BIST 9.530
DOLAR 32,53
EURO 34,76
ALTIN 2.476,03
HABER /  GÜNCEL

Meclis başkanı kim oldu oylama sonucu!

TBMM'deki Meclis Başkanlığı seçimleri dün tamamlandı. Üçüncü turda 316 üyenin oyunu alan AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, Meclis'in 27. başkanı oldu.

Abone ol

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, Meclis'in 27. başkanı oldu. İlk iki turda yeterli oyu alamayan Kahraman, üçüncü turda 316 üyenin oyunu alarak başkan seçildi.

Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, oylama sonucuna göre Meclis'in yeni başkanını İsmail Kahraman olduğunu açıkladı. İsmail Kahraman, üçüncü turda 316 oy aldı. 

Yeni Meclis Başkanı olarak seçilen İsmail Kahraman, oylama sonuçlarının açıklanmasından sonra, üyelere yönelik kısa bir teşekkür konuşması yaptı.

AK Parti Meclis Başkan adayı İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, Genel Kurul’da oylamalar sırasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yan yana oturdu. İsmail Kahraman, Başbakan Davutoğlu’na ilk iki turda aldığı oyları gösterdi.

ANAYASA VURGUSU

TBMM'nin 27'nci başkanı seçilen Kahraman, kürsüde yaptığı teşekkür konuşmasında, yapılacak çalışmaların milletin huzuruna, esenliğini ve devletimizin her yönden daha da gelişmesini katkı sağlamasını diledi. Gerçekleşecek yasaka ve denet faaliyetlerinin, Anayasa'ya, mevzuata ve iç tüzüge uygun olarak tam bir tarafsızlık içinde yürütüleceğini söyleyen Kahraman, milletin de beklentisinin bu yönde olduğunu ifade etti.

"SAYIN DENİZ BAYKAL'A VE ÜYELERE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Konuşmasında TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal'a yönettiği başkanlık seçimi için teşekkür eden Kahraman, "Meclis'imizin 26'ncı döneminin yemin töreniyle başkanlık seçimi çalışmalarını yöneten Geçici Başkanlık Divanı'nın Başkanı Sayın Deniz Baykal'a ve üyelere teşekkür ediyorum. Milletimize ve devletimize hayırlı neticeler sağlayacak çalışmalar yapmayı bizlere nasip etmesini Allah'tan diliyorum. Göstermiş olduğunuz teveccühe şükranlarımı sunuyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum" diye konuştu.

HDP GRUBUYLA TOKALAŞAMADI

Kürsüdeki teşekkür konuşmasının ardından Kahraman, AK Parti grubunun bulunduğu sıraya gelerek Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ön sıradaki partililerle tokalaştı. Daha sonra sırasıyla CHP ve MHP gruplarına uğrayıp parti liderleriyle tokalaşan Kahraman, HDP grubunun ön sırasında hiçbir vekil bulunmadığı için MHP grubuna geçerek Devlet Bahçeli ve ön sırada bulunan diğer partililerle tokalaştı.

CHP'Lİ ALTAY'DAN 'ATATÜRK' TEPKİSİ

Meclis Başkanı seçilen İsmail Kahraman'ın teşekkür konuşmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Kahraman'ın konuşmasında TBMM'nin kurucusu Atatürk'ü anmamasına üzüldüğünü belirterek "Sayın başkanı kutluyorum, tebrik ediyorum. Ancak TBMM Başkanının yaptığı teşekkür konuşmasında bu Meclis'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anmamasına üzüldüm" dedi.

Kahraman ise Altay'ın sözlerine "Bütün hizmet verenleri rahmetle andım. Salı günkü kurulda geniş şekilde konuşacağım" diyerek karşılık verdi. TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, 24 Kasım Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı. 

İKİ LİDERİN NEZAKET YARIŞI

Meclis Başkanlığı seçimi için toplanan Genel Kurul’a Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Oy kullanmak için kalktıkları sırada iki lider karşılaştı. Oy kabinine girmek için Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu birbirlerine yer verdi. Kılıçdaroğlu, Davutoğlu’nun önden gitmesini istedi. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu oylarını arka arkaya kullandı.

DAVUTOĞLU'NDAN BAYKAL'A ALKIŞ

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AK Parti milletvekilleri Baykal'ın bu sözlerini alkışlarken HDP'lilerden tepki geldi. Baykal bunun üzerine, "İç tüzüğü uygulayan bir başkan olduğum için mi beni eleştiriyorsunuz" dedi.

HDP'li milletvekilleri Meclis Genel Kurulu'nda Doğu ve Güneydoğu'da çekilen bazı fotoğrafları havaya kaldırarak gösterdi. Baluken'in katliam yapıldığını söylemesi üzerine AK Partili milletvekilleri alkışla tepki gösterdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Baluken'in bir parlamenter olarak konuştuğunu belirterek, kamu güvenliğini sağlayan güvenlik güçlerine yönelik böyle bir ifade kullanamayacağını savundu.  

Yaşanan tartışmaların ardından yemin etmeyen milletvekilleri kürsüye çağrılarak yemin etmeleri istendi. Daha sonra tezkereler okundu.

ERDOĞAN'DAN ÖZEL DAVET

İsmail Kahraman, 14 yıl sonra siyasete 1 Kasım seçimleriyle geri dönmüştü. İddialara göre Kahraman, AK Parti'nin kuruluş aşamasında aktif olarak rol almış; ancak partiye katılan bazı isimlere tepki gösterdiği için aktif siyasetten uzak durduğu iddia edilmişti. Siyasete uzak dursa da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Kahraman, 14 yıl sonra yine kendisine "ağabey" dediği belirtilen Erdoğan tarafından siyasete davet edildiği ve 1 Kasım'da aday olduğu ileri sürülmüştü.