BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.307,42
HABER /  GÜNCEL

Mecidiyeköy'de rezidans inşaatta asansör kazası: 10 işçi öldü SON DAKİKA

İstanbul Mecidiyeköy'de eski Ali Sami Yen Stadı'nın yerine yapılan inşaatta asansör 32. kattan yere çakıldı 10 işçi hayatını kaybetti. Son dakika haberleri...

Abone ol

İSTANBUL Mecidiyeköy'de rezidans inşaatındaki asansör kazasında 10 işçi öldü. Kazanın ardından inşaatın iş güvenliği sorumlusunun da bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı.

32. KATTAN ZEMİNE ÇAKILDILAR

Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan rezidans inşaatında işçileri taşıyan asansör saat 20.00 civarında 32. kattan zemine çakıldı. Olay yerine çok sayıda itfaiye, ambulans, polis ve AFAD ekibi sevk edildi. Kurtarma çalışmalarında 10 işçinin cesedine ulaşıldı.

page_ali-sami-yenin-yerine-yapilan-insaatta-asansor-kazasi-8-isci-oldu_686575115.jpg

SON KONTROL 30 AĞUSTOS'A KADAR GEÇERLİYDİ

TMMOB Türkiye Makina Mühendisler Odası İstanbul Şubesi, Torunlar İnşaat şantiyesinde meydana gelen ve 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazası hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

TMMMOB, asansörün son kontrolünün 30 Mayıs'ta yapıldığını, ancak bu kontrolün 30 Ağustos'a kadar geçerli olduğunu ve bu tarihten sonra bir kontrol yapılmadığını belirtti. Açıklamada kazanın hangi sebepten kaynaklı olduğuna dair incelemenin Oda teknik heyeti tarafından yapıldığı ifade edildi.

TMMOB'dan yapılan açıklama şöyle:

"Asansörde yaşanan kaza sonrası Torunlar firmasının açıklamasında Odamız muayene kuruluşu tarafından 30.05.2014 tarihinde yapılmış olan kontrole ve verilen muayene raporuna atıf yapılmaktadır. Odamız muayene kuruluşu tarafında yapılan kontrol, kontrol anındaki gözlemler ve deneylere dayanmaktadır. Verilen uygunluk raporu, cihazın periyodik olarak bakım ve uygun iş güvenliği şartlarında kullanılması gerektiğine vurgu yapmaktadır. Bu bakımdan özellikle şantiye şartlarında çalışan bu cihazların eğitimli nezaretçiler tarafından kullanılması ve günlük bakım ve kontrollerinin yapılması elzemdir. İlgili asansöre ilişkin verilen rapor 30.08.2014 tarihine kadar geçerlidir ve verilen raporda bu belirtilmiştir.

Ayrıca işçilerin verdiği bilgilere göre söz konusu asansör geçen hafta arıza yapmış ve bir bakımdan geçmiştir. Bu bakım sonrası Muayene Kuruluşumuza bilgi verilmeli ve asansör yeniden tarafımızdan kontrol edilmeli idi. Kamuoyunda Torunlar İnşaat firması tarafından Odamızın kontrol ve uygunluk raporu verdiğine yönelik eksik ve yanlı açıklama, sorumluluktan kurtulma ve algıyı başka yönlere çevirme çabalarıdır. Teknik heyetimiz kazanın oluşumuna dair incelemesini sonuçlandırdığında ayrıca açıklama yapılacaktır."

CENAZELER TESLİM EDİLDİ

Öte yandan, asansör faciasında hayatını kaybeden 10 işçinin cenazeleri otopsi işlemlerinin tamamlanmasının ardından ailelerine teslim edildi. Cenazelerin araçlarla çıkartılması sırasında gözyaşları sel oldu. Cenazeler aileler tarafından toprağa verilmek üzere memleketlerine götürüldü.

GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILDI

Asansör faciasıyla ilgili gözaltına alınan 8 kişi, polis merkezindeki ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

İSTANBUL TABİP ODASI KAZADAN 4 AY ÖNCE UYARMIŞ

İstanbul Tabip Odası kazadan dört ay önce tweet atmıştı10 işçinin hayatını kaybettiği olayla ilgili İstanbul Tabip Odası'ndan 4 ay önce şok bir tweet atıldığı ortaya çıktı.

İstanbul Tabip Odası, 15 Mayıs'ta Twitter hesabına projenin fotoğrafını koyarak, "Bu günden sesleniyoruz maalesef yarın bu inşaatlarda 8-10 işçi kardeşimizi kaybedeceğiz" diye yazmıştı.

Tabip Odası'nın uyarısından yaklaşık 4 ay sonra da acı olay meydana geldi ve yaşanan asansör kazasında 10 işçi hayatını kaybetti.
 

istanbul-tabip-odasi-kaza-tweete.jpg

DAVUTOĞLU'NDAN KAZAYLA İLGİLİ İLK AÇIKLAMA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 10 kişinin hayatını kaybettiği İstanbul’daki asansör kazasının yarın Bakanlar Kurulu’nun ilk gündem maddesi olacağını belirterek, "İhmal varsa, sebepler varsa derinlemesine araştırılacak.

Bu konuda bütün sorumlularla ilgili olarak en derin soruşturma ve araştırma yapılacak. Bu olayın açıklığa kavuşturulması ve olayla ilgili hususun karanlıkta kalmaması gerekiyor." dedi. (Haberin devamı için tıklayın)


46327.jpg

POLİSLER GÜVENLİK ÖNLEMİ ALDI

Öte yandan asansör faciasının meydana geldiği inşaat alanın etrafında çevik kuvvet ekipleri ve TOMA aracı bekletiliyor. Kazanın meydan geldiği andan itibaren gece vardiyasında çalışan işçiler ise iş bırakma eylemi yaptı. İnşaat işçileri güvenlik önlemi alınmadığı taktirde işlerine geri dönmeyeceklerini söylediler.

mecidiyekoy-deki-insaatta-asansor-32-kattan-6456742_7508_m.jpg

"ASANSÖRLER SÜREKLİ ARIZALANIYOR"

Benzer bir kazanın iki hafta önce de meydana geldiğini anlatan işçiler şunları söyledi: “Kazanın meydana geldiği binada 2 tane asansör var. Bunların ikisi de sürekli arızalanan asansörler. Biz bunlarla ilgili daha önceden de şirkete uyarıda bulunduk. Bundan iki hafta önce içerisinde işçi bulunan asansör 20. kattan aşağıya düştü. Ama asansörde hız kesici paraşüt olduğu için durdu. O olayda işçiler yara almadan kurtuldu. Dün de kazanın meydana geldiği asansörden biz indik. Daha sonra diğer arkadaşlar inince asansör düşmüş. Ölümden kıl payı kurtulduk.”

FACİADAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN 

facianin-meydana-geldigi-asansor.jpg

Cenazeler Şişli Etfal Hastanesi morguna kaldırıldı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da gecenin ilerleyen saatlerinde olay yerine gelerek incelemede bulundu.

VALİ MUTLU'DAN AÇIKLAMA

Vali Mutlu yaptığı açıklamada," Asansörün içerisinden çıkartılan 7 kardeşimizle birlikte şu an çıkartılma çalışması süren 3 kardeşimiz; itibariyle 10 işçi şehidimiz var. Olayla ilgili gözaltına alınan 8 kişi var. İşyerinde başta iş güvenliğinden sorumlu olmak üzere, şantiyede bu işin sorumlusu durumunda olan, adli makamlarımızca belirlenmiş 8 kişi gözaltında" dedi.

mecidiyeköydeki rezidans inşaatı vali mutludan açıklama son dakika


Vali Mutlu ilerleyen saatlerde Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise "İş asansöründe hayatını kaybeden işçilerimizin tamamı hastaneye götürüldü. Kayıp sayımız kesin 10 olarak netleşti. Başımız sağolsun." dedi.

mecidiyeköyde rezidans inşaatında facia son durum son dakika


ARBEDE YAŞANDI

Olay yerinde çevik kuvvet polsleri de geniş güvenlik önlemi aldı. Vali Mutlu'nun içeride incelemede bulunduğu sırada içeri alınmayan işçilerle polis arasında zaman zaman arbedeye dönüşen tartışmalar yaşandı. Kurtarma çalışmaları saat 02.00 civarinda sona erdi.


ASANSÖR BOŞLUĞUNDA KURTARMA ÇALIŞMALARI 

ÖLEN İŞÇİLERİN İSİMLERİ

İstanbul Valiliği asansör kazasında ölen işçilerin isimilerini saat 03.30 sıralarında yazılı açıklamayla açıkladı:

İsimler şöyle:

1. Tahir Kara
2. Hıdır Ali Genç
3. İsmail Sarıtaş
4. Bilal Bal
5. Cengiz Tatoğlu
6. Murat Usta
7. Menderes Meşe
8. Vahdet Biçer
9. Ferdi Kara
10. Cengiz Bilgi.

Açıklamada, "Hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve emekçi kardeşlerimize başsağlığı diliyoruz" denildi.

GAZETECİLERE ÇEVİK KUVVET ENGELİ

Zemine çakılan asansörden çıkartılan cenazeler ise Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna götürüldü. Hastanede görüntü almak isteyen basın mensupları ise Çevik Kuvvet polislerinin engeliyle karşılaştı. Gazeteciler, Çevik Kuvvet polisleri tarafından zorla hastane bahçesi dışına çıkartıldı.

25842409.jpg

TORUNLAR GYO'DAN AÇIKLAMA

Mecidiyeköy'deki rezidans inşaatının iş asansöründe 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazaya ilişkin inşaat sahibi firma Torunlar GYO yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Acımız büyük! Eski Ali Sami Yen Stadyumu arazisi üzerinde devam etmekte olan inşaatımızdaki ayrıntıları henüz bilinmeyen bir nedenle gerçekleşmiş olan elim asansör kazası ile ilgili bilgilendirme:

Bu kaza ile ilgili adli soruşturma derhal başlatılmıştır. Sonuçlarını en yakın takipçisi olarak izleyeceğiz. Kurumumuzca olayın bütün yönleriyle araştırılması için gerekli teknik ekipler görevlendirilmiştir. Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dilediğimiz işçi kardeşlerimizin ve ailelerinin her türlü hakkı hukuku tüm alt yüklenicilerde çalışanlar da dahil sorumluluğumuz ve güvencemiz altındadır. İnşaat ve tüm faaliyet durdurulmuştur. Bütün soruşturmalar tamamlandıktan ve güvenlik sistemleri defaatle gözden geçirildikten sonra tekrar faaliyete geçilecektir. Konunun gerek teknik ayrıntısı gerekse bütün yönleriyle bilgilendirilmek üzere bugün saat 10.30’da Dedeman Hotel‘de kurumumuzca bir basın toplantısı düzenlenecektir. Ayrıca yarından itibaren iki saat aralıklarla gerekli bilgilendirme yapılacak, gelişmeler medyamız, kamuoyu, rahmetli işçi kardeşlerimizin yakınlarına iletilecektir."

DAHA ÖNCEDE 1 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Rezidans inşaatında 9 Nisan'daki iş kazasında bir işçi hayatını kaybetmiş, 23 Ağustos tarihinde de yangın çıkmıştı.

mecidiyeköyde inşatta facia son durum son dakika haberleri.jpg