BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.410,97
HABER /  GÜNCEL

Mandalina mı kavun mu?

Arazisine mandalina fidanı dikti ama ortaya çıman meyvenin ne olduğunu kimse çözemedi.

Abone ol

Ordu'nun Fatsa İlçesi'nde 81 yaşındaki Mustafa Tekyıldız'ın bahçesindeki meyve ağacından kabak büyüklüğünde mandalinaya benzeyen ürün yetişince herkes şaşırdı.

Tekyıldız, yaklaşık 3 kilogram ağırlığındaki meyvenin tadının acı olduğunu söyledi. İlçe Tarım Müdürü Ahmet Doğruca ise, meyvenin mandalina değil ona benzeyen ağaç kavunu olabileceğini yine de mühendislerin incelemesi sonucu kesin karar vereceklerini belirtti.

Fatsa İlçesi Bolaman Beldesi Akhise Köyü'nde çiftcilik yapan Mustafa Tekyıldız, bahçesindeki fındığın bir kısmını sökerek 1 dönümlük araziye mandalina fidanı dikti. Fidanlar büyüyüp bu yıl meyve vermeye başladı. Bahçesindeki mandalinaları toplamaya giden Tekyıldız, bir ağaçtaki kabak büyüklüğündeki meyveleri görünce şaşkına döndü. Fındığa alternatif olması için deneme amaçlı mandalina diktiğini söyleyen Tekyıldız, "1 dönümlük araziye Rize'den aldığım 25 mandalina fidanı dikmiştim. Bu yıl meyve vermeye başladılar. 24'ü normal mandalina bir tanesinde ise meyveler kabak büyüklüğünde. Bende ne olduğunu bilmiyorum. Bazı komşularım da süs olarak evlerine götürdü. Özel bir ilaçlama veya gübreleme de yapmadım" dedi. Tanımadığı dev mandalinaya benzeyen meyvenin tadının biraz ekşi olduğunu söyleyen Tekyıldız, örnek alıp Tarım İl Müdürlüğü'ne gönderdi.

MÜHENDİSLER İNCELEYECEK

Öte yandan İlçe Tarım Müdürü Ahmet Doğruca ise, "Bu meyve büyük olasıkla ağaç kavunu olabilir. Bizim yöremizde yetişen meyve değildir. Genel olarak Akdeniz, Hindistan, Güney ve Orta Amerika'da yetiştirilir. Sanırım mandalina fidanı alırken, bu fidanların arasına ağaç kavunu fidanı karışmış. Ama yine meyveyi ilgili mühendislere inceleteceğiz" diye konuştu.