BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.429,78

Masalın gerçeği güzel atlar diyarında

İnternethaber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş Kapadokya’yı kaleme aldı.

Masalın Gerçeği Güzel Atlar Diyarına Yolculuk

İşte güzel atlar diyarı Kapadokya ile ilgili merak edilen her şey…

Neden Kapadokya ?

Aslında nedenleri yazmakla bitmeyen Kapadokya dersek daha doğru ifade etmiş oluruz. Çünkü tarihi antik çağlara kadar dayanan dünyada eşi benzeri olmayan, her mevsim ayrı güzel ve önemini hiçbir zaman kaybetmemiş bir doğa harikası…

Hititlerden Friglere, Perslerden Makedonyalılara, Romalılardan
Bizanslılara, Selçuklulara, Osmanlılardan günümüze ve yarınlara uzanan bir masal kahramanının ta kendisi.



Adeta geçmişten geleceğe yaşayan bir dinler mozaiği…

Yüzyıllar boyunca bir çok medeniyetin din,dil, ırk demeden gelip yerleştiği, barış içinde yaşadığı, Türk misafir perverliğinin derinden hissedildiği bir turizm cenneti olmayı başarmış bu eşsiz topraklar ülkemizin önemini gözler önüne sererken, yerli ve yabancı turistlerinde vazgeçilmez tutkusu olmayı hak ediyor.



Kapadokya Klasikleri

Sadece bölgeye has yöre halkının Peri Bacası ismini verdiği tüf ve andezitten oluşmuş kaya monolitleri, Kızıl ırmağın kollarının nakış işler gibi emek emek oluşturduğu vadileriyle bütünleşmiştir. Keşfetmek istercesine bakan gözlerin hayretle baktığı binlerce yıllık yer altı şehirleri, kayaya oyulmuş kiliseleri, yüzyılların tanığı renkli freskoları, kendinizi bir kartalın kanadında gibi hissedebileceğiniz hisarları, binlerce yıldır yöre halkının her türlü ihtiyacını sağlayan bağları, ağaçları, tarlaları, mahzenleri, konakları, köyleri, saymakla bitmez bu doğa şaheseri güzelim toprağın eşsiz nimetleri.



Evrenin Muhteşem Hediyesi

Anadolu’muz da tabiat ananın bizlere sunduğu bu muhteşem hediyeyi gezip, görmek, anlamak ve yaşamak gerekiyor. Perslerin namıyla Katpatuka yazmakla bitmeyen güzellikleriyle sizleri bekliyor.



Bir Kapadokya Sevdalısı

Profesyonel turist rehberi Can Günay , üniversite öğrenimini Kapadokya da tamamladıktan sonra Kapadokya’yı tüm dünyaya tanıtmaya devam ediyor. Özellikle Kapadokya’yı ve İstanbul’u gezip görmek isteyenler için bilgi, birikim,ve meslek yaşamındaki profesyonelliğiyle adeta bir gezi klavuzu oluyor.



Körde Bilir Avanosun Yolunu Kırık Çanak Çömleğinden Bellidir

Hititlerden bu yana süre gelen babadan oğul’a devam eden çanak- çömlek sanatının izlenebileceği ve denene bileceği ender yerlerden birisidir Avanos. Eski adıyla Halys yeni adıyla Kızıl ırmak nazlı bir gelin gibi süzülür Avanos’un içinden.



Tabanındaki kil yöre halkına bu sanatı sunmuştur. Nasıl ki bu nehir Hititler’e ev sahipliği yaptıysa şimdi de bizlere kollarını açmıştır. Avanosa yolunuz düşerse çekinmeden oturup tezgaha başlatın toprakla ellerinizi birleştirmeye, isterseniz uzun süre katılıp çömlek kurslarına katılabilirsiniz. Yörenin en iyi ustalarından İlhan ve Cemil Usta, Özgür Çömlekçilikte, Avanosta sizleri ağırlamaktan gurur duyacaktır.

Ne Yemeliyim?
Damak Tadı Avanos’un Lezzet durağı


Yörenin en güzel çömlek kebabını, pastırmalı kuru fasulyeyi otantik bir atmosferde tamamı büyük bir kaya kitlesine oyulmuş Uranos Restaurantı sahibi Tayyar Sarıkaya da Avanoslu ve baba mesleğini devam ettiriyor.



Onyx Taşının Yapımını Görmeden Gitmek Olmaz

Hitit Panteonunda tanrı olarak tapınılmış olan Erciyes , Aksaray ili sınırları içindeki Hasan dağı ve Niğde sınırındaki Göllü dağı milyonlarca yıl bıkmadan usanmadan püskürtmüşler malzemeyi ve bu taşın oluşumunu sağlayan materyali sunmuş.

Güvercinlik vadisinde saymakla bitmez güvercinlikleri fotoğrafladıktan sonra isterseniz Onyx de de Onyx taşının ne olduğunu ve nasıl şekillendiğini izleye bilirsiniz.



Ne Yapmalıyım?
Balon Turu Olmazsa Olmaz


Kapadokya’nın olmaz ise olmazlarından olan balon turları son yıllarda popülaritesini arttırarak yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bölgenin gök yüzünden süzülürken ki muhteşem manzarası adeta başınızı döndürüyor.



Denerseniz Pişman Olmayacaksınız

Bölge de toplam 16 tane balon turu yapan firma var. Sabah beş civarında otelden alınıp. Gün doğumunun izlenildiği bu turlar ortalama 2 saat sürüyor ve fiyatı kişi başı 250- 300 TL arasında değişiyor.
Türk hava kurumunun sahibi olduğu Mavi Ay Balonculuğu tercih edebilirsiniz. Bekir Bey her konuda sizlere yardımcı olacaktır.



Kapadokya Geceleri

Gece sıkıldınız ne yapacaksınız ? Tabi ki bölgeyle özdeşleşmiş kuzu gecesi , sizleri bekliyor.

Yurdumuzun çeşitlerine has dans oyunlarını ve oryantal şovları izleyebileceğiniz Kapadokya gecelerinde eğlenebilirsiniz.



Sema Gösterilerinde Buluşalım

Özelikle yabancı turistlerin merak ettikleri sema gösterileri için yedi tane farklı mekanda yapılıyor. 13.yy dan kalma Selçuklu Kervan Sarayı Saruhan da her gün 17.30 ve 21.30 da düzenlenen bu gösterileri 750 yıllık tarihi bir mekanda izlemek sizler için ayrı bir keyif olacaktır.

Birazda Oteller
Nerede Kalmalıyım?


İlkbahar ve sonbaharda çok yoğun olan ama en güzel zamanların yaşanıldığı bölgede tek bir odalık yer bulabilmek bile bazen şans oluyor. Bu yüzden mutlaka erken rezervasyon yaptırın.



Uç hisarın eteğinde son dönemin popüler oteli CCR Otel kalite ve konforuyla dikkatleri çekerken otelin ön büro müdürü Ali Haydar Bektaş misafirlerimizi en üst düzey hizmet anlayışıyla ağırlıyoruz diye ifade ediyor.



Konaklamada Yükselen Trend

Kayaya oyma otellerde kalmak özellikle tercih edilen bir konaklama alternatifi olarak karşımıza çıkarken Ürgüp’te ki Yunak evler iyi bir tercih olacaktır.

Göreme de uygun fiyatlı değişik alternatiflerde pansiyonlarda da kalabiliriniz. Nevşehir’de 5 yıldızlı otellerde de… Yörede her bütçeye uygun konaklama alternatifleri mevcut.



Halı Atölyeleri

Kapadokya da binlerce yıllık geleneğimiz olan halı ve kilim dokuma tezgahları da dikkatleri çekiyor. Halı ve kilim ile ilgili tüm ayrıntıları ve aşamaları görebileceğiniz bir çok halı atölyesi mevcut.
Avanos Yüksel Halı da bu konuda meraklılarının tercihi olabilir.



Şarap Mahzenlerinde Bir Mola

Ürgüp’te Turasan şarap mahzenlerinde Kalecik Karası başta olmak üzere bir çok şarabın tadına bakıp damak zevkinize en uyun olanını seçmek için Metin Gökgöz sizlere bilgi vermekten büyük bir keyif duyacaktır.



Nereleri Görmeliyim, Gezmeliyim ?

Kapadokya da gezip görmek keşfetmek için yapabileceğimiz bir listede olmaz ise olmazlar uzayıp gider.



Açık Hava Müzesi

Türkiye’nin en önemli açık hava müzesi Göreme de, 1000 yıllık kiliseleri, muhteşem freskoları, görerek gezinize başlaya bilirsiniz. Müze kartınızı yanınıza almayı unutmayınız.

Ağaç altı, elmalı, yılanlı,çarıklı ve tokalı kilise ve fresk meraklıları için en iyi korunmuş kiliselerden biri olan karanlık kiliseyi ekstra 8 TL vererek görebilirsiniz.



Balondan Korkuyorsanız Uç Hisar Kalesi

60 m yüksekliğiyle bölgenin en yüksek noktası, Nevşehir’e 7 km uzaklıktaki Uç Hisar Kale kasabasındaki bu kaleye tırmana bilir, gezip görebilirsiniz.

Yerel halkın dünyanın 8. harikası olarak kabul ettiği yer altı şehirleri içinde en heybetlisi olan derin kuyu ilçesi Nevşehir’e 30 km uzaklıkta olup patatesiyle meşhur bu yörenin en önemli gelir kaynağı turizm.



Karınca Gibi Gezin

Yerin 8 kat altına inebilmek için hazırlanırken derin kuyuda korkmayın panik yapmayın

Havalandırmaları gezi için gayet iyi olan bu gizemli şehri karınca gibi gezerken okulu, şarap hanesi,kileri,ahırı, kilisesi derken kaybolun derinliklerinde.



Vadileri Unutmayın

Ihlara, Zelve, Güvercinlik, Derbent, Kızıl çukur, Soğanlı, en önemlileri olarak dikkatleri çekerken çavuş in kasabasında 1955 depreminden sonra boşaltılan eski rum evleri de dikkatinizi çekip sizleri şaşırtacaktır. Ayrıca at ile yolculuk yapıp motorla gezebilir ve trekking de yapabilirsiniz.

Ürgüp Girişindeki Üç Güzelleri Resimlemeden Dönmeyin

Paşabağında üç başlı peri bacalarını gördüğünüzde hayretlere düşeceksiniz ve Kapadokya’yı gezdikçe görmek , gördükçe keşfetmek isteyeceksiniz. Asmalı konak dizisiyle yerli turizmin ilgi odağı olmuş, her dönem cazibe merkezi olmuş Kapadokya gerçekten övgüyü hak ediyor.

Güzel insanlar güzel atlara binip gittiler!

Bir tarafta mutluluk bir tarafta hüzün... Dünyaya sihirbaz elleriyle dokunan profesyonel turist rehberi Ahmet Çizmecioğlu kardeşimiz önceki gün bu dünyadan uçup gitti. Biricik Ahmetimize Tanrı'dan rahmet kederli ailesine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun... Sevgili Ahmet'in zamansız vedası karşısında bir kez daha anladım ki, lütfen ama lütfen sevdiklerimizin kıymetini hayatteyken bilelim...

Bu yazının hazırlanmasında Kapadokya'yla ilgili bilgilerini benimle paylaşan Can Günay'a teşekkür ederiz. Şimdilik benden bu kadar yeni bir tatil yazısında görüşene dek sağlık ve sevgiyle kalın.

İyi tatiller.