BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.326,03
HABER /  DÜNYA

Mavi Marmara saldırısından sonra bir ilk!

2010 yılında tamamen duran Türkiye ve İsrail arasındaki siyasi ilişkiler, 7 yıl aradan sonra bugün tekrar başladı. İsrail ile 4 alanda işbirliği olanakları ele alındı.

Abone ol

İSRAİL ile siyasi düzeyde istişare 7 yıl sonra ilk kez gerçekleşti. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye-İsrail Dışişleri Bakanlıkları Müsteşarları Düzeyindeki Siyasi İstişarelerin 15. turu bugün Ankara'da yapıldı.

1987 yılından itibaren gerçekleştirilmekte olan siyasi istişarelere 7 yıllık aradan sonra bugün tekrar başlanmış olması, iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi hususunda Haziran 2016'da varılan mutabakatın doğal sonucunu teşkil ediyor.

4 KONUDA İŞBİRLİĞİ

Bugünkü istişarelerde Türkiye ile İsrail arasında gündemde bulunan konular gözden geçirilirken, özellikle enerji, ekonomi, kültür ve turizm sahalarında işbirliği olanakları ele alındı.

Siyasi istişarelerde ayrıca başta Ortadoğu ve Doğu Akdeniz olmak üzere geniş bölgedeki gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Türkiye-İsrail ilişkilerinin bölgenin istikrarı ve güvenliği açısından taşıdığı önem üzerinde mutabık kalındı.

NABİ AVCI İSRAİL'E GİDİYOR

Siyasi istişarelerin başlamasıyla normalleşme sürecinde, çok boyutlu ilişkilerin geliştirilmesi yönünde adımlar atılması ve karşılıklı ziyaretlerin artması hedefleniyor.

Bu çerçevede Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, gelecek hafta İsrail'i ziyaret edecek.

MAVİ MARMARA'DAN SONRA DURMUŞTU

İsrail'in 31 Mayıs 2010'da, Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine müdahale ederek 9 Türk vatandaşını öldürmesi ve ağır yaralanan 1 vatandaşın da sonradan hayatını kaybetmesi, iki ülke ilişkilerinin krize girmesine neden olmuştu.

İlişkiler, İsrail'in özür dilemesi, kurbanların ailelerine ödenecek tazminatı Türkiye'ye iletmesi ve Gazze'ye insani yardımların başlatılmasıyla normalleşme sürecine girmişti. Son olarak tarafların büyükelçileri karşılıklı olarak göreve başlamıştı.