BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,74
ALTIN 2.487,15
HABER /  GÜNCEL

MEB’den müjdeli haber

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, özel okul teşvikinden yararlanmayanlarla ilgili, “8 Eylül ile 18 Eylül arasında biz ek müracaatlar alacağız. ...

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, özel okul teşvikinden yararlanmayanlarla ilgili, “8 Eylül ile 18 Eylül arasında biz ek müracaatlar alacağız. Hani 70 bin teşvik verme imkânımız var ya, 18 Eylül’e kadar ek müracaatlar yapılacak ve 19 Eylül’de biz, kimler bu ek müracaatları neticesinde bu desteğe hak kazandı onu ilan edeceğiz” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Avcı, konuk olduğu programda, Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sistemi, Özel Okul Teşvikleri gibi konularda açıklamalarda bulundu. Özel okul teşvikinden yararlanamayan öğrenci velilerine, ek müracaat müjdesi verdi. Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 17 milyon gibi dev bir öğrencisinin olduğunu belirterek, Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sistemi’ne ilişkin, 1 milyon 300 bin ortaokulu bitiren öğrencimiz var, bunları biz değişik okul türlerine yerleştiriyoruz. Eskiden 70’e yakın okul türümüz vardı. Yani program olabilecek müfredatlar lise adı olup, liselerin adları da bir sürü olmuştu. Şimdi 6 temel başlık altında topladık, sosyal bilimler lisesi var, fen lisesi var, yani sosyal bilimler liseleri, fen liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, Anadolu meslek liseleri, bir de çok programlı liseler dediğimiz yapısı farklı olup, bu saydığım türlerden bazılarını aynı anda barındıran çok programlı liselerimiz var. Ortaokulu bitiren çocuklarımızı bu liselere, bu sene içinde yapılan yazılılar, geçmiş yıllardaki başarıları, belli bir oranlama dahilinde tespit edilen yerleşme puanlarına göre yerleştiriyoruz” diye konuştu.

“ÖZEL OKUL TEŞVİKİNDEN YARARLANMAYANLARA EK MÜRACAAT HAKKI VAR”
Bakan Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şimdi 250 bin kontenjan ayırdık. Okul öncesinde 50 bin öğrenciye 2500 lira teşvik veriyoruz. Yani öğrenci başına yıllık 2500 lira veriyoruz. 50 bin öğrenci kontenjanı ayırmışız, buraya 24 bin 342 başvuru olmuş. İlkokula 3000 lira veriyoruz, 50 bin öğrenciye. Buraya 54 bin 220 öğrenci müracaat etmiş, yani burada kontenjan üzerinde müracaat olmuş. Ortaokulda 3500 lira veriyoruz, 75 bin öğrencimize ve buraya da 61 bin 339 öğrenci müracaat etmiş. Neticede 180 bin 637 öğrenci başvuru yapmış. Şimdi burada ek başvuru imkânımız var, yani buraya ben müracaat edemedim, geç kaldım, sonradan haberim oldu filan diyenler için söylüyorum. Müracaat edenler zaten ne yapacaklarını biliyorlar. 8 Eylül ile 18 Eylül arasında biz ek müracaatlar alacağız. Hani 70 bin teşvik verme imkânımız var ya, 18 Eylül’e kadar ek müracaatlar yapılacak ve 19 Eylül’de biz, kimler bu ek müracaatları neticesinde bu desteğe hak kazandı onu ilan edeceğiz. 20-25 Eylül arasında da onlar tercihlerini yapacaklar.”

“YENİ BİR MÜFREDAT HAZIRLANIYOR”
“Müfredatları sadeleştirmek, gerçekçi hale getirmek, çocuklara aşırı bilgi yüklemekten ziyade öğrenmeyi öğretmek hedefimizdi” diyen Avcı, “Yani çok biyoloji malumatı yüklemekten ziyade biyolojiye ilgi uyandırmak, çok fizik malumatı veya problem çözme refleksleri geliştirmekten önce fizik bilimine ilgi duymasını sağlamak. İlgisi neyse, yani diyelim spora eğilimliyse, becerileri o yöndeyse onu teşvik etmek, onu geliştirmek. Çocuğun ilgisi, becerisi, yeteneği neyi gösteriyorsa hem onu önceden görebilmek, yani tanımlayabilmek, hem de çocuklarımızın gerçek potansiyellerini, eğilimlerini, becerilerini mümkün olduğu kadar erken görebilmekti. Bu müfredat yapısında da bu temel özellikler olacak” diye konuştu.

“19. MİLLİ EĞİTİM ŞÛRAMIZ ARALIK AYINDA TOPLANIYOR”
Aralık ayı içerisinde 19. Milli Eğitim Şûrasının toplanacağını bildiren Bakan Avcı, “Bu şurada öncelikli olarak öğretmen niteliğinin arttırılmasına ilişkin politikalarımızı; konunun uzmanlarıyla, paydaşlarıyla, öğretmenlerimizle, eğitim bilimcilerimizle tartışacağız. Öğretmen yetiştirme düzenimizi konuşacağız, müfredat dediğim, işte bu ders çizelgeleri ve içerik düzenlemelerini konuşacağız, okul güvenliğini konuşacağız. Okul güvenliğini hem fiziki anlamda, özellikle anaokulu, ilkokul gibi küçük çocuklarımızın gittiği okulların fiziki güvenliklerinin, yani bir okul iç mimarisinin, tasarımlarının, merdivenlerinin vesaire, olması gerektiği şeklini konuşacağız. Bir de engellilere yönelik düzenlemeleri ve aynı zamanda çevre güvenliğini değerlendireceğiz. Yine çevre güvenliği kapsamında, uyuşturucuyla mücadelede, bu çok önemli meselede neler yapabileceğimizi belirleyeceğiz. Bu konuyla ilgili okullarımızın çevresinde bu ders yılından itibaren, çok ciddi tedbirler alınacak. İçişleri Bakanlığımıza buradan bir kere daha teşekkür ediyorum, inşallah önümüzdeki dönem o konuda çok iyi bir çalışma sergiliyorlar” ifadelerini kullandı.
(İHA)