BIST 9.511
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.492,22
HABER /  SEÇİM

Mansur Yavaş'tan bomba seçim açıklaması

Yerel seçimlerde Ankara'nın "çatı" adayı olan Mansur Yavaş İnternethaber'e konuştu.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Cumhurbaşkanlığı seçimine sayılı günler kaldı. 30 Mart yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan ve kendisini "halkın çatı adayı" olarak tanımlayan Mansur Yavaş, seçim öncesi önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde İhsanoğlu'nu desteklediğini belirten Yavaş, "Tayyip Erdoğan’ın yönetme tekniğine ve seçilmesi durumunda yapacaklarına ilişkin sözlerine baktığımızda, bu tehlikeli dönüşüme çoktan hazır olduğunu görmekteyiz" diyerek Başkanlık sisteminin ülkenin geleceği için hayırlı olmayacağının altınız çizdi.

Ankara'da seçimi kazandıklarını vurgulayan Yavaş, YSK'nın verdiği kararların tam bir komedi olduğunu söyleyerek "Gün gelir bunun da hesabı sorulur" dedi...

İşte o röportaj...

NY-Seçime bir haftadan daha az bir süre kaldı? Siz de yakın tarihte seçim atlatmış bir siyasi olarak nasıl görüyorsunuz bu seçim sürecini?

SEÇİMİN ÜLKEMİZ İÇİN HAYIRLAR GETİRMESİNİ DİLİYORUM 

MY- İlki 10 Ağustos’ta gerçekleşecek seçim turuyla tarihimizde ilk defa Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmiş olacak. Öncelikle bu seçimin, ülkemiz ve milletimiz için hayırlar getirmesini, kardeşlik bağlarımızı güçlendirmesini, bir arada yaşama irademize güç katmasını, daha aydınlık gelecek için ümit vermesini diliyorum.

Bilindiği üzere bizim demokrasiye geçiş sürecimiz Batı’dan çok farklı bir seyir takip etmiştir. Batı dünyası, uzun yıllar süren mücadeleler, kanlı iç savaşlar, mezhep çatışmaları, aydınlanma dönemleri ve iç sorgulamalardan sonra ortaya çıkan birikimle demokrasiye ulaşmıştır. Bizde ise demokrasi, bir halk talebi olmaktan ziyade, dünyaya ayak uydurma çabasıyla devlet eliyle hayata geçmiştir. Bir birikime sahip olmadığı için bizim demokrasi kültürümüz maalesef Batı’nın gerisinde kalmış, yönetime gelenlerde zaman zaman demokrasiden uzaklaşma, yetkiyi tekelde toplama ve otoriterleşme eğilimi kendini göstermiştir.

BAŞKANLIK SİSTEMİ SAKINCALAR İÇERMEKTEDİR 

Bu nedenle bugün ülkemizde tartışılan başkanlık sistemi risk taşımaktadır. Sayın Tayyip Erdoğan’ın fiilen yapmaya çalıştığını, seçilmesi durumunda yasal zemine kavuşturma ve başkanlık sistemine geçme düşüncesi ülkemiz açısından sakıncalar içermektedir. Parlamenter sistemde bile denetim mekanizmalarının güçlü bir Başbakan karşısında etkisizleştiğini görenler, başkanlık sisteminde Türkiye’yi nasıl bir otoriterleşmenin beklediğini fark etmektedirler. ABD’nin kendine has gelişim şartlarına, tarihi ve sosyolojik seyrine aldırış etmeden, şablon biçimde yönetim modeli ithal etmeye kalkmak, kendi sosyal özelliklerimizi ve demokrasi sicilimizi dikkate almamak ülkemize zarar verecektir.

Tek adam yönetimleri, o yönetimleri seçenler için de tehlikelidir. Çünkü yarın bir başkası yönetime geldiğinde o da aldığı yetkiyi ve gücü, intikam duygusuyla kullanabilecek, partizanca duygularla oluşturulan sistem, bizatihi o sistemin destekçilerine de sorun çıkarabilecektir. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin hukuka uygun biçimde gerçekleştiği sistem yerine, keyfiyet ve yönetimde tekelleşmenin önünü açacak uygulamalara girişmek kesinlikle yanlış olacaktır. Bu durumdan sağduyu sahibi Ak Partililerin de rahatsız olması gerekmektedir.

ERDOĞAN'IN TEHLİKELİ DÖNÜŞÜME ÇOKTAN HAZIR OLDUĞUNU GÖRMEKTEYİZ 

Sayın Tayyip Erdoğan’ın yönetme tekniğine ve seçilmesi durumunda yapacaklarına ilişkin sözlerine baktığımızda, bu tehlikeli dönüşüme çoktan hazır olduğunu görmekteyiz. Oysa Türkiye’nin böyle bir radikal dönüşüme değil, denetim mekanizmalarının hiçbir etkiye maruz kalmadan açık olduğu, hesap verebilir ve sürdürülebilir şeffaf parlamenter sisteme ihtiyacı var.Öncelikle yukarıda var olan ve toplumda ötekileştirmeye sebep olan siyasi iklimin değişmesi gerekiyor.

TOPLUM, "MİLLET" OLMAKTAN UZAKLAŞIYOR 

İnsanlarımız arasındaki hoşgörü günden güne azalmakta, siyasi farklar insanları birbirine karşı tahammülsüz hale getirmektir. Toplum ‘bir millet’ olmaktan uzaklaşıyor, zoraki bir arada tutulan koalisyona dönüşüyor. Toplumsal tansiyon daima patlamaya hazır bir görünümdeyken, ülkemizi yönetenlerden, farklı düşünce ve kesimler arasındaki bu gerilimi düşürmeyi amaçlayan bir çaba ne yazık ki göze çarpmıyor. Adeta kutuplaşmalardan beslenen bir siyasi kültür ve taraftarlarına sürekli düşman göstererek kendi saflarını sık tutma gayreti, belki sahiplerine geçici fayda sağlıyor ama Türkiyemize uzun vadede kötülük ediyor.

ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI OLURSA VAR OLAN GERİLİM DAHA DA ARTACAK 

Endişem o ki, Sayın Erdoğan’ın bu çizgisiyle cumhurbaşkanı seçilmesi ve elde edeceği bu gücü yarı başkanlık veya başkanlık sistemine geçirmek için genel seçimleri bu anlamda kullanması, zaten var olan gerilimi daha da arttıracak, milletçe bütünlüğümüzün ve bir arada yaşama azmimizin korunması iyice zorlaşacaktır. Bu riski, Ak Parti’ye gönül vermiş seçmenlerin de görebileceğini ümit ediyorum.

NY- Muhalefetin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu destekliyor musunuz?

İHSANOĞLU'NUN ADAYLIĞINI DESTEKLİYORUM 

MY-Türkiye’nin ileride telafisi imkansız sosyal yaralar almaması ve kardeşliğimizin, tolerans gücümüzün ve tahammül duygumuzun korunabilmesi için Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Kendisi sadece muhalefetin değil, Ak Parti seçmeninin de itiraz edemeyeceği, kendisinden ve değerlerinden kopuk göremeyeceği, herhangi bir partiyle doğrudan iliştirilemeyecek bir şahsiyet. Kavgadan uzak, gerilim ve kamplaşma üretmeyen, ötekileştirmeyen, nefret yaymayan, herkesi kucaklamaya çalışan bir aday. Bu anlamda Sayın İhsanoğlu’nun adaylığını, normalleşme ihtiyacı had safhaya çıkmış ülkemiz adına destekliyorum. Aksi halde, önümüzdeki genel seçimlerden sonra 2019’a kadar hiçbir seçim olmayacağına göre, biriken toplumsal gerilimin nasıl ve hangi yöntemle rehabilite edileceğine dair ışık gözükmemektedir.

ANKARA'DA MEYDANA GELEN ÇATI HALKIN ÇATISIYDI

Bu çatı, muhalefet partilerinin kurduğu bir çatıdır. 30 Mart Yerel Seçimleri’nden önce Ankara’da meydana gelen çatı ise halkın kurduğu bir çatıydı. Şüphe yok ki, o çatıyı partiler yapmış olsaydı, bugün Ankara Büyükşehir Belediyesi koltuğunda hukuksuzlukla bile olsa Melih Gökçek oturamıyor olacaktı. Ama orada halkın kurduğu çatının, bugünkü Cumhurbaşkanlığı aday tespiti için ilham kaynağı olması ve bir model oluşturması elbette önemli bir aşama niteliğindedir. Çatışma kültürünü değil, dostluğu, kardeşliği, gerçek adaleti ve aydınlık yarınları paylaşan bir anlayışın siyasette karşılık bulması, hepimiz için ümit kaynağı olmuştur ve dilerim olmaya devam edecektir.

NY- İhsanoğlu'na bağış yapacağınız haberleri yazıldı. Hatta bu haberi bizzat ben yaptım. Yaptınız mı bağış, ya da yapacak mısınız?

İMKANLARIM ÖLÇÜSÜNDE BAĞIŞ YAPACAĞIM


MY- Bu haberi nereden duydunuz bilemiyorum. Ama haber doğru.  Sayın İhsanoğlu'na bir iki gün içerisinde bir miktar bağış yapacağım, ama bu bağış miktarı 9 bin lira olmayacak. Ben, kendi imkanlarım ölçüsünde bir bağış yapmayı düşünüyorum.

NY-İhsanoğlu doğru tercih miydi?

MY-Tabii ki herkesin gönlünden geçen bir aday vardı ama artık bunları konuşmak gereksiz. Ekmeleddin Bey'in toplum nezdinde tanınma problemi vardı. Zaman da dardı ama sanırım elinden geleni yaptı. Bu saatten sonra doğru-yanlış işlerini konuşmanın bir yararı yok. Bu konular konuşulacaksa eğer seçim bittikten sonra ele alınır.

NY- Muhalefetin aday açıklanmadan önceki anket listesinde sizin de adınız yer alıyordu, üstelik ilk aday olduğunuzda sizi "beğenmeyen" seçmen bile sizin aday olmanızı istedi, siz de yaptığınız bir açıklamada bu fikre sıcak baktığınızı söylemiştiniz, aday gösterilmediğiniz için kırgın mısınız?

BEN KADERE İNANAN BİRİSİYİM 

MY-Evet adımın geçmesi beni çok onurlandırdı. Bildiğiniz gibi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde ve sonrasında önemli bir mücadele verdik. Sonrasında adım adaylar arasında dillendirilince böyle şerefli bir makama aday gösterilmekten dolayı memnuniyetimi de ifade ettim. İnsanların beni o makama layık görmeleri beni gerçekten onurlandırdı. Tabii ki adayların belirlenmesi sürecinde neler yaşandı henüz tam olarak bilmiyoruz ama ben kadere inanan birisiyim. Olanda mutlaka hayır vardır...

NY-Hangi adayı daha şanslı görüyorsunuz?

SEÇİMİ MUHTEMELEN KATILIM ORANI BELİRLEYECEK 

MY-Cumhurbaşkanını ilk kez halk seçiyor. Çok farklı bir seçim. Ramazan ve yazın ortasına denk geldi. Kestirmek çok güç. Tabii bir de adayların hiç de eşit olmayan şartlarda girdikleri bir seçim bu. Sermaye, TRT, devletin tüm kurum ve imkanları Başbakan'ın emrinde. İnanılmaz bir saha baskısı uyguluyorlar. Bunun yanında Erdoğan'ın otoriter yönetim tarzından memnun olmayan önemli bir kitle var. Böyle bir ortamda seçim sonucunu öngörebilmek zor. Seçimi muhtemelen katılım oranı belirleyecek.

NY-AYM Ankara seçimleriyle ilgili itirazınıza ret kararı verdi, ne düşünüyorsunuz?

HUKUK DEVLETİ AÇISINDAN SIKINTILI 

MY-Henüz AYM kararını tam olarak açıklamadı, ancak basından aldığımız bilgilere göre AYM’nin,YSK’nın yargı kararlarını denetleyebileceği ortaya çıktı.Ancak AYM Ankara seçimlerinde usulsüzlük olmadı demedi. Ben yerel seçimlere bakamıyorum dedi. Milletvekilliği seçimlerine bakarım ama yerel seçimler benim alanımda değil mealinde tuhaf bir karar verdi. Bu tabii çok ilginç. Yani genel seçimlerde usulsuzluk varsa ele alırım, yerel seçimlerde istediğinizi yapın beni ilgilendirmez anlamına geliyor. Hukuk devleti açısından sıkıntılı...

GÜN GELİR BUNUN HESABI SORULUR

Tabii ki başından beri, kampanya, seçimin yapılış süreci, oy sayımı ve bizim itiraz sürecimiz şunu gösterdi. Hükümet Ankara'yı ne pahasına olursa olsun kaybetmek istemiyordu bunun için de ne gerekiyorsa yaptılar. Kulağı delik bir gazeteci arkadaşımız Mansur Bey % 51 alsaydı Melih Gökçek % 52 alacaktı dedi. Sanırım anladınız değil mi? YSK'nın bizimle ilgili verdiği kararlar tam bir komedi. Kendi yönetmelik ve seçim kanununa aykırı kararlar aldılar. Neden? Çünkü hükümet üzerilerinde inanılmaz bir baskı kurdu. Ankara kaybedilse Türkiye'de siyaset yerinden oynar. Bunu bildiklerinden her türlü baskı ve hukuksuzluğu yaptılar. Ankaralının iradesi seçim sonucuna yansımadı. ve seçim adeta elimizden alındı . Gün gelir bunun da hesabı sorulur. Bana umut veren şey ise seçimin üzerinden aylar geçmesine rağmen insanlarımızın gösterdiği teveccüh. İnsanlarımız temiz ve dürüst siyaset özlemlerini taşımaya devam etmekteler. Normal yaşanabilir bir demokrasi arayışı içerisindeler. Ankara seçimi bu istikamette bir başlangıç ışığı verdi...