BIST 9.681
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.420,99
HABER /  GÜNCEL

Mavi Kod uygulaması hayat kurtardı

Barda çıkan tartışma kavgaya dönüştü, Berke boynundan bıçaklandı. Mavi Kod uygulaması olmasa şu an hayatta olmayacaktı.

Abone ol

Çocukluktan beri arkadaş olan Berke ve Ali uzun zamandır görüşmüyordu. Cumartesi gecesi buluşup Ortaköy’de bir bara gittiler.  Berke saat sabahın 4’üne doğru hesabı ödeyip kalkmak istedi. Hesap geldiğinde Berke ve Ali yiyip içmedikleri başka şeylerin hesaba yazıldığını söyleyerek itiraz etmeye başladı.

Konuşmalar tartışmaya, tartışma kavgaya dönüştü ve hiç umulmadık bir şekilde arbede çıktı. O an olmayacak bir şey oldu, nereden geldiği belli olmayan bir bıçakla Ali feryat ederek yere yığıldı. Berke dönüp yerde yatan arkadaşına baktığında boynundan basınçlı kan geldiğini gördü.

Yardım istemek için kafasını kaldırdığında, barda kimsenin olmadığını gördü. Hemen telefonuna sarıldığı gibi ve  daha önce rehberine kaydettiği Türk Telekom Acil Sağlık Paketi numarası 444 0 TIP’ı arayarak Acıbadem  Mobil Sağlık’ın çağrı merkezine ulaştı ve ambulans istedi..

Doktor ambulansı yola çıkarmadan önce ilk tedavinin yapılması amacıyla ne olduğunu, yaralının durumunun nasıl olduğunu ve yaranın nerede olduğunu sordu. Berke de arkadaşı Ali’nin boğazından bıçaklandığını, kanaması olduğunu söyledi. Doktor Berke’den o an hastanın bilgilerini istedi ve telefon numarasını süratle kaydetti.

Olayın Ortaköy’de olduğunu öğrenir öğrenmez ambulansın yola çıkmasını istedi.  Ambulans hemen yola koyuldu.  Telefondaki doktor, ekip yoldayken aldığı adres bilgilerini yanındaki arkadaşına, o da telsizle ambulansa bildirdi. Ambulans yolda fermuar gibi orta şeritten hastaya en kısa zamanda ulaşmak için ilerlerken, telefondaki doktor da Berke’den dediklerini yapmasını istiyordu.

 Ambulans olay yerine gelinceye kadar doktor Berke’ye ilk yardım müdahalelerini yaptırdı. Doktorun yönlendirmeleri sonucu Berke, arkadaşının boynuna tampon uygulayarak ambulansın gelmesini bekledi.

Ambulans Ortaköy’e gelince acil yardım servisi ilk acil müdahaleleri yapar ve hastaneye hastanın durumu hakkında bilgi verdi. Ambulans doktoru hastaneye “mavi kod” a geçilmesini bildirdi Hastanedeki ekip saniyeler içerisinde “mavi kod” uygulamasına geçer.  Ali birkaç dakika “mavi kod” uygulamasına göre hazırlanmış acil cerrahi ekibinin emin ellerine teslim dilerek hayata döndürüldü..