BIST 9.693
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.496,27
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Mars'taki okyanusun büyüklüğü ortaya çıktı

Mars hakkında araştırmalar yapan NASA ekibi, milyonlarca yıl önce 'Kızıl Gezegen'in yüzeyini kaplayan okyanusun büyüklüğünü belirledi.

Abone ol

NASA, bilim dünyasının en tartışmalı konularından birine açıklık getirdi. Mars'ta milyarlarca yıl önce yok olan okyanusun temsili haritasını çıkardılar.

Mars üzerine çalışmalar yürüten bilim insanları 'Kızıl Gezegen'in yüzeyinin bir zamanlar okyanus ve denizlere ev sahipliği yaptığını iddia ediyorlardı.

NTV'nin internet sitesinde yer alan habere göre Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) için çalışan uzmanlar, bu iddiayı bir adım öteye götürdü ve gezegenin milyonlarca yıl önce sahip olduğu okyanusun büyüklüğünü belirledi.

4.4 MİLYAR YIL ÖNCE YOK OLMUŞ

Mars'ın en az Arktik Okyanusu kadar büyük bir okyanusa sahip olduğunu belirten araştırmacılar, 'Kızıl Gezegen'in atmosferinin incelenmesinin ardından gezegendeki suyun 4.2 milyar yıl önce yok olduğunu saptadı.

mars-ok.jpgNASA tarafından yayınlanan bu görüntü Mars'ın milyonlarca yıl önceki görüntüsünü böyle tasfir ediyor.

MARS'TA YAŞAM VAR MI?

Gezegenlerde hayatın oluşması için adeta olmazsa olmaz olan suyun Mars'ta bulunması eski bir tartışmanın yeniden alevlenmesine sebep oldu. Bir zamanlar yüzeyinde su bulunduğunun belirlenmesinin ardından gezegenin bir yaşam formuna ev sahipliği yapıp yapmadığı yüksek sesle tartışılmaya başlandı.

İngiliz Leicester Üniversitesi ve NASA için çalışan John Bridges, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Mars'ın milyonlarca yıl önce denizlere, deltalara ve okyanuslara sahip olduğunu biliyoruz. Bana göre bu durum Mars'ın bir zamanlar yaşanılabilir bir ortama sahip olduğunu kanıtlıyor. Ancak elimizdeki veriler göz önüne alındığında milyonlarca yıl önce Mars'ta yaşam olup olmadığını belirlememiz şu an için mümkün değil"
ifadelerini kullandı.