BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,24
HABER /  GÜNCEL

Mavi Marmara saldırısı protesto edildi

Van ve Konya'da İsrail'in Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırı protesto edildi.

Abone ol
Van Hak ve Özgürlükler Platformu (VAHÖP) üyesi bir grup, geçen yıl Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıyı protesto etti.

Boyalar Camisi avlusunda bir araya gelen grup, buradan meşaleler yakıp sloganlar atarak Beşyol Kavşağı'na kadar yürüdü. Mavi Marmara saldırısı sırasında gemide bulunan Kemal Çelen, Beşyol Kavşağı'nda grup adına yaptığı açıklamada, geminin, Gazze'de uygulanan insanlık dışı ambargonun son bulması için 2010 yılı Mayıs ayında çok sayıda kişi ve binlerce ton insani yardım malzemesi ile Türkiye'den yola çıktığını anımsattı.
 
Hak, adalet ve özgürlüğün bir gün mutlaka tecelli edeceğine değinen Çelen, şunları söyledi:
 
''Dünyanın dört bir yanından milyonlarca destekçinin canlı yayınlardan takip ettiği insani yardım filosu, dünya halklarının ortak vicdanını, dua ve iyi dileklerini Gazze'ye taşıyordu. İsrail, 31 Mayıs 2010 günü sabah saat 04.30 sıralarında tam donanımlı askeri birlikleriyle sivil ve masum insanların içinde bulunduğu gemiye uluslararası sularda saldırdı. 9 aktivist hayatını kaybetti ve 56 yardım gönüllüsü ağır yaralandı. İsrail'in bu saldırısı uluslararası kamuoyunda terörist saldırı olarak nitelendirildi.''
 
Saldırının tüm sorumlularının yargı önünde hesap vermesi gerektiğine değinen Çelen, İsrail'in bir yandan tüm hukuksuzlukların üzerini örtmeye ve unutturmaya çalışırken diğer yandan da yaptıklarını meşru göstermek için gerçekleri çarpıttığını ve kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini ifade etti.
 
Grup, açıklamanın ardında saldırıda yaralanan Abdulhalim Almalı'nın iyi niyet dilekleri sonrası İsrail aleyhine sloganlar atarak olaysız dağıldı.
 
Gemide bulunan Gazeteci Adem Özköse: Mavi Marmara Filistin halkı için bir milat oldu
 
Mavi Marmara Gemisi'nde bulunan Gazeteci Adem Özköse, ''Filistin'in özgürlük mücadelesinde Mavi Marmara ile birlikte yeni bir sayfa açıldı. Mavi Marmara Filistin halkı için bir milat oldu'' dedi.
 
Suriye'de alıkonulduktan sonra yakın zamanda özgürlüğüne kavuşan Özköse, Mavi Marmara baskınının yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Anadolu İnsani Yardım Derneği (AYDER) tarafından düzenlenen ''Kudüs'ün Kurtuluşu İçin Yürüyoruz'' etkinliğine katıldı.
 
Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü yakınındaki alanda gerçekleştirilen anma etkinliğinde konuşan Özköse, özgürlüklerine kavuşmalarında kendileri için dua edenlere teşekkür etti.
 
Özköse, özgürlüklerine kavuştuklarını ancak Suriye'de 20 milyondan fazla Adem ve Hamit'in olduğunu dile getirdi.
 
Esed rejiminin yakın zamanda 40'tan fazla küçük yaştaki çocuğu öldürdüğünü söyleyen Özköse, şunları kaydetti:
 
''Hepinizden bizim için ettiğiniz duaları Suriyeli kardeşlerimiz için de etmenizi diliyorum. Kardeşler; biz Mavi Marmara'ya binmeden önce, Kudüs özgürleşene kadar bu yolculuğu devam ettireceğimize ve bu yolculuk sonunda Kudüs'e ulaşacağımıza dair söz vermiştik. Yolculuğun üzerinden iki sene geçti ama her gün, her saniye bu yolculuk sürüyor. İnşallah bu yolculuk bir gün Kudüs'ün özgürleşmesiyle, ümmetin Kudüs ile buluşmasıyla sona erecektir. Mavi Marmara, zalime karşı durmadan mazlumun yanında durmaktadır. Mavi Marmara bugün Suriyeli direnişçilerin, mücahitlerin yanındadır. Mavi Marmara bugün özgürlük için destansı bir şekilde mücadele veren kardeşlerimize omuz vermektir.''
 
Özköse, Mavi Marmara'nın sadece insani bir yardım gemisi olmadığını, tarihte beyaz bir sayfa olarak yerini aldığını ifade ederek, ''Filistin'in özgürlük mücadelesinde Mavi Marmara ile birlikte yeni bir sayfa açıldı. Mavi Marmara Filistin halkı için bir milat oldu'' diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlar sloganlar atarak yürüdü.
 
Etkinlik, AYDER tarafından Konya Ticaret Odası'nda düzenlenen anma programıyla sona erdi.