BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,92
ALTIN 2.436,28
HABER /  GÜNCEL

Maliye Bakanından faiz artırımı yorumu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, faiz artırımına ilişkin, “Merkez Bankası bağımsız olduğu için değerlendirme yapmam doğru olmaz ama şunu açık ve...

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, faiz artırımına ilişkin, “Merkez Bankası bağımsız olduğu için değerlendirme yapmam doğru olmaz ama şunu açık ve net olarak söyleyeyim: Biz reform yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Maliye Bakanı Şimşek, SETA tarafından yayımlanacak “Geçmişten Günümüze Kamu Maliyesi” analizinin tanıtım paneline katıldı. Panel sonrası Şimşek, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin faiz artırımı devam ederse hükümetin B planı, C planı olacak diye söylediğini hatırlatarak, yeni reform çalışmalarının neler olacağını sorması üzerine Bakan Şimşek, “Sermaye artışlarına herhangi bir kısıtlama gelmeyecek. Başbakanımızın dünkü açıklamasından sonra görebildiğim kadarıyla belli çevreler bu konuda spekülasyonlar içerisine daha önce Başbakan Yardımcısı Sayın Babacan da çok açık olarak vurguladı. Sermaye hareketlerine yönelik herhangi bir kısıtlama gündemimizde değil. Ben sadece onun altını çizmek istiyorum. Merkez Bankamızın kredibilitesi çok önemli, dünde bunun altını çizdim. Merkez Bankası aldığı kararları, Merkez Bankası bağımsız olduğu için ve kredibilitesine önem verdiğimiz için genelde ben Merkez Bankamızın kararlarıyla ilgili olarak yorum yapmam. Dolayısıyla faiz nerede durur, süre ne kadar sürer. O konularda benim değerlendirme yapmam doğru olmaz ama şunu açık ve net olarak söyleyeyim. Biz reform yapmaya devam edeceğiz. Mali disiplin noktasında Türkiye büyük bir kredibilite kazanmıştır. Bugünkü çalıştayın özü de bu. Türkiye önemli kazanımlar elde etmiştir. Bu kazanımları korumak için, devam ettirmek için bugüne kadar istikrara ve güvene çok önem verdik. Bunun sayesinde ülkemiz kazandı. Yine bizim sihirli sözcülüklerimiz istikrar ve güven olmaya devam edecektir. Yatırım ortamını iyileştireceğiz. Bu önemli bir konu. Reformlara devam edeceğiz ve bu tabii ki demokratikleşmeden tutun vergi reformuna kadar, bu konuda da zaten çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Biz bu son gelişmeleri bir fırsata dönüştürmek durumundayız. Bu fırsatı heba etmeyiz. Mutlaka daha çok reform yapıyoruz, yapacağız. Açık ve net olarak ben sadece bunun altını çizmek istiyorum. Aslında bizim A planımızda da, B planımızda da, C planımızda da reformlar esastır. Bu konuda çalışmalarımıza biz tabi durmadan devam edeceğiz. Özellikle mahalli seçimler sonrasında da tabi ki devam edeceğiz. Bizim için gerek ülkemizde, gerek dışarıdaki yatırımcıların güveni önemlidir. Türkiye bu alanda çok mesafe katetmiştir. Kredibilitesini, bu güven ortamını devam ettirecektir” şeklinde konuştu.

“BUNUN İÇİN HENÜZ ÇALIŞMA BAŞLATMADIK”
“Büyümeyi desteklemek adına özellikle belli sektörlere yönelik vergi alanında yeni adımlar atmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna Bakan Şimşek, “Bunun için henüz çalışma başlatmadık. Bunun için erken olduğu kanısındayız. Bir belirsizlik yaşandı. Bunun belki büyümeye yansıması olur. Ben bunu daha öncede ifade ettim ama biz siyasi istikrarın çok güçlü bir şekilde devam edeceğine inanıyoruz. Mart sonunda bunun tescil edildiğine, açık ve net bir şekilde ortaya konulduğuna hep birlikte tanıklık edeceğiz. Bununla birlikte tekrar son dönemdeki belirsizliğin yerini tekrar yatırımların arttığı döneme gireceğiz” yanıtını verdi.
Şimşek, dalga rejiminin değişeceğiyle ilgili soru üzerine ise gündemlerinde bunun olmadığını söyledi.

“TÜRKİYE YOLSUZLUKLA MÜCADELE ETMİŞTİR”
Yolsuzluklarla ilgili atılacak adımlar ve yeni reformların ne olacağıyla ilgili soru üzerine Bakan Şimşek şunları kaydetti:
“Biliyorsunuz bu konuda bir koordinasyon kurulumuz var. Başbakan Yardımcımız Sayın Beşir Atalay’ın başkanlığında. Bu yönde yakın dönemde bir takım çalışmalar yapıldı. Ben de bir üyesiyim ama o çalışmalar bir noktaya gelince ilgili koordinatör eminim açıklayacaktır ama Türkiye yolsuzlukla mücadele etmiştir. Az önce gösterdiğim dünya sıralamaları bu mücadelenin başarılı bir şekilde devam ettiğini göstermektedir. Tabi ki daha katedeceğimiz mesafe vardır. İşin özü bu ama şeffaflığı arttıracak, hesap verilebilirliği arttıracak, dolayısıyla ülkemizin öngörülebilirliğini daha da arttıracak, yatırım açısından daha güvenli hale getirecek daha çok reform yapmak zaten hükümetimizin en temel önceliğidir.”
(İHA)