BIST 9.133
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,55
HABER /  GÜNCEL

Maltepe Komrat’la kültür köprüsünün temelini attı!

Maltepe Belediyesi ile Gagauziya’nın Komrat Belediyesi arasında kültürel anlamda işbirliği yapılmasına yönelik ön protokol imzalandı.

Abone ol

Maltepe Belediyesi ile Gagauziya’nın Komrat Belediyesi arasında kültürel işbirliğine dayalı ön mutabakat metni imzalandı.

İmza törenine Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ile Gagauziya Kültür ve Turizm Bakanı Vasilisa Petroviç başta olmak üzere, Komrat Belediye Başkanı Sergei Anastasov ve Gagauziya Dışişleri Bakanlığı Daire Başkanı Tatiana Çelebi, Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Melih Morsünbül ve diğer yetkililer katıldı.

Ön mutabakat metnine göre iki ilçe arasında ortak kültürel projelerde işbirliği, tarih, kültür ve bilgi konusunda paylaşım, karşılıklı olarak sanatçıların değişimi, kültür alanında ortak konferans ve seminerlerin düzenlenmesi, karşılıklı olarak her iki belediyenin ilgi alanına giren yayınlar ve diğer materyallerin paylaşılması ve her iki ülkede kültürel etkinlikler düzenlenmesi planlanıyor.



KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİ

İmza töreni öncesi konuşan Gagauziya Kültür ve Turizm Bakanı Vasilisa Petroviç, Komrat’ta Türklerin de yaşadığını ve iki kültürün birbirine çok yakın olduğunu belirterek, “Komrat’ta Türk merkezi ve Komrat Devlet Üniversitesi’nde Türk Kütüphanesi var. Dillerimiz yakın ve kültürel olarak da birbirimize çok benziyoruz. Ayrıca karşılıklı olarak öğrenci değişimi yapılabilir. Yine tiyatro, kreş gibi birçok alanda işbirliği yapabiliriz” dedi.

Petroviç’ten sonra söz alan Başkan Ali Kılıç ise karşılıklı kültürel işbirliği ve bu tür etkinliklerin düzenlenmesinden onur duyduklarını söyleyerek, “Kardeş kent Komrat ile kültür-sanat ortaklığında buluşacağız. Bu anlamda iki ülke halklarının birbirine yakınlaşmasını önemsiyorum. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmalar sonrası Kılıç, Gagauziya Kültür ve Turizm Bakanı Vasilisa Petroviç’e, Maltepeli kadınların el emeği göz nuru altın varaklı vazoyu, Komrat Belediye Başkanı Sergei Anastasov’a da yine Maltepeli kadınlar tarafından hazırlanan tabağı hediye etti. Komrat Belediyesi de Başkan Kılıç’a, geleneksel yeleklerini, dev Komrat bayrağını ve içinde Komrat’ın tarihini anlatan bir işlemeyi hediye etti.  



SERGİ AÇTILAR

Maltepe Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Gagauziya Kültür ve Sanat Festivali” kapsamında Gagavuz Türkleri’nin kültürlerini tanıttıkları serginin açılışı yapıldı. Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen sergiye Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Canan Döner, Gagauziya Kültür ve Turizm Bakanı Vasilisa Petroviç ve Gagavuz Türkleri’nin heyet temsilcileri de katıldı.