BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.414,48

Mantıyı Bırak Bodrum'a Bak!

2013 yaz sezonun ortasındayız, Bodrum da Haziran ayı sınavlar ve okulların kapanması derken iç turizmin rağbet gösterdiği bir bölge olarak oteller için doluluk oranlarının yakalandığı bir ay olmadı. Temmuz ayı da keza öyle…

Merhabalar,

Bodrum; melodisini duyduğumuzda eşlik ettiğimiz sevilen bir şarkı gibi vazgeçilmezimiz… bilindik, sevilen, takip edilen, meraklıları, müdavimleri olan bir şarkı gibi…

Özleten, özlenen, kendisine hayran bırakan bir film gibi…

  

Mantı, simit, lahmacun diye mi konuşacağız Bodrum’u

Bodrum ile ilgili özellikle yaz sezonunda turizmin canlı olduğu dönemlerde bu tarz ifadeler Bodrum’un turizm anlayışına zarar vermektedir.

  

Bodrum Kendi Gerçekleri ile Ne zaman Yüzleşecek

Herkes bir şeyler yapıyor ama Bodrum turizmi nereye gidiyor.

2013 yaz sezonun ortasındayız, Bodrum da Haziran ayı sınavlar ve okulların kapanması derken iç turizmin rağbet gösterdiği bir bölge olarak oteller için doluluk oranlarının yakalandığı bir ay olmadı. Temmuz ayı da keza öyle… Önümüzdeki Ramazan Bayramı ve sonrasındaki 20 günlük dönemde genel anlamda bir hareket var ancak bu dönem işletmelerin gider kalemlerini çıkarıp karsız ve zararsız bir sezon geçirmelerini sağlarsa ne ala…

Bodrum Turizminin Kaderi 45 Gün mü?

Hizmet kalitesi

Personel kalitesi

Fiyat kalitesi

45 güne sığdırılmış bir turizm ve otelcilik anlayışında fiyatlardaki aşırılık, alınan ücret ve verilen hizmet dengesinin oransızlığı ana başlıklarıyla bir çok detayda sorgulanabilir. 

      

Kurunun yanında yaş da yanıyor

Hal böyle olunca Bodrum’da tatil yapma planları olanlar daha yola çıkmadan sahilde şezlong ücreti ne kadar? İçecek fiyatları nasıl?  Bir tost, lahmacun vs kaç Lira? diye soruları sormaya başlıyor. Halbuki Bodrum yarım adasında son derece leziz organik bahçe ürünleri ile hazırlanmış mükellef sofralar otantik ve yöresel mekanlarda uygun fiyatlarla da sunulmakta. Ortalama 30-35 TL’ye bir tekne turuna çıkıp Bodrum’un koylarında yüzebilir, bir öğünde yemek yiyebilir ve bir tam gün vakit geçirebilirsiniz. Bodrum’un en eski ve en bilindik eğlence mekanlarında ortalama 40-50 TL’ye bir içecek dahil eğlenebilirsiniz.  Bodrum Açıkhava Konserlerinin keyfini çıkarabilirsiniz.  Başta Halikarnas Balıkçısı diye bilenen Cevat Şakir Kabaağaçlı, Neyzen Tevfik, Zeki Müren, MFÖ’nün Bodrum’uyla tanışabilirsiniz.

Tatil bütçenizde taban, orta ve tavan baz alarak tatil programınızı yapabilirsiniz. 90 TL’ye mantı, 50 TL’ye lahmacun-ayran ama 10-12 TL’ye gözleme-ayranda hem de yöresel otlu bulabilirsiniz tercih sizin.

 Bodrum yarım adasında farklı kategorilerde hizmet veren işletmelerin olması doğru tanımlamalarla iyi ifade edilerek Bodrum’da ki ürün yelpazesinin renkliliği, farklı alternatifleriyle her yaştan, her bütçeden farklı ülkelerin tatil rengi, buluşma noktası olabilir ama şuan çizilen tablosuyla değil.

  

  Villa Turizmi Bodrum’u Nereye Götürüyor?

Özellikle yabancıların satın almış olduğu mülkler ve konaklama için avantaj ve imkanlar Bodrum’da ki otelcilik anlayışını olumsuz yönde etkiliyor. Yabancı bir aile bir villa satın alıyor kendisi gelip 1 ay kaldığında ve 4 ayrı aileye kiraladığında toplam sayı potansiyel olarak Bodrum’a gelecek olan otel müşterisini kaybettirmiş oluyor. 

Bodrum’a büyük markalar, büyük yatırımlar geliyor ama neredeler?

Otelcilikte güçlü dünya markaları olan Swiss, Mandalin gibi markalar Bodrum’a yatırımlar yaptı ama otelcilik adına faaliyete geçen hiç bir şey yok sadece residenceler ... Genel anlamda da otelcilik anlayışında istikrarlı ve tutarlı bir duruşun hem fiyat, hem de personeli anlamlında olmaması 45 günlük diye ifade edilen kısa sezon anlayışından dolayı ne yazık ki turizm faaliyeti gösteren işletmelerde günü kurtarırken geleceği kaybetme, endişeli ve kaygılı olma halini yaşatıyor.

Sonuç olarak da bu durumdan herkes payına düşen memnuniyetsizliği dile getiriyor, zararı da Bodrum’a ve ülkemiz turizmine oluyor.   

  

Bu ne kardeşim Bodrum’a uçak biletleri 500 TL                

Havayolu taşımacılığı sezon da Bodrum’a ulaşmak istenildiğinde cep yakıyor. Herkes yangından mal kaçırır zihniyetiyle hareket etmeye devam ettiği sürece ortaya çıkacak sonuçlarda böyle olmaya devam edecektir                                                                                                                         

Yeni açılan Alışveriş Merkezleri

Her yerde bulabileceğiniz aynı markaların geldiği alışveriş merkezlerinin Bodrum’a ne kadar faydalı olduğu tartışılır. Farklı özellikleri olan nadir bulunan ürünlerinde olduğu alışveriş merkezleri Bodrum’a gelebilecek üst gelir seviyesinde tatilcilerin tercihi içinde etkili olabilir.

Bodrum’a açılacak büyük otel yatırımları dolasıyla charter uçakların çoğalmasını, kongre turizmi, sağlık turizmi, golf turizmi gibi ürün çeşitliliğinin doğru planlama ve yapılandırmalarla12 ay sürdürülebilir turizm ve otelcilik anlayışının bir an önce harekete geçirilmelidir. Lafların değil icraatların yapılma vakti çoktan gelmiştir.

                       

Temmuz’un ortası yine klasik yol bakım çalışması

Bodrum da küçük küçük birbirinden bağımsız bir çok belediye var ama bu belediyecilik anlayışı ne kadar doğru, ortaya çıkan kaolatik durum ne zaman tek bir çatı altında kalıcı çözümlerle Bodrum için harekete geçecektir yoksa Bodrumda Yahşiler yerine Vahşiler hüküm sürecek.

  

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a küçük bir not:

Bodrum’un yerlisi bizzat turizm yatırımları olan bir Belediye Başkanı olarak uzun sürede görevde olan ve seçilirken 12 ay Bodrum’a turizm gelecek diyen ve her fırsatta da bunu yineleyen başkan Bodrum’a 12 ay turizm gelmiş mi? Paylaşsın, anlatsın onları da sizlerle paylaşmak boynumun borcu olsun.

Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik’e

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in doğru turizm politikalarıyla Bodrum ve ülkemiz turizmi için en iyisini yapacağına inanıyorum. Bodrum’un layık olduğu marka değerine ulaşması, Bodrum’da ki turizme gönül vermiş insanların yüzünün gülüp en iyisi için motive olması, Bodrum’a tatile gelen tatilcilerin çekinmeden Bodrum’u tercih etmeleri ve 12 ay Bodrum’da yaşayan insanların, Bodrum sevdalılarının keyif alarak sorunsuz yaşamaları için öncü olmasını, birleştirici ve çözümcül olmasını canı gönülden istiyorum.

Bodrum’un dillere destan tarihi ve doğal güzelliklerini, dünyaya mal olmuş anlatmakla yazmakla bitmez kültür miraslarıyla Bodrum Halikarnas Balıkçısının dediği gibi dünde olduğu gibi yarınlarda da “Akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler” diye kocaman bir MERHABA demeye devam edecektir.

Tatil tadında kalın