BIST 9.699
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.451,95
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memur bu hallerde mazeret izni kullanabilir

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabii olan memurların mazeret izin hakları nelerdir?

Abone ol

sayılı Devlet ı Kanunu'na tabii olan memurların mazeret izin hakları nelerdir, memurlar hangi şartlarda mazeret iznini kullanabilir, kadın memurların mazeret izni şartları nelerdir, erkek memurlar mazeret iznini nasıl kullanır?

Belli bir sebebin bulunması halinde Devlet memurlarına verilen izne, mazeret izni denilmektedir. Mazeret izinleri sırasında fiili çalışmaya bağlı her türlü ödemeler hariç mali haklar ile sosyal yardımlara dokunulmamaktadır.

Doğum, evlenme ve ölüm mazeretleri sebebiyle kullanılabilecek iznin istek üzerine verilmesi zorunlu olup, diğer mazeret hallerinde izin verilmesi ise idarenin takdirinde bulunmaktadır.

Mazeret izni düzenlemesine nun “Mazeret izni” başlıklı 104 üncü maddesinde yer verilmiştir. Bu düzenlemeye göre, memurunyeri.com olarak sizin için derlediğimiz mazeret izin halleri şöyledir:

1-Doğum mazereti nedeniyle izin

-Kadın memura;

*Doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle analık izni verilir.

*Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir.

*Beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir.

*Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir.

*Çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.

-Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süreler kadar izin verilir.

-Eşi doğum yapan memura, isteği üzerine 10 gün babalık izni verilir.

2-Evlenme mazereti nedeniyle izin

-Memura, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde isteği üzerine 7 gün izin verilir.

3-Ölüm mazereti nedeniyle izin

-Eşinin, çocuğunun ölümü hâllerinde isteği üzerine 7 gün izin verilir.

-Memurun veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine 7 gün izin verilir.

4-Doğum, ölüm ve evlenme mazereti dışında bir mazeret sebebiyle izin

Doğum, ölüm ve evlenme mazereti dışında bir mazeret sebebiyle; merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde, 10 gün izin verilebilir. Zorunlu hallerde (öğretmenler hariç olmak üzere) aynı usulle on gün daha mazeret izni verilebilir ve ikinci kez verilen bu izin yıllık izinden düşülür.