BIST 9.113
DOLAR 32,38
EURO 35,07
ALTIN 2.326,75
HABER /  DÜNYA

Marmaray İstanbul için milat

Marmaray Projesi’nin açılış töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Artık İstanbul Marmaray’dan önce ...

Abone ol

Marmaray Projesi’nin açılış töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Artık İstanbul Marmaray’dan önce ve sonra diye anılmaya başlıyor” dedi.
Bakan Binali Yıldırım, Marmaray’ın açılışı nedeniyle Üsküdar’da düzenlenen törende konuştu. Türkiye’nin iki bayramı birlikte kutladığını belirten Bakan Yıldırım, “Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıldönümünü kutluyoruz. Cumhuriyetimizin 90. yılına asrın projesi Marmaray’ı armağan ediyoruz. Bugün çok heyecanlıyız. Farklı bir gururun heyecanını yaşıyoruz. Çünkü Marmaray projesi, üzerinden yüzyıllar da geçse Türk milletinin hayalleri gerçeğe dönüştürdüğünün ispatıdır. Projenin temel atmasında, her tüpün indirilmesinde, iki kıtanın bağlanmasında, ilk ray kaynağında, ilk sürüşün gerçekleşmesinde bizzat gelerek, tünellere inerek çalışmaları yerinde izleyen hemen hemen projenin her kademesinde titizlikle çalışmaları takip eden Cumhuriyetimizin bu anlamlı gününde Marmaray’ı milletimize armağan eden Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Başbakanım, 100 bin kişilik Ulaştırma ailesi adına sizlere şükranlarımı arz ediyorum. Üsküdar’ın fethi İstanbul’un fethinden 101 yıl önce gerçekleşti. Üsküdar tam 101 yıl büyük fetih rüyasının gerçek olmasını bekledi. İstanbul sevdalısı şair Yahya Kemal şöyle diyor: ‘Üsküdar bir ulu rüyayı görenler şehri.’ Nasıl Üsküdar fetih rüyasını 100 yıl beklediyse, Marmaray rüyasını da 153 yıl bekledi. Hamdolsun o rüya, o hayal sizin liderliğinizde başbakanım hayal olmaktan gerçeğe dönüştü” dedi.

MARMARAY SADECE İSTANBUL’UN PROJESİ DEĞİL
Marmaray’ın sadece İstanbul’un projesi değil, Uzakdoğu, Avrupa’yı ve iki kıtayı birleştiren, denizin altından 62 metreden geçen en derin tüp tünel projesi olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, “Mühendislik çalışmalarının son noktaya ulaştığı bir projedir. Bu proje boğazın zor şartlarında, balık göç yollarında hatta İstanbul’un bilinen tarihini de değiştiren büyük bir projedir. Artık İstanbul Marmaray’dan önce ve sonra olarak anılmaya başlıyor. Çünkü Marmaray projesi İstanbul’un bilinen tarihini 6 bin yıldan 8 bin 500 yıla çıkarıyor. Ayrılıkçeşmesi yüzyıllarca insanlar hacca sefere uğurlandığı bir mekan idi. Marmaray bu mekanı Ayrılıkçeşmesi olmaktan çıkarıp vuslat çeşmesine dönüştürecek. Elbette Ayrılıkçeşmesi Üsküdar, Yenikapı, Kazlıçeşme arasında seyahat süresini 15 dakikaya düşürecek. Marmaray İstanbul’un iki yakasını bir araya getirecek en önemli toplu ulaşım projesidir” şeklinde konuştu.
Bakan Yıldırım, projenin temelinin 9 Mayıs 2004’te atıldığını hatırlatarak, “En güzel yıllarını, gençliğini, çocukluğunu bu mübarek şehirde geçirmiş bir kardeşiniz olarak bu projenin bitirilişini Cumhurbaşkanımızla, Başbakanımızla görmeyi nasip ettiği için Allah’a şükrediyorum” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Bakanı Kadir Topbaş da bugün çifte bayram yaşandığını belirterek, “Marmaray asrın değil asırların projesi. Marmaray sadece İstanbul ve Türkiye için değil Dünya için önemli bir proje. Tarihe, medeniye, barış ve refaha yeni bar kapı açıyoruz. Dünyanın gözü kulağı İstanbul’da. İstanbul’da gelişim var, hamle var, yatırım var, umut var, gelecek var. Bugün sadece önemli bir ulaşım sistemini devreye sokmuyoruz aynı zamanda İstanbul’un 8 bin 500 yıllık geçmişine şahitlik ediyoruz. Marmara Türkiye’nin tarihine vurduğu bir mühürdür. Bugün bunun tanıklarıyız” şeklinde konuştu.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise, “Cumhuriyetimizin 90. yaşını şerefle kutluyoruz. İstanbul Boğazı’na katılan bu gerdanlık, kıtaları denizin altından birleştiriyor. Bugün insanlık tarihine derin bir imza atıyoruz. Doğu Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’na şahitlik yapan bu medeniyet merkezi yeninde tarih sahnesinde parıldıyor. İstanbul Marmaray projesi ile kıtaları, milleri buluşturuyor” diye konuştu.
(İHA)