalefet partisinin adayları belli oldu.

CHP, adayının Deniz Baykal olduğunu resmen açıkladı. MHP’deyse Ekmeleddin İhsanoğlu başkanlık yarışı için dilekçe verdi. HDP de Mir Dengir Mehmet Fırat’ı aday göstereceğini açıklamıştı.

CUMARTESİ KESİNLEŞECEK

Sessizliğini koruyan AK Parti’de İsmet Yılmaz, Nabi Avcı, Mustafa Şentop gibi isimlerinin konuşulduğu ifade ediliyor. Ancak net bir açıklama yok. Adaylıklar için başvuru süresi, 27 Haziran Cumartesi gecesi sona erecek. Meclis Başkanlığı seçiminde ilk iki tur oylama 30 Haziran Salı, gerekirse üçüncü ve dördüncü tur oylama 1 Temmuz Çarşamba günü yapılacak.

FARKLI SENARYOLAR

İlk iki turda seçilebilmek için gerekli oy en az 367. Hiçbir aday bu oya ulaşamazsa üçüncü turda 276 oy aranacak. 276 oy alan da olmazsa, dördüncü ve son turda en fazla oy alan iki aday yarışacak ve en çok oyu alan seçilecek. Meclis’te şu an 367’e tek başına ulaşacak parti yok. AK Parti’nin 258, CHP’nin 132, MHP ve HDP’nin 80’er milletvekili var. Bu durum ortaya farklı senaryolar çıkarıyor.

DÖRDÜNCÜ TURA KADAR

Radikal’in haberine göre TBMM’de şu an CHP ile AK Parti’nin vekil sayısı 367’e ulaşıyor. Ancak ‘koalisyon anlaşması’ olmadığı taktirde ilk iki turda bir adayın seçilmesi zor. 3. turda 276 oy aranacak. Bu turda toplamda 292 oya muhalefet partilerinin uzlaşması durumunda muhalefetten bir ismin Meclis başkanı olabilecek. Üç turda uzlaşılamazsa 4. tura, sandalye sayıları nedeniyle AK Parti ile CHP adaylarının kalması bekleniyor. Bu turda en çok oyu alan iki aday ve ön plana çıkacak. Burada da yine partiler arasında görüşme ve işbirlikleri gündeme gelecek.