BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.310,52
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Manisa'da Kar Afeti için Öncü Adım CHP'den

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Manisa'nın 8 ilçesinde büyük ürün ve canlı hayvan kaybına, tesislerin çökmesine yol açan kar felaketi ve nehir taşkınının açtığı maddi zararların karşılanması adına Meclis'e yeni bir kanun teklifi verdi.

Abone ol

Sakine Öz, resmi hasar tespitlerinin ilk verilerini ilçe ilçe paylaştığı kanun teklifinin gerekçesinde, banka kredilerine faizsiz erteleme, elektrik borçlarında 1 yıl erteleme ve gelecek yıl 12 eşit taksitte elektrik borçlarını ödeme olanağı önerdi. Milletvekili Öz, ayrıca, TARSİM'de zarar görme oranını yüzde 40'tan 10'a düşürmeyi teklif etti, TARSİM sigortası yaptıramadan bu hasarla karşılaşanlar için ara yol önerdi, hasarların karşılanmasında tarım sigortalısı ve diğer sigortalılık şartının bu afet nedeniyle dikkate alınmamasını teklif etti. Kanun teklifinde, "Kırkağaç, Yunusemre, Şehzadeler, Saruhanlı, Köprübaşı, Gördes, Akhisar, Turgutlu ilçelerinin afete uğramış mahalleleri kar ve nehir taşkını nedeniyle uğradıkları zarardan ötürü, afet bölgesi kabul edilir." Ifadesine yer verildi.

"Manisa'da 8 İlçede Hasar Büyük"

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz'ün kanun teklifinde, Manisa'nın ilçelerindeki ilk hasar tespitleri şöyle saptandı:

"Manisa ilimizin farklı ilçelerinde yaşanan yoğun kar yağışı, sel ve Gediz Nehri taşkınları sonucunda, tarımsal ürünleri barındıran araziler, naylon seralar, örtü altı ürünler, hayvan ağılları, yüksek ve alçak tünellerde yetiştirilen sebze ve meyveler, zeytinlikler, arı kovanları, kuyular, prefabrik depolar, resmi tespitlere göre yüzde 10 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda hasar görmüştür.

Kırkağaç, Yunusemre, Şehzadeler, Saruhanlı, Köprübaşı, Gördes, Akhisar, Turgutlu, ilçelerimizin farklı mahallelerindeki tespitlerimiz ve Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İlçe Tarım Müdürlüklerinin, Kalkınma Kooperatiflerinin tespitleri sonucunda, özellikle seracılık ve prefabrik yapılarda, ağıllarda üretim ve ticaret yapan yurttaşlarımızın mağduriyetinin sosyal devlet olanaklarıyla çözüme kavuşturulması gerektiğini gözler önüne sermiştir."

Saruhanlı'da Zeytinlikler Kar Altında

"Saruhanlı ilçemizde, 27 mahallemizde, 918 çiftçi ailemiz kar yağışından zarar görmüş, 26.550 dekar zeytinlik alanda yüzde 10 ila 60 arasında değişen oranda dal kırılması sonucu zarar meydana gelmiştir."

Akhisar'da Çamönü Seraları Çöktü

"Akhisar ilçemizde, 4 mahallemizde, 247 çiftçimiz, 1640 dekarlık alanda zararla karşılaşmıştır. 1640 dekarlık zararın 1000 dekarı zeytinliklerde, 20 dekarı maydonoz ekili seralarda, 620 dekarı ise Çamönü Mahallemizdeki marul seralarında gerçekleşmiştir. Çamönü Mahallemizdeki zararın oranı yüzde 90 civarında tespit edilmiştir."

Kırkağaç'ta 1098 çiftçi ve hayvancı Perişan

"Kırkağaç ilçemizde, 32 mahallemizde, 1098 çiftçi ailemiz zarara uğramış, toplam 30.800 dekarlık zeytin alanında, yüzde 30-40 oranında değişen hasar tespit edilmiştir. Ayrıca, 77 dekarlık alanda yapılan örtüaltı sebze yetiştiriciliği, yüzde 80 ile yüzde 100 oranında zarara uğramıştır.

Kırkağaç ilçemizde, hayvansal üretim de aşırı kar yağışından etkilenmiş, 10 mahallemizde, 12 üreticimiz mağdur olmuştur. İlçemizde, bir üretim alanında 407.680 adet etlik piliç telef olurken, hasar yüzde 80 ile yüzde 100 arasında seyretmiş, 1 kümes ise tamamen kullanılmaz hale gelmiştir. Yine Kırkağaç ilçemizde, 3 mahallemizde 3 çiftçi ailemizin toplamda 600 yumurta tavuğu telef olmuş, bu ailelerimizin zarar oranı yüzde 40 civarında seyretmiştir."

Zeytin Dalları Yunusemre ve Şehzadeler'de Kırıldı

"Yunusemre ilçemizde, aşırı kar yağışı sonucunda, 40 mahallemizde, toplam 1570 çiftçimiz afetle karşı karşıya kalmıştır. Bir kümesin çatısı uçmuş; Yuntdağı bölgesinde, 9250 dekarlık zeytinlik alandaki dal kırılması sonucu yüzde 70 oranında zeytinlik zararı oluşmuştur.

Şehzadeler ilçemizde, 15 mahallemizde, 750 çiftçimiz zarar görmüş, 9500 dekarlık zeytinlik alanda yüzde 70'e yakın zarar tespit edilmiştir. İlçemizde, bir çiftçimizin 2 dekarlık marul ekim alanında yüzde 50 zararı oluşmuştur."

Köprübaşı Sosyal Devletin Elini Bekliyor

"Köprübaşı ilçemizde, 3 mahallemizde, toplamda 10 çiftçimizde zarara rastlanmış, 45 dekarlık çilek ekili alçak tünel üretim serasında yüzde 70 dolayında zarar tespit edilmiştir."

Gördes'te 30 bin Tavuk Telef Oldu

"Gördes ilçemizde, 1 mahallemizdeki 2 üreticimizde zarar kaydedilmiştir. Boş durumdaki 2 adet tavuk kümesi yüzde 95 oranında zarara uğrayarak kullanılmaz hale gelmiştir. Bir üreticimizin kümesindeki 30 bin tavuk telef olmuş, diğer üreticimizin marul ve taze soğan ektiği alanda yüzde 90'lık zarar tespit edilmiştir."

Turgutlu'da Nehir Tarımı ve Tavuğu Yuttu

"Turgutlu ilçemizde, Gediz Nehri taşkınları sonucunda, nehir çevresindeki 6 mahallemizde, toplam 90 üreticimizde zarar kaydı oluşmuştur. 1035 dekarlık alanda arpa, buğday, ıspanak, yem bitkisi ve lahanada yüzde 10, karnabaharda yüzde 50 oranında hasar tespit edilmiştir. 2 çiftçimizin 2 tona yakın yonca otu ve 1.5 ton samanı sel baskınına uğramış, 2 ton besi yemi ile sözleşmeli üretim kapsamında 21.609 adet etlik piliç telef olmuştur."

Sakine Öz'den Çözüm Adımı

"Mevcut borç ertelemeleri ve tarım sigortası düzenlemeleri, TARSİM sigortası yaptıramadan, çiftçi kayıt sistemine, arıcılık kayıt sistemine, TÜRKVET'e kayıt yaptıramadan naylon serası çöken üreticilerin, işlenmiş zeytinlerini kuyularda depolayarak nakliyeye hazır hale getirme aşamasına geçmiş tacirlerin, hayvan üreticilerinin, arıcıların, kalkınma kooperatifi üyesi küçük üreticilerimizin kar afetinden kaynaklanan kayıplarını karşılamaktan uzaktır.

Sera ürünlerinin kış ve yaz aylarında büyük kentlere ulaştığı gerçeğinden hareketle, ilçelerimizdeki kar afetinin yol açtığı naylon sera, prefabrik yapı çökmeleri ve diğer nehir taşkınlarının zararları acilen karşılanmadığı, naylon seralar da TARSİM kapsamına alınarak "sigortalılık" özendirilmediği takdirde, ayrıca borçların ertelenmemesi halinde, piyasada azalacak ürün miktarı ve tesislerin onarım sürecinin uzaması nedeniyle piyasa fiyatları yükselecek, Manisa'daki üreticilerimiz kadar, Türkiye'nin sofraları da pahalanacaktır.

Üreticilerin bu mağduriyetleri karşısında; "T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden alınan düşük faizli kredilerin ve sulama amaçlı elektrik borçlarının" 1 yıl süreyle ertelenerek yapılandırılmasında; kar afeti yaşayan üreticilerin ve tacirlerin zararlarının karşılanmasında "TARSİM sigortalılığı, çiftçi kayıt sistemi, arıcılık kayıt sistemi, TÜRKVET'e kayıt vb. kriterlerin dikkate alınmamasında; Manisa'nın kar felaketi yaşayan bahse konu ilçelerinin ivedilikle afet bölgesi ilan edilmesinde yarar vardır."

İlçelerde Zarar Çok Fazla

"Bu koşullarda, Manisa'nın farklı ilçelerinde yaşanan kar afetinin yarattığı mağduriyet, devlet tarafından karşılanacak zararlarda "sigortalı/sigortasız" ürün ayrımı ya da "yüzde 30 ile 40 oranında zarara uğramış olma" şartının tümüyle ötesine geçmiştir. Birçok üreticimiz, yüzde 10 ile 100 arasında değişen oranlarda ürün kaybı yaşamış, en az 1 yıl süresince karşılayamayacağı zarara uğramıştır.

Manisa'da yaşanan kar mağduriyetinin boyutları göz önünde bulundurulduğunda, sigortalılık bilinci önemli olmakla birlikte, üreticilerin kayıplarının karşılanması açısından, TARSİM sigortalı olunup olunmadığına bakılmaması gerekmektedir. Devlet, ürünü en az yüzde 10 zarara uğramış çiftçi ve hayvancıların sigortalılık durumuna bakmadan kayıplarını karşılamalı ve biriken borçları yeniden yapılandıracak bir düzenlemeye giderek "sosyal" niteliğini uygulamada gösterebilmelidir."