BIST 9.120
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,20
HABER /  POLİTİKA

Meclis fabrika gibi

Bülent Arınç, Mecliste 3 bin 693 personelin çalıştığını, 548 kadronun boş olduğunu söyledi.

Abone ol

Arınç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin sorusu üzerine, Mecliste farklı statülerde çalışan personel olduğuna işaret ederek, ''Bu bizden 5 dönem önce de böyleydi, bizim dönemimizde de böyle. Bunları tek statü haline dönüştürmek çok doğrudur, yerindedir. Ama böyle bir uygulamaya bir anda geçmek mümkün değil'' dedi.

Mecliste farklı statüde çalışan personel hakkında bilgi veren Arınç, şunları söyledi: ''Asli kadrolarda çalışan epey elemanımız var. Asli kadrolarda çalışanların teşkilat şemasındaki görevlerinin belirlenmesi ve çalışma durumlarına göre nitelik kazanması için ayrı bir çalışmamız var. Bu, 4-b olarak çalıştırdıklarımızı, bize ihtiyaç duyduğumuz alanlarda çalışma fırsatı veriyor. Onlar devam edecekler, bundan sonra da 4-b mutlaka olacak. Ancak 4-b'liler, asli kadrolarda boşalma olduğu takdirde, yaptıkları işlerden verim alınıyorsa bu kadrolara atanabilecekler. Ankara'da 4-c olarak işçi statüsünde çalışan 510 kişi var. Bunlar da hizmetlerine bedenen ihtiyaç duyduğumuz insanlar. Bunların asli kadrolarda çalışması zaten mümkün değil. Biz masa başında çalışan 4-c'li personel arzu etmiyoruz. Başkanlık Divanı kararlarımız da bunu emrediyor, lise mezunu, ortaokul mezunu bayan veya erkeklerin bu kalıcı olmayan kadrolarda çalıştırılması ilke olarak benimsenmiştir.

Herkes bu Meclise girerken bir gerçeği kabul etmek zorundadır. Ankara'da yerleşmiş bir kanaat var; 'sen Meclise bir gir de sonra mutlaka kadro alırsın' şeklinde... Bu yanlış bir düşüncedir ama zaman içerisinde haklılık da kazanmıştır. Benden önce gelenler, buna hak verdirecek bir takım eylemlerde bulunmuşlardır. Oysa herkes işe girerken statüsünün ne olduğunu, nereye kadar geleceğini, hangi amaçla çalıştırıldığını, ne kadar ücret alacağını bilmelidir ve bilmektedir. '500 kişiye kadro verilecek' diye bir haber kesinlikle doğru değildir. Kendi kadrolarının iptalini isteyen bir kurum böyle bir şey yapamaz.''

ÜCRETLERİ ASLİ ÇALIŞANLARDAN FAZLA

Arınç, 4-c olarak çalışan bir kişinin 800 milyon-1 milyar lira arasında ücret aldığını, bunun diğer kurumlarda çalışanların, hatta asli kadrolarda çalışanların ücretlerinden fazla olduğunu söyledi. Mecliste çalışanların ücretlerini çağdaş ihtiyaçlara göre tespit ettiklerini ve zaman içerisinde de artırdıklarını anlatan Arınç, ''4-c'nin yemek parası bugüne kadar verilmiyordu, artık veriliyor. Ücretlerini zaman içerisinde artırmayı düşünüyoruz. Hatta bedeni hizmetlerin çok olduğu yerlerde çalışanlara yüzde 10-15 artırmalı olarak ücret veriyoruz'' dedi. Meclis TV, Bilgi İşlem ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünde kadrolu elemanların çalıştığına işaret eden Arınç, kadrosuz çalışanlara 23 kadro ihdası istediklerini, bunun dışında kadro düşünmediklerini bildirdi.

Bir gazetecinin Mecliste çalışan polisin mesai ve yemek ücreti alamadığın söylemesi üzerine Arınç, ''Meclis dışında çalışan polislerin durumunu anlatıyorsunuz. Bizde çalışanların hepsi çok memnun... İşinden, ücretlerinden ve haklarından çok memnun....Polis arkadaşlarımızı çok seviyoruz. Sağlık hizmetlerinden yararlanıyorlar, ayda 400 milyon lira, dışarıda çalışanlara göre fazla ücret alıyorlar'' dedi.

Arınç, TBMM Genel Kurulunda zaman zaman tartışmalı oturumlarda Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü çalışanların milletvekillerinin eleştirilerine maruz kaldığının söylenmesi üzerine, ''Kanunlar ve Kararların bir kariyer alanı haline gelmesine önem veriyoruz. Bu müdürlük sıfır hatayla çalışıyor'' karşılığını verdi. Mecliste çalışan personel sayısının sorulması üzerine Arınç, 20 Mayıs itibarıyla kadrolu, sözleşmeli ve 4-c statüsünde olmak üzere toplam 3 bin 693 kişinin çalıştığını, buna karşılık 548 boş kadronun olduğunu bildirdi. Bu sayıya başka kurumlardan gelen personelin dahil olmadığını kaydeden Arınç, göreve geldiğinde çalışan personel sayısının 4 bin 300-4 bin 400 olduğunu sözlerine ekledi.