BIST 9.431
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.504,64
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Mamutları yeniden diriltecekler

Buzul çağında nesli tükenmiş olan mamutları yeniden hayata getirmek için gen haritaları çıkarıldı.

Abone ol

Bilim insanları, son buzul çağında nesli tükenmiş mamutların gen haritasını çıkardı. Amaç nesli tükenen mamutları yineden hayata döndürmek

Bilim insanlarından oluşan bir ekip farklı türleri son buzul çağında Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika’da yaşamış ve nesli tükenmiş mamutların gen haritasını çıkardı. Gen haritalarının, yumuşak doku örneği ve bir diş kullanılarak çıkarıldığı mamutlardan birinin, yaklaşık 45 bin yıl önce Sibirya’nın kuzeydoğusunda, diğerinin de 4 bin 300 yıl önce Rusya’nın Wrangel Adası’nda yaşadığı kaydedildi. Mamutları yeniden canlandırmak istediği bilinen, Merkezi San Francisco’da bulunan Long Now Foundation Örgütü’nün ise gen haritasının çıkarılmasıyla bu amacına bir adım daha yaklaştığı belirtiliyor.

‘ETİK DEĞİL’

Stockholm’deki İsveç Doğa Tarihi Müzesi’nde görevli bilim insanı Love Dalen, mamutun ilk eksiksiz DNA diziliminin, nesli tükenmiş bu hayvana yeniden vücut buldurmak isteyenlere yardım edebileceğini, prensipte, yaşayan bir mamutun nasıl hareket ettiğini görmenin çok eğlenceli olabileceğini ancak bunu etik bulmadığını söyledi. Dalen, böyle bir girişimin dişi fillerin acı çekmesine neden olacağınıda vurguladı.