BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,98
ALTIN 2.426,59
HABER /  GÜNCEL

Meclis tezkere gündemine kilitlendi

2 Ekim'de TBMM Genel Kurulu'na gelecek, çerçevesi 2006’da belirlenen Kuzey Irak ve 2012’de belirlenen Suriye tezkerelerinin nasıl formüle edileceği merak edilirken, Sinan Onuş mecliste grubu bulunan partilerin tutumunu irdeledi.

Abone ol

Suriye sınırında çatışmalar devam eder ve Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı oluşturulan koalisyona Türkiye’nin nasıl bir katkı yapacağı tartışılırken, Ankara gündemi Suriye ve Irak tezkerelerine kilitlendi.

TBMM’nin yeni yasama yılı, 1 Ekim Çarşamba günü başlayacak. 2 Ekim Perşembe günü ise, "Suriye kaynaklı tehditler" konusunda yabancı ülkelere asker gönderme yetkisini içeren tezkere ile Irak’ın kuzeyinde PKK’ya yönelik sınır ötesi harekat yapma yetkisi veren Irak tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

İçerik belli değil

Ana çerçevesi 2006’da belirlenen Kuzey Irak tezkeresi ile 2012’de belirlenen Suriye tezkerelerinin, IŞİD tehdidini de kapsayıp kapsamayacağı, kapsarsa IŞİD adının tezkerede zikredilip edilmeyeceği ise en çok merak edilen soruların başında geliyor.

Diğer yandan iki tezkerenin birleştirilip birleştirilmeyeceği ya da gizli oturumda ele alınıp alınmayacağı da bilinmiyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi Meclis Grubu, tezkerelerin içeriğine ilişkin suskunluğunu korurken, muhalefetin tezkerelere karşı nasıl bir tavır takınacağı da merak ediliyor.

‘Biz de sizin gibiyiz’

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Engin Altay, “Biz de sizin gibiyiz. İçeriğini bilmiyoruz” diyor.

Türkiye’nin bugüne kadar karşı karşıya geldiği “en büyük sorunun” IŞİD olduğunu savunan Altay, CHP’nin ‘kırmızı çizgisi kara operasyonu mu’ şeklindeki soruya “Tezkereyi görmeden peşin bir hüküm vermek mümkün değil. Söz konusu uluslararası çıkarlarımız, ulusal güvenliğimizse, bununla beraber Irak ve Suriye’deki Türkmenlerin ve Kürtlerin güvenliğiyse, çok ısrarlı kırmızı çizgilerimizin olması gerekmez. Ama sıcak kara operasyonuyla Türkiye’nin buna bulaşmasının çok olumlu neticeler vereceği kanaatini de taşımıyoruz” yanıtını veriyor.

Hükümet yetkililerinin, tezkerelerin içeriğine ilişkin çelişkili açıklamalar yaptığını söyleyen Altay, “Tezkere içeriğinde IŞİD, isim olarak olacak mı, olmayacak mı, bunu da bilmiyoruz. Görmek lazım. Bu tezkere, bugün soğuyan Esad-Erdoğan gerginliği yeniden ısıtıldıktan sonra Esad’a karşı mı kullanılacak bilmiyoruz” ifadesini kullanıyor.

MHP ve HDP'den yorum yok

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Halkların Demokratik Partisi de şimdilik yorum yapmak istemiyor.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, “MHP grubu olarak Bakanlar Kurulu’nun ortaya koyacağı tezkere metnini bekliyoruz. Metni gördükten sonra kararımızı vereceğiz” diyor.

Tezkerelere ilişkin partilerinin bugüne kadar sergilediği tavrın ortada olduğunu söyleyen HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de “HDP olarak tezkere metnini görmeden yorum yapmak istemiyoruz” diye konuşuyor.