BIST 9.069
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.326,13
HABER /  POLİTİKA

Meclis savaş alanına döndü

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'li Lütfü Türkkan'ın AK Parti'li milletvekillerine yönelik sözleri tartışma yarattı.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda, 13 ili büyükşehir kapsamına alan düzenlemenin görüşmelerinde tartışma yaşandı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN
MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan , tasarının 20. maddesine verilen önerge üzerinde yaptığı konuşmada, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can 'ın durumuna üzüldüklerini belirterek, Can'ın kulise çıkan milletvekillerini Genel Kurul'a getirmek için koştuğunu söyledi. Türkkan, ''Milletvekilleri kulislere toplandıkça biz de bağırıyoruz, ''Koş Ramazan koş, kulise koş. Burada ciddiyetinizi koruyun, ya oturun veya gidin maç seyredin, evinizde yatın'' dedi.

SIRA KAPAKLARINA VURDULAR

Türkkan'ın AK Parti sıralarına dönerek, ''Ben sizin yerinizde olsam bu yasanın karşısına dikilirdim. Aslan gibi dikilirim. Biraz namus, biraz onur, biraz haysiyet, biraz şeref varsa... Bu ihanet İçişleri Bakanı'na, Komisyon Başkanı'na yakışmıyor. Biz her ikisini de milli biliriz, bu memleketin bütünlüğüne inandığını biliriz'' demesi üzerine AK Parti'li milletvekilleri sözlerini geri almasını isteyerek, önce sıra kapaklarına vurarak tepkilerini gösterdi, arkasından kürsüye doğru yürüdüler.

MHP İstanbul milletvekilleri Celal Adan ve Ali Torlak , kürsüye gelerek AK Parti'li milletvekillerinin Türkkan'a doğru yürümesini engelledi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Genel Kurul'da gerginlik yaşanması üzerine birleşime ara verdi. Tartışma arada da sürdü. Türkkan'a tepkilerini sürdüren AK Parti'li bazı milletvekilleri, ''Çık git, defol'' diye bağırdı. Lütfü Türkkan, kendisini Genel Kurul'dan çıkarmak isteyen MHP'li milletvekillerine kızarak yerine oturdu.

TÜRKKAN YENİDEN KÜRSÜYE ÇIKINCA...

Birleşimi açan Başkanvekili Yakut, Türkkan'ı özür dilemek üzere kürsüye davet etti. Kürsüye gelen Türkkan, ''Kimsenin şahsıyla alakalı, hakaret amaçlı bir söylemim olmadı'' demesi üzerine AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi. Türkkan, ''Ya beni dinleyeceksiniz ya da yüreğiniz yetiyorsa gelip konuşacaksınız'' dedi. Türkkan, oturduğu yerden kendisine, ''Delikanlıysan, erkeksen, adamsan gel dışarıda söyle'' diye bağıran AK Parti'li bir milletvekiline, ''Babanı göndereceksin babanı, sen değil'' karşılığını verdi.

BU NE YA!

Türkkan, Başkanvekili Yakut'a, ''Sayın Başkan ya susturacaksın ya yerime oturacağım. Böyle şey olur mu?'' dedi. Bazı milletvekillerinin kendisine laf atması üzerine Türkkan, sözlerini tekrar ederek, düzenlemenin, ''MHP'nin onuru, şerefi, haysiyeti kadar önem verdiği bir yasa'' olduğunu söyledi. Türkan, ''İdamla yargılandım, celsede dik durmuş bir adımım. Bu ne ya'' ifadesini kullandı.

Tartışmanın sürmesi üzerine Yakut, birleşime ikinci kez ara verdi. Tartışma arada da sürdü. AK Parti'li bazı milletvekilleri, Türkan'a, ''Namussuz sensin, namussuzun en büyüğü sensin. Adam gibi özür dileyeceksin. Terbiyesizlik, şerefsizlik yapma'' diye bağırdı.

Bu sırada AK Parti'li Kemalettin Aydın ile Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ'ın da birbirine bağırdığı görüldü.

KINAMA CEZASI

Yakut, birleşimi yeniden açtığında, Türkkan'ın davranışının kınama cezasını gerektiren bir fiil olduğunu belirterek, kendisine İçtüzük uyarınca kınama cezası verilmesini teklif etti. Yakut, isterse kendisi veya bir arkadaşının savunma yapma hakkı bulunduğunu belirtti. Kınama verilmesi, AK Parti'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli , ''Eğer birisi size hakaret ederse o insanın kişiliğine bakmak gerekir. Eğer hakaret edenin kişiliğine, şahsiyeti, şerefi konusunda yeterli olmadığını düşünüyorsanız ciddiye almayın. AK Parti Grubu olarak grubumuza yapılan hakareti AK Parti'ye verilen oyların sayısı kadar iade ediyorum'' diye konuştu.

Bunun üzerine MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ayağa kalkarak, ''Grubuma karşı söylenen sözleri bize verilen oylar kadar iade ediyorum. Bir yanlışı yanlışla düzeltemezsiniz. Benim grubuma hakaret etmeye kimsenin hakkı yok'' dedi.

Canikli ile Şandır arasında tartışma yaşanması üzerine Başkanvekili Yakut, üçüncü kez birleşime ara verdi. Arada AK Parti sıralarına gelen Şandır, ''Ben kulaklarımla duydum arkadaşlarınızın söylediğini. Hakaret ettiniz. Galiz küfürler edildi'' ifadesini kullandı.