BIST 9.771
DOLAR 32,54
EURO 35,00
ALTIN 2.434,64
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Mars için balon ev tasarladılar

Fransa merkezli bir firma Mars'ta astronotların yaşayabileceği balon görünümlü bir ev tasarladı.

Abone ol

Mars'ta astronotların kalacağı evleri 3D yazıcılarla inşa etmeyi planlayan NASA, 3D-Printed Habitat Challenge yarışmasında finale kalan tasarımları belirledi. Fransız Fabulous firması, yarışmada yer almadada balon görünümlü evleriyle NASA'nın gözüne girmeyi ümit ediyor.

Adı küre, demir ve sudan ilham alınarak oluşturulan 'Sfero', Mars'taki materyaller kullanılarak 3D yazıcıda üretilecek. Balon ev, robotik bir sondaj makinesiyle inşa edilecek. Sondaj ile çıkarılan materyaller robotik kollar yardımıyla birbirinden ayrılacak ve inşa için kullanılacak.

Yüzeyin altında da bir katı olması planlanan ev, astronotlar için çalışma alanı ve bahçe de içerecek. Daha korunaklı ve soğuk olacak alt katlarda yaşayacak olan astronotlar, üst kata spiral bir merdivenle çıkacak.

Radyasyon ve geceleri ortaya çıkan aşırı soğuğa dayanacak duvarları olaacak Sfero balon evinin ana materyali ise demir olacak. Fabulous, evin Curiosity uzay aracının görev yaptığı Gale Krateri'nde yapılmasını öngörüyor. Gale Krateri bol miktarda demir minerali içeriyor.

NASA, bu ay sonunda yapacağı elemeyle en son tasarımları belirleyecek. Fabulous'un yarışmaya dahil edilip edilmeyeceği ise belirsiz.

Kaynak: Discovery News

balon.20150915134601.jpg