BIST 9.463
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.496,12
HABER /  GÜNCEL

Manavgat Şelalesi koruma altına alındı

Manavgat Şelalesi ''korunması gerekli taşınmaz tabiat varlığı'' niteliği taşıdığına karar verildi.

Abone ol

Manavgat Şelalesi, korunması gereken tabiat varlığı olarak tescil edildi.
Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Manavgat Şelalesi'nin, ''korunması gerekli taşınmaz tabiat varlığı'' niteliği taşıdığına karar verdi.

Kurulun kararında, halen mesire yeri olarak kullanılan Manavgat Şelalesi'nin, sert katmanlardan hızla düşen yeşil suyu, yer yer oluşan küçük anaforları ile bölgede ender bulunan güzellikleri barındırdığı, sahip olduğu doğal özellikleri ve estetik değerleriyle Manavgat Çayı üzerinde görülmeye değer bir peyzaj sergilediği vurgulandı. Kurul, bu nedenlerle, sadece Antalya'nın değil Türkiye'nin önemli tabiat oluşumlarından biri olan şelalenin, ''korunması gerekli tabiat varlığı'' olarak tescil edilmesini kararlaştırdı.


Manavgat Şelalesi'nde izinsiz yapılaşmayı engelleyecek karara göre, koruma alanı sınırlarındaki mevcut su pompa istasyonları ve içme suyu kuyularının bakım ve onarım çalışmaları da DSİ ve Kurul Müdürlüğüne bilgi verilerek yapılabilecek.


Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, Manavgat Şelalesi'nin, içindeki işletmelerle ticarileşmiş bir yer olduğunu söyledi.Neyişçi, ''Manavgat Şelalesi, Antalya'nın dünyada tanınan simge bir yeri. Şelalenin üzerine gezme yolları, lokantalar yapılmış. Bundan sonra tabiat varlığı ilan etseniz neye yarar bilemiyorum'' dedi.


Şelalenin çok daha önceleri ''tabiat varlığı'' olarak tescil edilmiş olması gerektiğini vurgulayan Neyişçi, ''Paranın bile üzerine bastığımız, dünyada tanınan şelale bu şekilde çok daha doğal kalabilirdi. Çok geç bir karar'' diye konuştu.