BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.432,89
HABER /  GÜNCEL

Marksist profesörden flaş Kürdistan kehaneti

Marksist akademisyen Korkut Boratav, 'gelecekte bir veya birkaç Kürt devleti görülebileceğini' ileri sürdü.

Abone ol

Marksist akademisyen Prof. Dr. Korkut Boratav, 'devletten yoksun bir halk' olarak nitelendirdiği Kürtler için ’tek devlet geleceğinin tarihsel bir zorunluluk olmadığını' belirterek,  “Gelecekte bir veya birkaç Kürt devleti görebiliriz” dedi.

Serbest Siyasa (SS) söyleşilerinin konuğu olan akademisyen Profesör Doktor Korkut Boratav, Türkiye ve Ortadoğu’ya dair değerlendirmelerinde, “Kürt meselesinde gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna,”Günümüzde, ekonomik ilişkilerin hacmi bakımından, Türkiye’nin Almanya’dan sonraki en büyük ikinci ortağının Güney Kürdistan olduğu söylenebilir” dedi.

İşte o açıklamalardan çarpıcı satırlar:

“Türkiye’nin PKK ile barışma sürecine girmesi sizce Türkiye’nin Güney Kürdistan’la olan siyasal ilişkilerini ve Türkiye’deki Kürt meselesini nasıl etkileyecek?” sorusu üzerine ise Boratav, şunları kaydetti:

“Arap coğrafyasının ve Bolivar’ın ütopyasına ihanetlerden oluşan Latin Amerika tarihlerine bakınız. Bu tarihler emsal olacaksa, gelecekte bir veya birkaç Kürt devleti göreceğimizi öngörebiliriz. Bu geleceğin, tüm Kürt gruplarını kapsayabilmesi için, Ortadoğu’nun tümünde bir sosyalist devletler topluluğunun oluşmasını beklememiz gerekecektir.Bugün de bu ortamın içindeyiz. Devletleşmenin en yakın adayı olan Irak Kürdistanı dahi, o kritik adımı atamamaktadır. Atabilmek için AKP Türkiye’sine yaslanmasının yarattığı riskleri göze alamamaktadır. “

KORKUT BORATAV KİMDİR?

korkut-boratav.jpgMarksist iktisatçı Korkut Boratav 1935'te Konya'da doğdu. 1959 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1960 yılında tamamladığı Maliye Teorisi yüksek lisans eğitimi sonunda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne asistan olarak girdi. 1964'te, aynı fakültede, "iktisat doktorası"nı tamamladı. 1964-66'da Cambridge Üniversitesi'nde araştırmalar yaptı. 1972'de doçent oldu. 1974'te Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde danışmanlık yaptı. 1980'de Ankara Üniversitesi Senato'sunca profesörlüğe yükseltildi. 1983'te Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı'nca 1402 sayılı yasaya göre Üniversitedeki görevine son verildi. 1984-1986'da Zimbabwe Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı. Danıştay kararıyla yeniden Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne dönen Boratav, bu okuldan 2002'de emekli oldu.

Boratav 1997 yılında TÜBA Hizmet Ödülü almıştır.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile Tarih Vakfı, Korkut Boratav’a sevgi ve saygılarını sunmak üzere 14 Aralık 2005 tarihinde “70. Yaşında Korkut Boratav’a Saygı” toplantısı düzenledi.

Boratav'ın araştırma alanları: Uluslararası İktisat, İktisat Politikası, Gelişme İktisadı, Türkiye Ekonomisi'dir. Bir dönem Cumhuriyet Gazetesi'nde iktisat yazıları yazan Boratav, gazetenin diğer yazarlarından iktisatçı İzzettin Önder'in Tüpraş özelleştirmesine dair yazdığı bir yazının yayınlanmaması üzerine gazeteyi protesto ederek yazılarına son vermiştir. Halen soL gazetesinde her pazar günü yazıları yayınlanmaktadır. Praksis dergisi Danışma Kurulu üyesidir.

Halkbilimci Pertev Naili Boratav'ın oğlu olan Korkut Boratav, üç çocuk babasıdır.