BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.430,48
HABER /  GÜNCEL

Meclis bu sebeplerden mi kapandı?

Torba Yasa görüşülürken Meclis'in aniden tatil kararı alması değişik iddiaları gündeme getirdi. Ani tatile 4 gizli gerekçe neden oldu.

Abone ol

Milliyet'in haberine göre, Torba tasarı görüşülürken Meclis’in Erdoğan’ın talimatıyla sürpriz şekilde tatil edilmesinin ardında ilginç gerekçeler var:

1- Ahmet Davutoğlu hakkındaki gensoru
2- Muhalefetin Erdoğan’ın statüsüne itirazları
3- Ak Parti kulislerinde ‘kırılma’ endişesi
4- Gül’ün halen elinde olan veto hakkı

TATİL TALİMATI ERDOĞAN'DAN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, kendisinden sonra Ak Parti ile hükümetin başına geçecek ismin belirlenmesi konusundaki istişarelerini sürdürürken TBMM sürpriz bir kararla tatile girdi. Kulislerde, Erdoğan’ın talimatıyla alınan tatil kararının perde arkasında dört gerekçenin olduğu konuşuluyor.

'MECLİS KAPANMADAN YASALAŞACAK' DEMİŞTİ

Erdoğan’ın Meclis kapanmadan mutlaka yasalaşacağını söylediği torba tasarı, TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece alınan sürpriz bir kararla bu Ekim ayına bırakıldı. 21 Ağustos’a kadar çalışmayı bekleyen Ak Parti milletvekillerini de şaşırtan Meclis tatili kararının ardında kulislere yansıyanlara göre şu 4 önemli gerekçe yatıyor:

DAVUTOĞLU'NA İTİRAZ ENDİŞESİ

1- Tatil kararının alınmasında en önemli etkenlerin başında, adı Başbakanlık ve Ak Parti Genel Başkanlığı için geçen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında cumartesi günü yapılacak gensoru oylamasında olası kötü sürprizi önleme düşüncesi geliyor. Kulislerde, Davutoğlu’nun olası başbakanlığına karşı çıkması muhtemel Ak Partililerin gensoru oylamasına katılmayabileceği, bunun ise hem Davutoğlu’nu güç duruma düşüreceği hem de parti içinde büyük sorun olduğu görüntüsüne yol açacağı konuşuluyor.
2- İddialara göre, tatil kararı alınarak, muhalefetin Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Başbakanlık unvanının düştüğü iddialarının tartışılması engellenmiş oldu.
3- TBMM’de sürekli bir araya gelen milletvekillerinin kulis faaliyetinin parti içinde görüş ayrılıklarını derinleştireceği endişesi bertaraf edildi.
4- Torba tasarıda anayasaya aykırı olduğu öne sürülen düzenlemelerin görev süresinin sonunda olan Abdullah Gül tarafından küçük bir ihtimal dahi olsa veto edilebileceği ihtimali tatil kararıyla ortadan kalmış oldu.