BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,74
ALTIN 2.498,49
HABER /  GÜNCEL

Mardin Kızıltepe'de 'Suriyeli' gerginliği

Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Kızıltepe ilçesinde bir grup vatandaşla Suriyeli sığınmacılar arasında yaşanan gerginliğe ilişkin açıklama yaptı.

Abone ol

Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Kızıltepe ilçesinde bir grup vatandaşla Suriyeli sığınmacılar arasında yaşanan gerginliğe ilişkin, "Bu olaylarda bu işin başını çeken provoke eden bir kişi tutuklanmış durumdadır" dedi.

Vali Taşkesen, Kızıltepe Kaymakamlığınca aralarında Suriyelilerin de bulunduğu 2 bin kişiye verilen iftar programında yaptığı konuşmada, ilçede bazı hoş olmayan olayların yaşandığını söyledi.

Münferit bir olay olduğuna değinen Taşkesen, "Bu olaylarda bu işin başını çeken provoke eden bir kişi tutuklanmış durumdadır" dedi.

Kızıltepelilerin neredeyse tamamının bu tür işlere dahil olmadığını ifade eden Taşkesen, şöyle konuştu:

"Zaten olmasını da beklemiyoruz. Çünkü bunlar hem bizim tanrı misafirimiz, hem de Kızıltepelilerimizin bir çoğunun akrabalarıdır. Bundan sonra olmayacağı yönünde emareler vardır. Hukuku işleteceğiz, gerekeni yapacağız. Kararlılıkla bu işlerin üzerine gideceğiz. Ev sahibi, ev sahipliği hukukunu yerine getirecek. Misafir de misafirlik hukukunu yerine getirecek."

- "Hiç kimse bizim kardeşliğimizi dostluğumuzu bozamaz"

Kaymakam Erdoğan Turan Ermiş de Suriyelilerin hem din kardeşleri hem de ilçedeki vatandaşların akrabaları olduğunu ifade ederek, Kızıltepelilerin misafirperver insanlar olduğunu belirtti.

Bir kişinin hatasının başkasına mal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Ermiş, genelleme yapılmasının yanlış olduğunu kaydetti.

Devlet olarak Suriyelilere bütün imkanları seferber ettiklerine işaret eden Ermiş, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Onlara okul açtık. Okulun tefrişatını yaptık. Çocukları okula taşıyoruz. Üniformalarını yaptırdık. Öğretmenlere destek olmaya çalışıyoruz. Hasta olan Suriyelilere hiç ayırım yapmadan destek olduk. Bu olaylar inşallah dün itibarıyla bitti. Bizim vatandaşlarımızdan bu işe sebebiyet verenlerden biri şu an tutuklandı. Bundan sonra o konu ile ilgili hiç müsamahamız yok. Hiç kimse bizim kardeşliğimizi dostluğumuzu bozamaz." 

Suriyeli Şükrü Sobari de Kaymakam Ermiş'e, yaşanan gerginlikle ilgili endişelerini dile getirerek, Suriyeliler olarak olaydan dolayı çok üzüntü içinde olduklarını ifade etti.

Sobari, ilçedekilerle kardeş olduklarını dile getirerek, bu tür hadiselerin yaşanmaması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını aktardı.

Program sonrasında Ramazan Bayramı dolayısıyla Suriyelilere çeşitli hediyeler dağıtıldı.