BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.307,15
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Mars'ta yaşam izine rastlandı

NASA, Mars’ın yüzeyinden alınan örneklerde, yaşamın temelini oluşturan karbon zengini organik maddeler bulunduğunu saptadı.

Abone ol

İki yıl önce Phoenix uzay aracının getirdiği parçalarda klor içeren perklorat kimyasalı keşfedilince ABD Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) konuyla ilgili incelemelere yeniden başlandı. Yapılan araştırmalarda, Mars örnekleri Şili’deki Atakama Çölü’nden alınan maddelerle karşılaştırdı.

Çöl örnekleri, perkloratla ısıtılınca ortaya çıkan gazların, Viking uzay aracı gezegene indiği zaman oluşan gazlarla aynı olduğu belirlendi. Çalışmayı yürüten Rafael Navarro-Gonz·lez, “Sonuçlar organik maddenin yanı sıra Mars yüzeyinde perklorat da olduğunu gösteriyor” dedi.

Kaliforniya’daki NASA Ames Araştırma Merkezi’nden Chris McKay ise, “Bulgular, Mars’ta hayat olup olmadığı sorusuna bir kesin bir yanıt vermiyor. Ancak bu soruyu çözecek yöntem arayışımızda büyük değişiklik yarattı” dedi. Mars’ta bulunduğu belirlenen organik moleküllerin gezegene meteorlar tarafından getirilip getirilmediği ise henüz bilinmiyor. Mars’a 1976 yılında giden Viking uzay aracının getirdiği örnekleri inceleyen uzmanlar, bu örneklerde organik maddeye rastlamamıştı.