BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.429,52
HABER /  GÜNCEL

Meclis bütçe görüşmeleri son dakika gelişmeleri

TBMM'de 2015 yılı bütçe görüşmeleri bugün başladı. Olaylı geçmesi beklenen bütçe görüşmelerinde yaşanan son dakika gelişmeleri internethaber.com'da

Abone ol

TBMM'de bütçe maratonu... 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe görüşmeleri bugün saat 13.00'te başladı. İktidar ve muhalefet kanadının tam kadro katılması beklenen bütçe görüşmelerinin tartışmalı geçiyor. 

2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde yaşanan son dakika gelişmelerini haberimizden takip edebilirsiniz.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU KONUŞURKEN BÜYÜK GERİLİM

Muhalefet liderlerinden sonra söz alan Başbakan Ahmet Davutoğlu TBMM Genel Kurulu'na seslendi. Davutoğlu'nun Suriye ve Mısır politikaları üzerine CHP'ye yönelttiği eleştiriler Meclis sırlarında gergin anlara sahne oldu.  Davutoğlu'nun konuşması sırasında söylediği "Mısır bizim kadim dostumuz. Bizim darbecilerle problemimiz var. Sizle de problemimiz var çünkü siz de darbecisiniz" sözlerinin ardından Meclis'te tansiyon yükseldi.

CHP'nin Mısır'da darbecilerle birlikte hareket ettiğini iddia eden Davutoğlu'na itiraz eden CHP grubu Davutoğlu'nu protesto etti. Konuşmasına ara vermek zorunda kalan Davutoğlu, "Mısır'daki darbecilerle el sıkıştığınız için bu sözü söyledim" diye açıklama yaptı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yatıştırmakta zor anlar yaşadığı oturum CHP'li vekillerin sıralarına dönmesiyle devam etti.

27036057.jpg

Davutoğlu'nun konuşmalarından satırbaşları:

"Türkiye birbiriyle kenetlenmiş bir millete sahiptir. Bir medeniyeti savunmak için omuz verdiler. Türkiye Cumhuriyeti köklü bir devlettir. Ne oldu da biz bu kadim milletin son medeniyetini kaybettik. Maalesef bu aidiyet bilincini kıranlar oldu. Halaskar-i Zabitan gibi kurumlar vardı. Duyun-u Umumiye geldi. 20 yüzyıla girerken devletimizin AK Partiöncesi durumuna bakalım. Devlet-millet aidiyet bağı çökmüştü. Başörtülü kızlar aşağılanıyorlardı. Duyun-u Umumiye memunu gelir karşısına bakanlar ceket iliklerdi. İş dünyası başbakanın ne dediğine bakmazdı. İstanbul Lisesi'nde her Duyun-u Umumiye Kasası'nı gördüğümde Allah millete bir daha yaşatmasın derdim. Bakanların ithal olarak geldiği milli iradenin kalktığı bir dönem yaşadık. Bunun uluslararası boyutları da oldu.

KILIÇDAROĞLU'NA CEVAP VERDİ

Kemal Kılıçdaroğlu, 'Türkiye eskiden de G-20'deydi.' diyor ama biz iktidara geldiğimizdeTürkiye 26. büyük ekonomiydi. Burada sadece Türkiye Başbakanı olarak değil, G20 dönem başkanı olarak da konuşuyorum. Türkiye'yi dünya ekonomileriyle yarışır hale getireceğiz.

"PARALEL VESAYET ODAKLARINI KALDIRDIK"

Siyaset üzerindeki bütün vesayet odaklarını; ister darbe geleneğinden gelen, isterse postmodern ya da başka adlarla paralel yapılarla gelen bütün vesayet odaklarını kaldırdık, kaldırmaya kararlıyız. Bir daha gücünü milletten alan ve bu TBMM'de temsil edilen milli iradenin yerine kimse başka bir güç ikame edemeyecek.

"ÇÖZÜLME SÜRECİ DEĞİL, KAYNAŞMA SÜRECİ"

Bizim için çözüm süreci, çözülme süreci falan değil kaynaşma sürecidir. Feqiye Teyran'ın güzel Kürtçesiyle Yunus Emre'nin güzel Türkçesi arasında bir fark yoktur. Bir gün Erzurum'da bir gün Balıkesir'de kongrelere katıldık. Doğuyla batıyı, kuzeyle batının ayrılmasına izin vermedik hiç bir zaman izin vermeyeceğiz.

Kimse kendi mahallesinde kalmasın. Hak muhammed ali diyenlerle Hz. Muhammed'in yolunda olanların arasına hiç kimse giremez. İstiklal Savaşı'nda nasıl bir aradaysak, Van'da nasıl ki 15 genç cephane taşırken şehit olmuşsa bakın ben indim siz de inin. gitmediğimiz vilayetimiz kalmadı kalmayacak.

"KİMSEYE ELİMİZİ ÖPTÜRMEYİZ"

Gerekirse herkesi yaşına hürmeten elini öperiz ama kimseye elimizi öptürmeyiz. CHP ve MHP'nin vekil çıkarmadıkları haritayı bir göz önüne getirin. CHP 16 şehirde yüzde 10 barajının altında kalmış. Nasıl temsil bu? O zaman çözüm sürecinden bizim anladığımız şudur, bu toprakların her dağı her ovası bizim için kutsaldır. Süphan Dağı'nı Uludağ'dan ayırmak nasıl mümkün değilse milleti birbirinden ayırmak da mümkün değildir.

"HDP'YE SESLENİYORUM"

HDP'ye de sesleniyorum. Artık Türkiye'nin partisi olun. İngiltere'de bize soruyorlar bunu nasıl başardınız. Biz insanımızdaki cevheri harekete geçirdik. Bizim petrolümüz yok biz sömürge devleti olmadığımız için birikmiş sermayemiz de yoktu.

Bakın biz 100 yeni üniversite kurduk. Marmaray'ı hayata geçirdik. Milletin helal kazançlarıyla yaptık. İlk defa milli savunma sanayiini güçlü hale getirdik. TSK bundan sonra tank modernizasyonu için bizden geri ülkelere başvurmayacak. 90 OSB yaptık.Türkiye'nin her yerine havalimanlarıyla uçabiliyorsunuz herhalde.

Şu anda dünyada en fazla insani yardım yapan ülke Türkiye'dir. Türkiye işte böyle şefkatli güçlü bir devlettir. Dünyada en fazla turist alan ülke haline geldik.

KILIÇDAROĞLU'NA YALOVA ELEŞTİRİSİ

Köydes projesiyle köylerimize gittik. 36 milyar dolardan 116 milyar dolarlık bir gelir elde ettik. Belediye Başkanınız Kılıçdaroğlu'nun haberi vardı diyor. Benim başbakanlığımla ilgili şeyler söylüyorsunuz ama bence belediye başkanınızla biraz daha iyi koordinasyon sağlayın.

"DAHA ÇOK DERS ALACAKSINIZ"

2002 yılında 28 milyar dolar döviz rezervimiz 123 milyar dolara çıktı. Sayın Kılıçdaroğludiyor ki bana bir 4 yıl verin başka bir şey istemiyorum diyor. Hazinemizin dolu olduğunu biliyor, 4 yılda harcayacak sonra gidecek.

SSK'ya geldiğinizde az da olsa kurum kar ediyordu. 8 yıl kaldınız 1 katrilyondan fazla SSK zarar yaptı. Dinleyin daha çok ders alacaksınız.

"MÜDAHALE EDERSENİZ MÜDAHALE GÖRÜRSÜNÜZ"

12 yıl boyunca bu ülkeye hizmet etmiş sayın Cumhurbaşkanıma buradan selamlarımı saygılarımı sunuyorum. Eğer başı dik bir ülke varsa bu sayın Cumhurbaşkanımızın sayesindedir. Müdahele ederseniz müdahale görürsünüz.

"9 YILLIK ANA ÇERÇEVEYİ ÇİZMEYE BAŞLAYACAĞIZ"

4 yıllık, 9 yıllık ana çerçeveyi çizmeye başlayacağız. Yeni Türkiye'nin programını yapacağız. 5 temel esas üzerinden bunu yaptık. Biz vizyonumuzla çalışırken sizin hayaliniz buna yetişemez. Sadece eleştirmek yok."

DEVLET BAHÇELİ: BÜTÇENİN HAYRI HİÇBİR VATAN EVLADINA DOKUNMAYACAKTIR

AK Parti'nin bütçe konuşmasının ardından kürsüye çıkan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, konuşmasına Ermenek maden faciasını ve madencilerin yoksul ailelerini anımsatarak başladı; 'Bütçenin hayrı küçük bir azınlığa yarıyor, hiçbir vatan evladına hayrı dokunmayacaktır" dedi.

Bahçeli, hükümete sert mesajlarla seslenerek "Hepiniz üzerinde altını çiziyorum: Bekasını kutuplaşmaya bağlayan her iktidar kaybetmeye mahkumdur. Böylesi vahim bir tabloya, kendisini bulduğu düşünce kaynağı ne olursa olsun her milletvekili arkadaşım reddetmelidir." dedi. Bahçeli, Erdoğan'ın fıtrat söylemini de eleştirdi.

TANSİYON YÜKSELİYOR

Muhalefetin eleştirileri sonrası kürsüye çıkan AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş'un konuşması sık sık muhalefet milletvekillerinin müdahaleleriyle kesildi. 

ONLARA TERÖRİST DİYENİN...

HDP'den ikinci konuşması Şırnak Milletveki Hasip Kaplan yaptı. Kaplan'ın hedefinde ise hükümetin enerji ve Kobani politikaları vardı. 

Kobani'de hükümeti IŞİD'e karşı önlem almamakla suçlayan Hasip Kaplan, Kobani'de Yezid, Süryani, Hristiyan kadınların haklarını kadın peşmergelerin koruduğunu söyledi. Kobani'deki kadın peşmergelerin fotoğraflarını Meclis Genel Kurulu'na gösteren Kaplan, "Kobani direniyor, Kobani direniyor! Bu vefakar, cefakar kadınlara terörist diyenin..." dedi ve cümlesini tamamlamadı.

meclis-butce-konusmasi-hasip-kaplan.jpg

Enerji politikaları için tarihi ve doğal kaynakların yok edildiğini söyleyen Kaplan, "Hasankeyfi bitirdiniz. Bir de Osmanlıcılık diyorsunuz. Sizin kökünüz bir karış mı toprağa basıyor. Bu sizin tarihiniz değil mi?" dedi.

butce-gorusmeleri-son-dakika-gelismeleri-hasip-kaplan.jpg


Manisa Yırca'da kesilen 6 bin zeytin ağacı içinde hükümete yüklenen Kaplan, "Tarih katliamı doğa katliamı olarak tarihe geçeceksiniz. Lanet olsun bu enerji mafyasına. Biraz vicdan sahibi olacaksınız ama siz cüzdan cüzdan diye tutturmuşsunuz. Allahınızdan bulasınız. Torunlarımızı bile borçlandırdınız" eleştirisinde bulundu. HASİP KAPLAN'IN BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDEKİ KONUŞMASININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

FETHULLAH GÜLEN NİYE ELİNİ ÖPMEDİ?

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun ardından Meclis kürsüsüne HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani çıktı. Bütçe üzerine konuşan Zozani, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması önerisinde bulundu.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDEN ÇARPICI KARELER

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Türkiye'deki inançlara darbe için kurulduğunu ileri süren Zozani, sözü Fethullah Gülen'in Said Nursi'nin elini öpmemesine getirdi ve şunları söyledi:

"Fethullah Gülen, bu tekçi anlayışın yarattığı tahribatı açık net gösterir:

Said Nursi ile niye hiç görüşmedin? "Esasında gidip elini öpecektim sonradan Kürt olduğunu öğrenince vazgeçtim" diyor, yani bir Kürtten ulema yapılamaz" diye konuştu. 

AK PARTİ'DEN BİR İLK

Bu yıl bütçe görüşmelerinde de bir ilk yaşanıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Erdoğan'ın aksine Genel Kurul'da muhalefet liderlerinin konuşmalarını dinledi.

davutoglu-meclis-butce.jpg

KILIÇDAROĞLU'NDAN DAVUTOĞLU'NA AĞIR BENZETME

Merkezi Yönetim Bütçesi'yle ilgili muhalefetten ilk konuşmayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. 

Kılıçdaroğlu'nun hedefinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Ahmet Davutoğlu vardı. Sayıştay raporlarının Meclis'e gelmemesinden Çiçek'i sorumlu tutan Kılıçdaroğlu, "Bu raporlar Sayıştay tarafından kuşa çevriliyor. Bunun muhattabı hükümeti değil, Meclis Başkanı'dır" dedi.

DAVUL SENİN BOYNUNDA TOKMAK...

Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu'na da Cumhurbaşkanı Erdoğan üzerinden yüklendi:

"Sayın Başbakan siyasi vesayetten kurtulun. Davulu boynunuza astılar, tokmak başkasında. Tokmak orada, davul burada olmaz. Türkiye'de çift başlı yönetim olmaz."

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ KEMAL KILIÇDAROĞLU'NUN KONUŞMASININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

meclis-bütçe-görüşmeleri-son-dakika-gelişmeleri.jpg

CEMİL ÇİÇEK'TEN VEKİLLERE UYARI

2015 Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı'nın sunumunu yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i dinlemeyen vekillere uyarıda bulundu. 

ekran-resmi-1436-02-18-1.02.57-pm.png

MEHMET ŞİMŞEK'TEN 'BÜYÜME' AÇIKLAMASI

İlk sözü alan isim Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, oldu. Küresel ekonomiye ilişkin değerlendirme yapan Şimşek, 6 yıl geçmesine rağmen kriz öncesi seviyeye dönülemediğine işaret etti.

Şimşek, üçüncü çeyrekte 1.7 olarak gelen büyüme rakamının, beklenin altında gelmesinin nedeninin kuraklıktan kaynakladığını belirtti. Bakan Şimşek, Avrupa'daki durgunluğun yanı sıra Ortadoğu'daki gelişmelerin de büyüme rakamının beklenenin altında kalmasında etkili olduğunu vurguladı.

Bakan Şimşek, enflasyon ve cari açığı azaltacak adımlar atmayı sürdüreceklerini belirtti.


meclis-butce-gorusmeleri-son-dakika-gelismeleri.jpg  Meclis'teki bütçe görüşmelerinde hükümet adına konuşmayı Başbakan Ahmet Davutoğlu yapacak.

SON SÖZ DAVUTOĞLU'NUN

 
Muhalefetin eleştirilerine yanıt için kürsüye en son Başbakan Ahmet Davutoğlu çıkacak. Hükümet ve gruplar adına konuşmalar birer saat, kişisel konuşmalar ise 10'ar dakika olacak.

GEÇ SAATLERE KADAR MESAİ YAPACAKLAR

Meclis'teki bütçe görüşmelerinin 22 Aralık Pazartesi gününe kadar tamamlanması bekleniyor. Genel Kurul, her gün saat 11.00'den günlük programın tamamlanmasına kadar çalışmalarına devam edecek. Yoğun geçmesi beklenen bütçe görüşmeleri her yıl olduğu gibi bu yılda gecenin geç saatlerine kadar sürecek.