BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Meclis'te Apo İslamcı oldu tartışması

CHP'li vekil Öcalan'ın İslamcı olduğunu ve BDP'lileri tasfiye edeceğini söyleyince ortalık gerildi.

Abone ol

Abdullah Öcalan'ın mektubundaki birleştirici ve İslam içerikli ifadeler CHP'yi rahatsız etti. CHP'li Özgündüz Öcalan'daki değişimin BDP'lileri tasfiye edeceğini söyleyerek BDP'li vekilleri kızdırdı.

CHP'li Ali Özgündüz'ün, "Sosyalist Apo İslamcı oldu" sözlerine BDP'li Sırrı Süreyya Önder, "ne alakası var" derken, Özgündüz, "İlk sizi tasfiye edecekler" dedi.

Vatan'dan Kıvanç El'in haberine göre TBMM kulisinde CHP'li Özgündüz ve BDP'li Önder arasında geçen ilginç diyalog yaşandı. Özgündüz, İmralı tutanaklarını açarak Önder'e, Öcalan'ın "islamcıların 40 yıllık hayallerini gerçekleştirdik" sözlerini okudu. Ardından ikili arasında şu diyalog geçti:

- Ali Özgündüz: Hayırlı olsun islam ittifakınız. PKK’ile AKP’nin islam cumhuriyeti konusundaki anlaşması hayırlı olsun.

- Sırrı Süreyya: Ne alakası var. Nereden çıkardın?

- Özgündüz: Sen Diyarbakır’da Öcalan’ın mektubunu okumadın mı, ne okuduğunu farkedemedin mi? Kullandığın dil, bin yıllık islam şemsiyesi altında buluşmak, İmralı notlarını üstüs üste koyduğununda sosyalist Apo, islamcı Apo olmuş gibi görünüyor. Ortadoğu'da Kürt Türk stratejik ortaklığından söz ediyor. Ortadoğu’da din ve mezhep temelli ortaklık olabilir. Kime karşı stratejik ortaklık bu coğrafyada oluşturulabilir? Bu gerici, karanlık bir ittifaktır. Bu laik demokratik Kürt siyasetçiler tasfiye edilmesi demektir. Şeriatçı Kürt siyasetçiler sizin yerinizi alacak. Apo, sizi de PKK’yi de tasfiye ediyor. 

- Önder: Hiçbir zaman şimdiye kadarki resmi ideolojideki gibi karanlık ittifak olmaz. Apo'nun dediklerini iyi okumaz lazım. İslam şemsiyesi derken din temelli bir ittifaktan söz etimyor. İslam dininde “Müslüman Müslümanı fethedemez”, fetih anlayışı ancak gayrimüslimler için sözkonusu olabilir. Bu söz, devletin tekçi yaklaşımına karşı Kürt coğrafyasına dönük fetih anlayışını eleştirmiştir. 

- Özgündüz: Ne zamandan beri sosyalist Apo, islamı referans olarak kullanıyor? 

- Önder: Akıllı sosyalist niye islamı karşısına alsın? Sen Aleviliği savunuyorsun, aynı değil mi?

- Özgündüz: Ben uyarı görevimi yapıyorum. Biz Türkiye’nin o bölgesinde o coğrafyanın laik demokrat demokratikleşmeyi savunan Kürt siyasetçilerini destekliyoruz. 

- Önder: Allah razı olsun.