BIST 9.719
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.432,65

MAZDA 3 HATCHBACK Test Sürüşü

Üstünde KODO-hareketin ruhu tasarım dilini taşıyan otomobil her çizgisiyle dinamik ve güçlü görüntüsünün yanında beklentileri de bayağı yukarıya taşıyor.

Hatchback sınıfının en iddialılarından olan test otomobilim aynı zamanda markanın ilk MZD Connect- mobil internet bağlantısı sunan otomobili. Özellikle tasarımının enerjik havası ve seçeceğiniz renge göre bu enerjinin yanında biraz da ağır basan modern duruşu otomobili gençlerin yanında küçük ailelerinde tercih edebileceği bir havaya sokuyor.

Üstünde KODO-hareketin ruhu tasarım dilini taşıyan otomobil her çizgisiyle dinamik ve güçlü görüntüsünün yanında beklentileri de bayağı yukarıya taşıyor. Ben mazda 3ün hatcback sınıfında tasarım konusunda çok az rakibi olduğunu düşünüyorum.

İçerideki tasarım dışarıya oranla daha sakin olsa da kullanılan kaliteli malzeme ve yerleştirilen tuşların kullanım kolaylığından dolayı kolay kolay sıkılabileceğiniz bir kabin değil. Tüm Mazdaların hem iç hem dış tasarımını çok beğensem de otomobillerdeki dokunmatik ekranların yerleştirilme şekillerini hiç yakıştıramıyorum. Otomobilin orta kısmında sanki sonradan yerleştirilmiş gibi duran ekran açıkçası içerideki bütünlüğü bana göre biraz bozuyor. Ancak benim beğenmediğim bu detayı çok beğenen arkadaşlarım olmadı değil. Yerleşimini beğenmediğim bu 7” dokunmatik ekranın kendisini oldukça kolay ve rahat bir kullanıma sahip. Bu ekranı kontrol edebildiğiniz HMI kumandası ise hemen el freninin sağında. Konumu dolayısıyla güvenli bir şekilde dilerseniz facebook, twitter gibi uygulamaları ve güvenli bir şekilde interneti kullanabiliyorsunuz. Yani sürüş esnasında online olmak isteyenler için çok daha güvenli bir imkan sunuyor.

Mazda 3’de her ayrıntıya ayrı bir önem verildiğini daha kabine ilk oturuşta hissediyorsunuz. Kullanılan kaplama ve krom detaylar, sportif koltuklar otomobilde kendinizi rahat ve özel hissetmenizi sağlıyor. Özellikle küçük direksiyon biran önce yola çıkma isteği uyandırıyor. Dilediğiniz kadar dağılabilirsiniz küçük eşyalarınız için yeterli alan bulunuyor. Özellikle vites önündeki boşluk içeriye doğru olduğu için telefon gibi eşyalarınızı elinizin altında ve güvende tutuyor. Bir diğer güzel detay otomobili çalıştırdığınızda yükselen aktif sürüş ekranı bu şekilde gözünüzü yoldan ayırmadan hızınızı görebiliyorsunuz. 364 litrelik bagaj hacmi katlanan koltuklar sayesinde gerektiğinde daha geniş bir yükleme alanı sunuyor. Ayrıca bir hatchback otomobile göre arka kısımda da uzun boylu yolcular rahatlıkla seyahat edebiliyor.

Arka araç izleme sistemi, radar hız kontrol sistemi, akıllı şehir içi fren desteği, şerit değiştirme uyarı sistemi, kör nokta uyarı sistemi gibi özelliklerin yanında özellikle park esnasında 7” ekranda otomobilin arkasında ne var ne yok renkli bir şekilde görebiliyorsunuz üstelik gece de gündüz olduğu kadar net bir görüntü sunuyor.

Gelelim kullanıma ve yakıta, otomobilim skyactive teknoloji ile donatılmış durumda. Kullanılan ultra yüksek çekme dayanıklı çelik takviyeler ile gövde yapısı sertliği  %30 artırılmış durumda bu malzemeyle otomobil daha güçlü ama daha hafif. Bu artan sertlik ve aracın genel hafifliği ile hissedilir derece de daha dinamik bir sürüş imkanı sunuyor. Otomobilde skyactive teknolojisine sahip 1.5 benzinli motor yine aynı teknoloji ile üretilmiş 6 ileri otomatik şanzıman bulunuyor. Bu ikisinin uyumu gerçek anlamda otomobile bağlılığı artırıyor. Artık otomatik benzin kombinasyonu her zaman yüksek tüketim demek değil bunu yeni teknolojiye sahip bir çok motorda görebiliyoruz ve bu motor da en iyilerinden biri her ne kadar sürüşe ve performans beklentinize göre değişse de ben ortalama 6.5 litrelik bir tüketim değeri gördüm ve bu bu kombinasyona göre iyi bir değer. Kullanmaktan en keyif aldığım otomobillerden biri.  Otomobilin fiyat bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.