BIST 9.446
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.497,31

Maritim Hoteller Zinciri

60’ın üzerinde ki otel sayısı ile tüm dünyaya yayılmış Maritim Hoteller zinciri, sadece ve sadece işiyle evlenmeyi hayat prensibi edinip kendine özgü yaşamıyla dikkatleri üzerine çeken ev sahibesi Mrs.Dr Gomola önderliğinde turizmde Alman ekolünün güçlü

Merhabalar;

Bu hafta Antalyadayım. 60’ın üzerinde ki  otel sayısı ile tüm dünyaya yayılmış Maritim Hoteller zinciri, sadece ve sadece işiyle evlenmeyi hayat prensibi edinip kendine özgü yaşamıyla dikkatleri üzerine çeken ev sahibesi Mrs.Dr Gomola önderliğinde turizmde Alman  ekolünün güçlü ismi olmaya devam ediyor… Ve bu güçlü ismin önemli kurmaylarından Maritim Hotellerinin danışmanlığını yapan Robert Roosen ile Alper Tekbaş Antalya Maritim Pine Beach Resort Hotel de bir araya geldi ve 42 yılını dünya turizmine adamış bu güçlü isimle turizmin dününü,bugününü ve yarınını konuştu… 

Robert Roosen’ın 1969 Yılında Başlayan 42 yıllık Turizm Hayatının Öyküsü 

Mr.Roosen ilk defa Türkiye ye geliyorum ama benim için çok büyük bir sürpriz oldu. Özellikle iki hususta çok mutlu oldum. Birincisi Türkiye ye geldiğimden bu yana her yerde gördüğüm kadarıyla insanların dost canlılığı ve harika bir altyapı var. Gerçekten Türkiye ye gideceksin dediklerinde ben bunları beklemiyordum. Babam yapacağın iş hep seveceğin iş olsun derdi. Az kazan ama sevdiğin iş olsun evlat, çok kazanıp da sevmediğin bir işte zamanla tükenirsin.

Her Gün Bizim İçin Yeni Bir Gün

Bence bizim sektörümüz dünyadaki en iyi iş ve bizler çok şanslıyız. Her doğan gün yeni insanlarla birlikteyiz. İnsanları mutlu etmek ve gülümsemelerini görmek yeni bir güne hazırım dememe sebep oluyor ve bende gülümsüyorum…

Yıllar Ona Daha Çok Gülümsemeyi Öğretti

Tabii ki her şey güllük gülistanlık değil ama çok stresli geçen bir iş gününden sonra bir misafirimizin otellinizi çok sevdik memnun kaldık demesi beni çok mutlu ediyor ve Stressimi unutturuyor.Bir insan kendisi ile barışık olup komplekslerinden arınmışsa hem iş yaşamında hem de özel yaşamında daha başarılı oluyor. 

 

Espriyi Unutmamak Gerek 

Mr.Roosen yeşilliğin ortasında gördüğü iki kedi ve yemek yiyen bir ailenin olduğu bir karede bazen bende bir kedi olmak istiyorum diyerek etrafını kahkahalara boğan bir mizaca sahip. Rezervasyon elemanı olarak çalışma hayatına başlayan Hollandalı,  2 çocuk babası. Bir oğlu Amsterdam da diğer oğlu ise Barcelona da eşi ise Mısır da yaşıyor. Emekliliklerinde ise Fransa da yaşamına devam etmek istiyor. Bende kendisine Türkiye den vazgeçemezseniz şaşırmayın diyorum.

Turizm Doktorası Bile yapsanız işe en dipten başlamalısınız 

Konaklama sektörü turizmde ki en yüksek üniversite de doktora bile yapsanız bu işe en dipten başlamanızı gerektiren bir sektör. Bir çok departman da çalışarak yönetici pozisyonuna gelirseniz departmanlarınızın hata yapacakları noktaları çok iyi bilirsiniz. Otelde her departman hakkında bilginiz olacak mesleğinize çalışanlarınıza misafirlerinize tutkuyla bakacaksınız. Halkla ilişkileriniz olağan üstü olacak ve mali konulara çok hakim olacaksınız.

 

HEY PATRON !

Aslında çok basittir patronu ikna etmek hey şunu yapalım, şunları kazanacaksınız dediğinizde bütçedeki rakamı da tutturduğunuzda hiçbir problem yoktur. Rakamları tutturamazsanız gerisini siz düşünün. Genel müdür ve patron birbirilerini çok iyi anlamak zorundalar. Eğer anlamazlarsa otelde işler yürümez. Genel müdür için aslında en zor iş takımı kurmaktır. Ürüne inanan bir takımdan bahsediyorum. O otelde çalışan her personel,  o otelde çalıştığı için gurur duymalıdır. Bir otelin başarısı iki şekilde ölçülür. Biri misafir memnuniyeti diğeri ise mali başarı.

 

 Misafiri Memnun Etmek Kanınızda Olacak

Bence konaklama sektöründe çalışan her kişi aktör olmalı. Bilgi yıllar içerisinde edinile bilinecek bir konu ama rol yapmak ve insanları mutlu etmek kanınızda olmalı. Yoksa bu sektöre girmeyin. Turizme girecek yatımcı içinse  gerçekten çok sabırlı olması gerekiyor. Gerektiğinde 2 yıl bekleyebilmelidir. Otelcilik uzun soluklu bir yoldur.

 

Bu Gezegendeki Pek Çok Yerde Çalıştım

Turizm yaşamımda en çok tecrübe olarak Amerika, eğlence olarak Güney Amerika ama   yaşadığım ve çalıştığım her yerde hep bir şeyler öğrendim. Son 12 yılımı Mısır da yüksek bir tempoda geçirdim ve Mısırda gözlemlediğim bir krizde Rus pazarı Mısır'a olan ilgisinin azaldığıydı.

Bizim bir deyimimiz vardır tüm yumurtaları aynı sepete koymamak. Türkiye de de gördüğüm Rus misafirlerin yoğunluğu eğer  genel olarak konuşursak %50 Rus misafir ile doluyorsa Alternatif pazarları yükseltme konusunda çalışmalar yapılmadı. İdeal mix her ülkeden % 20 pazar payının olmasıdır, Çünkü dünyanın her yerinde aynı şey olur. Büyük gurup varsa küçük gurup şikayetçi olur. Örneğin ; Rus misafir hareketli tatilden hoşlanırken Alman turistler ise sessiz sakin tatilden keyif alır. İşte bu noktada dengeyi kuramazsanız ortaya sıkıntı çıkar.

 

Belekte ki Golf Turizmi Ülke Geneline Yayılmalı

Scuba diving güney sahilleri için önemli bir portföydür. Belekte ise golf sahaları var sezon çok kısa ama uzun vadeli olarak ülke geneline yayılabilir. Türkiye’nin büyük rakiplerinden birisi Mısır dır, fakat politik açıdan çok istikrarlı bir ülke olmanız çok büyük bir avantaj, Mısır’ın durumunu anlatmaya gerek yok.

 

Avrupalı Emekliler Türkiye ye Bayılıyor

Özellikle kış döneminde batı Avrupa pazarında iklim yapısından dolayı kış ayları için yaş ortalaması yüksek kitle için Türkiye paha biçilmez bir değer.

Avrupalı Bir Turist Ne İster

Türk mutfağının alacarte restaurantlar da ve açık büfede önemi yüksek ama aynı zamanda bildiği yemekleri de yemek ister. Güzel bir oda, duş, dostane personel, animasyon … Hem oda standartlarınız, hem sunulan hizmetleriniz uygun olmalı. Personeliniz çok profesyonel olmayabilir ama turistin beklediği tebessümünü eksik etmemeli. Hizmet kalitesini sağlarsınız ama duygu koparsa misafirinizi memnun edemez siniz.

 

İnanılmaz Bir Rekabet Var

Ben bu işe başladığımda şehir otelciliğinde de tatil otellerinde de oda- kahvaltı yada yarım pansiyon konaklama şekli tercih ediliyordu. Her şey dahile karşıyım. Ama oteller için çok iyi olduğu kesin. Özelliklede mutfak şefleri için çok iyi  istedikleri büfeyi hazırlayabiliyorlar. Ama diğer açıdan baktığımızda misafirin otelden çıkmaması çevredeki ekonomiyi de kötü etkiliyor.

Dünyanın en lüks oteli olabilirsiniz ama doluluk oranı %10 ise bir işe yaramaz. Yüksek fiyatlarla açılan bir oteli 2 yıl içerisinde diğer otellerin standardına düştüğünü çok gözlemledim. Büyük ve lüks bir otel yatırımı risklidir. Yatırımcısının yapmış olduğu yatırımı geri alamaması büyük bir hayal kırıklığına sebep olabilir.

 

Maritim Hoteller Zinciri Size Ne Vaat Eder İse Onu Sunar

Tüm dünyadaki farklı kategori ve amaçlardaki otellerimizde konaklayan misafirlerimize hiçbir zaman yapamayacağımız şeyleri vaat etmeyiz. Bizim için  bir defa kandırıp bir daha  asla dedirtmek yoktur. Bir kere Maritim Ailesini tercih ederseniz dededen toruna bizimlesinizdir, çünkü bizler sıcak, samimi ve güvenli duruşumuzla misafirlerimizi gülümsetmek için varız.

 

Kendimi hala genç hissediyorum, şuan 60 yaşımdayım, keyif aldığım müddetçe devam edeceğim diyen Robert Roosen’a Türkiye ye hoş geldiniz derken Maritim Pine Beach Resort Hotelinin yenilenen yüzü, eskimeyen tatil tecrübesiyle ve gözbebeği başarılı Genel Müdürü Ercan Çek’in birbirinden ilginç ayrıntılarla dolu keyifli tatil yazılarında buluşmak üzere şimdilik veda ediyorum.

İyi tatiller…