BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

MEB’deki atamalar...

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanlığında yapılan atamalara ilişkin, “Milli Eğitim Bakanlığı’nda yapılmış olan ve yapılacak o...

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanlığında yapılan atamalara ilişkin, “Milli Eğitim Bakanlığı’nda yapılmış olan ve yapılacak olan atamalar çok önceden planlanmış ve doğrusu muhatapları tarafından da beklenen atamalardı” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Avcı, 3. Grup Eğitim Kampüsleri Ön Seçimli Mimari Proje Yarışması ödül törenine katıldı. Törenin ardından Bakan Avcı, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Maliye ve Çevre Bakanlığı’nda olan görev değişikliklerini hatırlatarak, 8 ilin İl Milli Eğitim Müdürlerinde yer değişikliğini ve 2 bakanlık müşavirinin görevden ayrılmasının atamalarla ilgisi olup olmadığını sorması üzerine Avcı, şöyle konuştu:
“Milli Eğitim Bakanlığı’nda yapılmış olan ve yapılacak olan atamalar çok önceden planlanmış ve doğrusu muhatapları tarafından da beklenen atamalardı. Biz özellikle bu yıl biliyorsunuz SBS’yi kaldırdık. Onun yerine yeni bir uygulama başlattık. Bu gerçekten çok kapsamlı bir organizasyon gerektiriyordu, o nedenle aslında bu atamaların yazın yapılması gerekiyordu. Fakat İl Milli Eğitim Müdürlerimizin kendi bulundukları yerde bu sınav organizasyonunu rahatça gerçekleştirebilmeleri için özellikle geciktirdik. Kendileri de bu gecikmelerin nedenini biliyorlar. Bizim İl Milli Eğitim Müdürlerimizin bir bölümü görevlendirmeyle, bir bölümü vekaleten görev yapıyorlardı. Bu onların özlük hakları bakımından da sıkıntılı bir durumdu, çünkü görevlendirmeyle ya da vekaletle görev yapan il müdürlerimiz asaletle atanmış müdürlerimizin sahip oldukları özlük haklarına sahip olmuyorlar. O nedenle düzenlemelerin yapılacağını biz İl Milli Eğitim Müdürlerimiz ile yaptığımız toplantılarda geçen yıl Mayıs ayında yaptığımız toplantıda, en son Antalya’da biliyorsunuz yaptığımız toplantıda kendileriyle paylaşmıştık. Onların da talebiydi zaten, herkes kendi durumunu netleştirmek istiyor haklı olarak. Evet İl Milli Eğitim Müdürlerimiz, bakanlık müşavirlerimiz, çalışanlarımızla ilgili grup başkanlıklarımızla ilgili önceden planlanmış yer değiştirme niyetlerimiz vardı, onların bir kısmını uygulamaya koyduk. Daha da koyacaklarımız var. Bunları son günlerin aktüalitesiyle ilintilendirerek değerlendirmek olmaz.”
Ankara’da daha önce 5 şube müdürünün görev değişikliğinin operasyonla ilgisinin sorulması üzerine Bakan Avcı, “O da yine görevlendirmedir. Bizde görevlendirme biliyorsunuz Valilik onayıyla yapılır illerde. Ankara İl Müdürlüğü’nde yapılan şube müdürlüklerinde görevlendirmelerin iptali meselesi aynı çerçevededir” cevabını verdi.

DERSHANELERLE İLGİLİ TAKVİM
Bir gazetecinin, “Dershanelerle ilgili takvim netleşti mi? Bu ay içerisinde Meclis’e sevk edileceği konuşuluyor” sorusuna Avcı, “Onun için çalışıyoruz. Büyük ölçüde çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Daha önceden de size söylediğim gibi Aralık ayı içerisinde dershanelerimizin fiziki ve beşeri alt yapılarına ilişkin bir envanter çalışması yaptık. Fiziki ve beşeri alt yapılarına ilişkin bilgileri derledik. İlgili STK’lara, sendikalara, dershane temsilcilerine, dershane dernek temsilcilerine bunlarla ilgili son bulgularımızı paylaştık. Onlardan da görüşlerini aldık. Bu görüşler değerlendirildikten sonra taslak çalışmamızı nihayetlendirip Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Takvim daha önceden öngördüğümüz biçimde aksamadan sürüyor. Bir hafta, on gün içinde bunların hepsini derleyip, toplayıp netleştirmiş oluruz” şeklinde konuştu.

“BU SEÇENEKLERİ BÜTÜN DERSHANE TÜRLERİNE UYACAK ŞEKİLDE ZENGİNLEŞTİRMEYE GAYRET ETTİK”
Bazı dershanelerin yurda dönüşme istekleri olduğu ve dönüşme seçenekleriyle ilgili soru üzerine ise Avcı, şunları söyledi:
“Bazı dershaneler bizim alt yapımız yurt olmaya da müsait, dolayısıyla seçeneklerin içerisine yurdu da koyabilir miyiz gibi bir öneri, dershane sahibi ve işletmecilerinden gelen öneriler arasında. Sivil toplum kuruluşlarından gelen öneriler var, dershane işletmecilerinden gelen öneriler var. Bunların hepsini biz şimdi tasnif ediyoruz. Dershane sektörü hep aynı türde kuruluşlardan oluşmuyor. Dershaneciler kendi içlerinde ciddi farklılıklar gösteriyor. Hem fiziki alt yapıları itibariyle birbirinden çok farklı. Eskiden kalma 3 derslikli butik diyebileceğimiz dershaneler olduğu gibi, en az dershanesi olan, daha fazla dershanesi olan, ayrıca sosyal etkinlikler için alt yapısı da müsait olan farklı türde dershanelerimiz var. Bunların hangi tür kuruma dönüşebileceği konusunda önerileri de farklılaşıyor. Bazıları özel okula dönüşme alt yapısına sahip, bazıları bir anaokulu olabilecek ölçekte alt yapıya sahip. Bu seçenekleri bütün dershane türlerine uyacak şekilde zenginleştirmeye gayret ettik.”
Dershanelerin ne kadarının özel okula dönüşebileceğinin sorulması üzerine ise Bakan Avcı, “Daha önceki yapılan envanter çalışmasından aldığımız ilk bulgular bunların en fazla yüzde 20’sinin, 5’te 1’inin özel okula dönüşebilir nitelikte olduğunu gösteriyordu. Son yaptığımız çalışmada aşağı yukarı bunu doğruluyor ama nihai kararı tabi dönüşme kabiliyetine haiz olan herkes özel okula dönüşmeyi istiyor anlamına gelmiyor. Dolayısıyla biz 5’te 1’inin özel okul olmaya uyabileceğini düşünüyoruz ama nihai karar yine işletme sahiplerinin” ifadelerini kullandı.
Bakan Avcı, özel okul açma kriterlerini esnetebileceklerini hatırlatarak, esnetilmiş kriterlerle özel okula dönüşmek isteyenlerin sayısının artacağını ümit ettiğini söyledi. Avcı, “2014-2015 eğitim öğretim yılında dönüşebilenlere farklı teşvikler olacak ama hepsinin 2015-2016 eğitim öğretim yılının başından itibaren bu kendilerine sunulan seçeneklerden birine karar vermiş ve ona dönüşmek için düzenlemeyi yapmış olmalarını bekliyoruz” dedi.
(İHA)