BIST 9.682
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.492,25
HABER /  POLİTİKA

Meclis açılıyor yemin töreni canlı yayın

Meclis bugün açılıyor. Meclis açılışı ve milletvekili yemin töreni gün boyu canlı yayınla internethaber.com'da olacak.

Abone ol

TBMM'de yeni dönem başlıyor. TBMM açılış törenleri Cemil Çiçek'in Deniz Baykal'a Meclis Başkanlığı görevini devretmesiyle başladı.

MİLLETVEKİLLERİNİN EDECEĞİ YEMİN METNİ

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

Yemin etme sırası Ankara'ya gelince vekiller 'Atatürk'ün aziz ruhu' için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

screen-shot-2015-06-23-at-3.46.06-pm.png

15.05- 25. Dönem milletvekilleri sırayla yemin etmeye başladı.  

 BAYKAL'DAN AÇILIŞ KONUŞMASI

15.05-
Geçici Meclis Başkanlığı görevini devralan Deniz Baykal, Meclis'teki oturumu açtı ve ardından açılış konuşması yaptı. Baykal, "Siyasi kutuplaşma dönemi sona ermiştir. Bu yapı birbirini anlamanın fırsatı olarak görülmelidir" dedi. Baykal konuşmasının ardından milletvekili yeminini etti. 

ekran-resmi-2015-06-23-15.05.21.png
ERDOĞAN YEMİN TÖRENİ İÇİN MECLİS'TE

14.55-  
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milletvekili Yemin Töreni için Meclis'e geldi. Meclis girişinde tören kıtası tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, askerleri selamladı.

meclis açılış töreni cumhurbaşkanı erdoğan meclis'e geldi.jpg
Erdoğan daha sonra Meclis Genel Kurulu'ndaki Loca'dan oturumu izledi.

meclis-yemin-toreni-erdogan-locada.jpg

BAYKAL'DAN TÖREN ÖNCESİ AÇIKLAMA

14.35- Deniz Baykal, geçici Meclis Başkanlığı görevi öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Fraklı görüntü verdi. Baykal, gazetecilerin "Frak rahat mı?" sorusuna " Pek rahat olduğu söylenemez" diye yanıt verdi. 

ekran-resmi-2015-06-23-14.38.26.png
BAYKAL'DAN ESPRİLİ CEVAP: SİZİ KESMİYOR MU?

Meclis Başkanlığı görevini Cemil Çiçek'ten devralan Baykal, gazetecilere yaptığı açıklama esnasında kendisine yöneltilen "Yeni görüntünüz kalıcı olabilir mi? Hayırlı olsun diyelim mi?" sorusuna "Buna da hayırlı olsun diyebilirsiniz, geçici başkanlık sizi kesmiyor mu? Teşekkür ediyorum, kimlerin Meclis Başkanı olacağıyla ilgili süreç henüz başlamadı. O sürç başlayınca net tabloyu görürürüz."  diye cevap verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise Bahçeli'nin yanına giderek tokalaştı. CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da Bahçeli başta olmak üzere HDP'lileri tebrik etti. Törene yabancı misyon temsilcileri ile bazı yüksek yargının temsilcileri katıldı. Genelkurmay'dan törene kimse katılmazken, basın mensupları yoğun ilgi gösterdi. Ayrıca yemin etme törenini milletvekillerinin aileleri de izledi.

KILIÇDAROĞLU YEMİN ETTİ

25. dönem yemin töreninde sıra İzmir milletvekillerine geldiğinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye gelerek yemin etti. Kılıçdaroğlu, kürsüye CHP’li milletvekillerinin alkışları eşliğinde çıktı. Kılıçdaroğlu’nun ardından Tuncay Özkan ve Meclis’in ilk Roman milletvekili Özcan Purçu da yemin etti.

En ilginç yemin CHP'li vekilden geldi

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, yemin sırasında  namusum ve şerefim üzerine derken sol yumruğunu sıkıp havaya kaldırdı, sağ elini ise kalbinin üzerine koydu.

BAŞÖRTÜLÜ VEKİLLER YEMİN ETTİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 25'inci Dönem 1'inci Yasama Yılı Açılış Töreni'nde Merve Kavakçı'nın kardeşi İstanbul AK Parti Milletvekili Ravza Kavakçı Kan milletvekili yemini etti.

Ravza Kavakçı Kan'ın, ablası Merve Kavakçı'nın TBMM'de yemin edeceği sırada taktığı ancak protesto edilen başörtüsündeki aynı renklerde başörtüsü takması dikkat çekti.

AK PARTİLİ ÇAM, BİR İLKE İMZA ATTI

AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, TBMM'de yemin eden ilk başörtülü vekil oldu. Meclis'te yemin eden ikinci başörtülü vekil ise Ak Parti'nin Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik oldu.

AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik


ekran-resmi-2015-06-23-12.44.33.png

KOLTUĞA BAYKAL OTURACAK

İlk oturumda başkanlık koltuğuna, en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Miletvekili Deniz Baykal oturacak. Cemil Çiçek, devir teslim töreninin ardından görevini, Geçici Başkan Baykal'a devredecek. Deniz Baykal'a, Başkanlık Divanı'nda en genç altı milletvekili dönüşümlü olarak eşlik edecek. O isimlerden biri de, Abdullah Öcalan'ın yeğeni, HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan. AK Parti'nin başörütlü milletvekillerinden Sena Nur Çelik de Başkanlık Divanı'nda görev yapacak. Yemin törenin ardından, Meclis Başkanlığı seçim süreci başlayacak. 27 Haziran'a kadar, başkanlık ve divan başkanlığı için aday başvuruları alınacak. Başkanlık seçiminin ilk turu ise 28 Haziran'da yapılacak.

MECLİS BAŞKANI KİM OLACAK?

Meclis Başkanlığı için ilk aday da belirlendi. HDP'nin adayı, Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat. Kulislerde AK Parti'den Nabi Avcı, MHP'den Ekmeleddin İhsanoğlu ve Murat Başesgioğlu'nun isimleri konuşuluyor. CHP'den ön plana çıkan isimler ise Deniz Baykal ve parti sözcüsü Haluk Koç. Meclis Başkanlığı için ilk iki turda üye tam sayısının üçte ikisi, üçüncü turda salt çoğunluk aranacak, olmazsa 4. turda en çok oy alan Meclis Başkanı olacak. 

TÖRENİ ERDOĞAN DA İZLEYECEK

Partiler arasındaki koalisyon temaslarında en önemli gündem maddesini oluşturan, muhalefetin "Anayasal sınırlarına çekilmeli" dediği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da yemin törenini izleyecek. Erdoğan'ı, ikinci en yaşlı üye sıfatıyla AK Parti Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu törenle karşılayacak. Erdoğan önceki Cumhurbaşkanları gibi Genel Kurul salonundaki Cumhurbaşkanlığı locasında yerini alacak. Yüksek yargı organlarının başkanları da Meclis'te olacak. Komuta kademesinin ise yemin törenini izlemesi beklenmiyor.

SAHURA KADAR MESAİ

Milletvekilleri kürsüye illere göre alfabetik sıra ile çağrılacak. Sıra Ankara'ya geldiğinde Baykal, Meclis'in geleneği gereği Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi huzurunda milletvekillerini 1 dakikalık saygı duruşuna davet edecek. 550 milletvekilinin yemini, her biri birer dakikadan hesaplandığında ve verilecek iftar molası düşünüldüğünde yaklaşık 11-12 saat sürecek. Yemin için vekiller sahura kadar mesai yapacak.

KOALİSYONUN İLK İŞARETİ

TBMM'de partiler arasındaki uzlaşmanın boyutu böylece, koalisyon görüşmeleri başmadan önce başkanlık seçiminde sınanacak. Seçimin en çok oyu alan adayın kazandığı 4. tura kadar sürmesi bekleniyor. Bu aşamadan önce adayların herhangi birine diğer partiler tarafından verilecek destek olası koalisyonun ilk işareti olarak görülecek.

TAKTİKLER SAVAŞACAK

Bugünden itibaren 2 Temmuz'a kadarki kritik süreçte partiler arasında taktik savaşları yaşanacak. AK Parti şu aşamada Meclis Başkanı seçimini, koalisyon görüşmelerinde pazarlık unsuru olmaktan çıkarmayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın alışılmışın aksine hükümet kurma görevini yemin töreninin hemen ardından vermek yerine, Meclis Başkanı seçimi sonrasına bırakacağını açıklaması AK Parti'nin bu anlamda elini güçlendiren bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Kulislerde Erdoğan'ın partilerin koalisyon konusunda samimi ve net tavırlarını Meclis Başkanı seçiminde göstermesini hedeflediği konuşuluyor. Ak Parti kulislerinde, şu aşamada somut bir koalisyon olasılığı olmadığı için Erdoğan'ın yeniden seçim olasılığını da dikkate alıp Cumhurbaşkanı'na vekâlet edecek Meclis Başkanı'nın muhalefetten olmasını önlemeye yönelik bu kararı aldığı ifade ediliyor.

meclis-aciliyor-yemin-toreni-canli-yayin.jpg 
YENİ MECLİS'TE YENİ OTURMA DÜZENİ

AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin grup olarak girdiği Meclis'te, TBMM Genel Kurulu'ndaki oturma düzeni de değişiyor.

23 Haziran Salı günü saat 15.00'te yemin töreni için toplanacak olan TBMM Genel Kurulu'nda, grupların nasıl oturacağı belli oldu. Buna göre, gruplar geçen dönemdeki yerlerinde oturacak, ancak kendilerine ayrılan sıralarda değişiklik olacak.

HDP-MHP YİNE YAN YANA

25. Dönem'de, geçen döneme göre AK Parti'li milletvekillerinin oturduğu alan küçülürken, HDP'nin yerinin genişlediği, ancak MHP'nin yanındaki konumunu koruduğu görüldü.

Geçiş koridorları gözetilerek yapılan yeni düzende, AK Parti'nin yanında CHP, daha sonra MHP ve HDP sıraları yer alıyor. Yeni düzende, gruplara ayrılan sıraların arkalarında ise farklılık oldu. Örneğin, CHP'ye ayrılan sıraların arkasında AK Parti, MHP'ye ayrılan sıraların arkasında CHP, HDP'ye ayrılan bölümün arkasında ise MHP'li bazı milletvekilleri oturacak.

GENEL KURULDA 524 SIRA VAR

Meclis, 550 milletvekilinden oluşurken, Genel Kurul'da ise 524 milletvekili sırası bulunuyor. Buna göre yeni düzende, 258 milletvekili olan AK Parti'ye 248, 132 milletvekili olan CHP'ye 126, 80 milletvekili olan MHP'ye 76, 80 milletvekili olan HDP'ye 72 sandalyelik yer ayrıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda ayrıca, Bakanlar Kurulu ile Komisyon sıraları da yer alıyor.

Yemin töreninde, krokiye göre oturacak olan gruplara, koalisyon hükümeti kurulması durumunda oturma düzeni için aralarında yer değişikliği yapma imkanı da tanınacak.