BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,52
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

MEB'den flaş SBS ve dershane kararı!

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı SBS'nin kaldırılacağını dershanelerin kapatılacağını açıkladı. Bakan'ın açıklamaları eğitim camiasını sarstı.

Abone ol

İNTERNETHABER - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan eğitim sistemiyle ilgili flaş açıklamalar geldi. Dershaneler kapanıyor, SBS kalkıyor.

ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMENE MÜJDE!

Dershanelerin kapanacağını ve SBS'nin kalkacağını açıklayan Avcı bir de öğretmenleri sevindirecek haber verdi.

Avcı, ''Bu yıl 40 bin öğretmen ataması yapılacak.Atamaların Ağustos ayı sonunda yapılması öngörülüyor. '' dedi.

Bakan Nabi Avcı düzenlediği basın toplantısında açıkladı:

-"SBS kalkıyor, dershaneler kapanıyor. Dershaneleri özel okula dönüştürmek için çalışma yapacağız. Öğrencilere dershanelere kayıt yaptırmayın diye 1,5 yıldır konuşuluyor. Ben şu anda yürürlükte olan mevzuat yürürlükte kaldığı sürece çağrı yapamam. Ama söylediklerimden çıkan sonuç belli. Dershaneler konusunda mevcut kayıt için velilerimiz çok acele etmesin'' .

SERBEST KIYAFET UYGULAMASI

Serbest kıyafet uygulaması için de konuşan Avcı şunları söyledi;

-'' Serbest kıyafet uygulaması olumlu karşılanmakla birlikte bu seçim yelpazesi içine formanın da dahil edilmesi yönünde bir talep var. Nitekim yönetmeliğe göre özel okullarda velilerin yüzde 60’ı ne diyorsa o oluyor. Bizim öğretmen ve velilerle ve de öğrencilerle yaptığımız temaslar sırasında gördük ki özel okullara tanınan tercih hakkı resmi devlet okullarına da tanınsın diye bir talep var.Yönetmeliği değiştiriyoruz. İster özel ister resmi olsun tüm okullarda velilerin yüzde 51’inin tercihi doğrultusunda okullar kıyafet seçebilsin. Bunu serbest kıyafetten geri adım olarak görmüyoruz.''


DERSHANELERİN KAPATILACAK OLMASI

Bakan Avcı'nın yaptığı açıklamalar içinde "Dershaneler kapatılacak" sözü eğitim camiasını sallayacak nitelikte. Zira dershanelerin kapatılması konusunda ilk kez bu kadar net bir açıklama geldi. Geçen yıl Başbakan dershanelerin kapatılacağını söylemişti ancak bir adım atılmamıştı. Haliyle de bu projenin rafa kaldırıldığı düşünülmüştü. Şimdi Bakan Avcı'nın bu açıklamaları ile dershanelerin kapısına kilit asılması an meselesi.

CEMAAT NE DİYECEK?

Dershanelerin kapatılacak olmasına en çok Gülen Cemaatinin vereceği reaksiyon merak konusu. Geçen yıl bu konu gündeme geldiğinde cemaat rahatsızlığını açıkça dile getirmişti.
Hükümetin bu adımı MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkındaki soruşturmaya misilleme olarak attığı iddiaları dile getirilmişti. Haliyle hükümetin yeniden bu konuyu gündeme getirmesinin  cemaatte büyük rahatsızlık yaratacağı düşünüyor.


SBS NİYE KALKIYOR?

SBS ile ilgili daha önce açıklamalarda bulunduğunu anımsatan Avcı, çocukların geleceğinin tek bir sınava endekslemenin doğru olmayacağını, bunun hem aileler hem çocuklar açısından ciddi yük oluşturduğunu dolayısıyla çocukların üzerinden bu yükü alacak bir düzenlemenin nasıl yapılacağını tartıştıklarını söylediğini belirtti.

TEK SINAV OLMAYACAK

Bu konuda belirli bir mesafeye geldiklerini ifade eden Avcı, tek bir sınavın olmayacağını söyledi. Avcı, ''En azından bütün okullar için tek bir sınav olmayacak. Kapısında ciddi yığılmalar olabilecek olan, alabileceğinden daha fazla talebe maruz kalan okullar için ayrı bir sınav, küçük ölçekli bir sınav yapılacak. Ama asıl büyük değerlendirmeyi, müfredatın gereği olarak yapılması gereken sınavlara, sene içerisinde yapılacak olan sınavlara bir disiplin, çeki düzen getirerek sağlamayı ümit ediyoruz'' şeklinde konuştu.

NOTLARA STANDART GELİYOR

Öğrencilerin sene içinde çeşitli derslerden yazılılara girdiğini belirten Avcı, müfredatın öne çıkmasını, dershanelerde kazandırılan test becerilerinin değil öğrencilerin yarıyıl içinde o dersten ne öğrendiklerini ölçmeyi istediklerini söyledi.

Geçmiş yıllara dönük araştırmaların, okullarda yapılan sınavlara ilişkin değerlendirmelerin her zaman sağlıklı olmadığına işaret eden Avcı, şunları kaydetti:

-''Bir okulun değerlendirme kriterleriyle, bir okulun değerlendirme kriterleri birbirini tutmuyor. Bunun çok kibar bir ifadeyle, büyük öğretmen camiasını rencide etmeyecek bir ifadeyle söylemek gerekirse, öğretmenlerin not verirken bazılarına çok cömert, bazılarına daha tutumlu olabildiklerini, bu yüzden öğrencilerin notlarında bir standart oluşmadığını, bu yüzden o notların daha sonraki değerlendirmelerde kullanılamadığını görmüşüz.

Şimdi bu sınavlardan bazılarını, yani bazılarını Matematik, Türkçe, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler'den sene içerisinde okullarda yapılan sınavlardan bazılarını, birer tanesini merkezden yapalım, Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz yapalım. Gerek sınavın hazırlanışını, uygulanışını, değerlendirilişini biz üstlenelim. Değerlendirmenin de nasıl yapılacağını biz denetleyelim. Böylece standart, daha adil, genel bir not havuzumuz oluşsun. Öğrencilerin notlarında bir standardizasyon bu yolla sağlanmış olsun. Bunları biz daha sonra farklı amaçlarla, okula girişlerde, okul tercihlerinde kullanabilelim. Bunun çalışmasını yaptık, yapıyoruz.''

Bakan Avcı, dolayısıyla SBS'nin olmayacağını, gelecek yıldan itibaren kalkacağını belirtti.

DERSHANE İŞİ BAŞBAKANA SUNULACAK HALE GELDİ

Dershanelerin kapatılmasına ilişkin ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları olduğunu anımsatan Avcı, şöyle devam etti:

''Milli eğitimimize paralel bir düzeni olmaması amacıyla dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili yasal alt yapı alternatifleri üzerinde çalıştık. Bunları önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde hazırlıklarımızı tamamladık. Amacımız nitelikli kuruluşların özel eğitim kurumlarına dönüşmesinin önünü açmak, onu kolaylaştırmak ve çocuklarımızı dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde eğitim sistemimizi ayarlamak.''

Müfredata ne kadar ağırlık verilirse, çocuklar sınıf içinde ne kadar aldıkları eğitimi ciddiyet verirse dershaneye olan ihtiyacın o kadar azalacağını vurgulayan Avcı, bu süreçlerin tamamını gözeten, konuyla ilgili daha önce Mehmet Ali Şahin başkanlığından bir komisyon kurulduğunu hatırlattı.

O komisyonun çalışmalarını da değerlendirmeye aldıklarını anlatan Avcı, bu konuda yapılacak düzenlemeler konusundaki düşünceleri başbakanlığa sunacak hale getirdiklerini bildirdi.

KAYIT İÇİN BEKLEYİN

Bir gazetecinin ''Dershanelere kayıtların başladığı bir dönem. O zaman öğrencilere 'Dershanelere kayıt yaptırmayın' çağrısı yapabilir misiniz?' demesi üzerine Bakan Avcı, bu konunun 1.5 senedir konuşulduğunu, yürürlükte olan mevzuat doğrultusunda böyle bir şey söyleyemeyeceğini ama söylediklerinden çıkan sonucun belli olduğunu kaydetti.

Bakan Avcı, SBS'ye ilişkin bir soru üzerine, sene içinde yapılıp sonuçlandırılacak olan sınavların daha sonra 5, 6, 7. sınıflarda da uygulanacak şekilde geliştirileceğini, şimdiki çalışmanın sadece 8. sınıflarla ilgili olduğunu dile getirdi.

Diğer sınıflar için deneme amaçlı pilot uygulamanın asıl 8. sınıflar için olacağını ifade eden Avcı, diğer okulların da sene içindeki sınavlardan alınan notları hesaba katan seçme sınavı yapabileceklerini kaydetti.