BIST 8.774
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.238,07
HABER /  POLİTİKA

Meclis Başkanı kim oldu? İşte TBMM oylama sonuçları

Yeni Meclis Başkanı kim oldu sorusu yanıt buldu. TBMM Başkanı üçüncü tur oylama sonuçları ile seçildi. Meclis Başkanı İsmail Kahraman oldu. Peki İsmail Kahraman kimdir, rakipleri Zekeriya Temizel, Selma Irmak, Yusuf Halaçoğlu, Celal Adan kim?

Abone ol

Meclis Başkanı yeniden İsmail Kahraman oldu. AK parti adayı İsmail Kahraman dün yapılan oylamanın üçüncü turda yeterli oyu alarak seçimi kazandı. Kahraman'ın rakipleri, CHP adayı Zekeriya Temizel, MHP adayı Celal Adan, HDP adayı Selma Irmak ve İyi Parti adayı Yusuf Halaçoğlu oldu. İşte İsmail Kahraman'ın başkan seçildiği meclisteki oylamaların sonuçları;

Meclis başkanı kim oldu sorusunun yanıtı için ilk tur oylama yapıldı. Oylama sonucunda hiç bir aday başkan seçilecek yeterli oyu alamadı. İlk tur oylamada adayların aldığı oylar şöyle: İsmail Kahraman 260, Zekeriya Temizel 113, Celal Adan 40, Selma Irmak 39, Yusuf Halaçoğlu 6, Tamer Dağlı 38 oy aldı.

İKİNCİ TUR SONUÇLARI :  Birinci turda seçilmek için meclisin üçte ikisinin oyu gerekiyordu. Hiçbir aday 367 oy alamadığı için ikinci tura geçildi. İkinci turda da seçilmek için de 367 oy gerekiyor. Oy verme işlemi 2. tur için de bitti oylar sayıldı sonuçlar şöyle: İsmail Kahraman 257, Zekeriya Temizel 122, Celal Adan 40, Selma Irmak 38, Yusuf Halaçoğlu 7, Tamer Dağlı 37 oy aldı.

ÜÇÜNCÜ TUR SONUÇLARI :
Buna göre ikinci turda da başkan seçilemediğinden üçüncü tur oylamaya geçildi. Üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu yani 276  arandı. İsmail Kahraman 289 oy alarak TBMM başkanı seçildi. İşte üçüncü tur oylama sonuçları:
İsmail Kahraman 289 , Zekeriya Temizel 124 Celal Adan 36 , Selma Irmak 37 , Yusuf Halaçoğlu 7 oy aldı.

Meclis'teki oylamadan renkli kareler geldi. AK Parti'nin yedek adayı...

YENİ BAŞKANIN GÖREV SÜRESİ NE KADAR? : Anayasa değişikliğiyle genel seçimlerin süresi 4 yıla indirildiğinden, ikinci dönem için seçilen TBMM başkanının görev süresi 2 yıl olacak. Şu ana kadar ilk seçilenin görev süresi 2 yıl, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise 3 yıldı.

AK Parti İsmail Kahraman kimdir? : AK Parti’nin Meclis Başkan adayı Kahraman halen Meclis Başkanlığı görevini yürütüyor. Dindar anayasa istiyorum çıkışı ile hatırlanan İsmail Kahraman aslen Rizelidir. 7 Aralık 1940 yılında dünya gelen İsmail Kahraman 76 yaşında asıl işi avukatlık.

İsmail Kahraman kimdir aslen nereli eşi ve çocukları

CHP adayı Zekeriya Temizel kimdir? : Zekeriya Temizel 55 ve 56. hükümet döneminde Maliye Bakanlığı yaptı. 2014’te CHP Olağanüstü Kurultayında Parti Meclisi Üyeliğine seçilen Zekeriya Temizel  CHP’nin İzmir vekilliğini yürütüyor.

Zekeriya Temizel kimdir aslen nereli eşi ve çocukları

MHP adayı Celal Adan kimdir? : 10 Eylül 1951 tarihinde Ağrı'da dünyaya gelen Celal Adan, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nden mezun. İMPA A.Ş. ve İNMAŞ Limited Şirketini kuran Celal Adan, 21. dönem DYP ve 24.ve 25. dönem MHP İstanbul Milletvekiliği görevinde bulundu. 26. dönemde yeniden İstanbul milletvekili seçilen Celal Adan aynı zamanda MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

Celal Adan kimdir aslen nereli eşi ve çocukları

HDP adayı Selma Irmak kimdir? : HDP’nin adayı Selma Irmak 4 Kasım’dan beri Kandıra Cezaevinde tutuklu bulunuyor. 24. dönem Şırnak milletvekili olan Selma Irmak, 25. ve 26. dönemde ise HDP Hakkari milletvekili olarak Meclis'e girdi. 8 Mart 1971'de Mardin Kızıltepe'de doğumlu olan Selma Irmak lise mezunu.

Selma Irmak kimdir aslen nereli eşi ve çocukları

İyi Parti adayı Yusuf Halaçoğlu kimdir? :MHP'den ihraç edilen Yusuf Halaçoğlu Meral Akşener’in kurduğu İYİ Parti’ye geçti. Yusuf Halaçoğlu, Adana’nın Kozan ilçesinde, 10 Mayıs 1949 tarihinde doğdu. 1967’de liseyi, 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Kürsüsünden mezun oldu. 2015 Türkiye genel seçimlerinde Kayseri milletvekili seçilen Yusuf Halaçoğlu bir dönemi Türk Tarih Kurumu'nun başkanlığını da yaptı.

Yusuf Halaçoğlu kimdir? Yeni eşi ve çocukları

Yeniden Meclis Başkanı seçildi ilk konuşmasını yaptı