BIST 9.643
DOLAR 32,51
EURO 34,64
ALTIN 2.480,09
HABER /  GÜNCEL

Maliki: Bu anayasa ihlalidir

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, “Haydar el-Abadi’ye verilen hükümeti kurma görevi anayasanın ihlalidir” dedi. <br/>Abadi’ye verilen görevin a...

Abone ol

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, “Haydar el-Abadi’ye verilen hükümeti kurma görevi anayasanın ihlalidir” dedi.
Abadi’ye verilen görevin anayasa ihlali olduğunu belirten Maliki, bu durumun değersiz olduğunu ifade etti. Irak’ın başkenti Bağdat’ta konuşan Maliki anayasalarla belirlenen kuralların ihlal edilmemesini ve herkesin kurallara uyması gerektiğini kaydetti. Maliki ayrıca, federal mahkemenin Abadi’nin başbakan olarak atanamayacağı yönündeki kararının da herkes tarafından kabul edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Irak’ta 2 gün önce cumhurbaşkanı Fuad Masum yeni hükümeti kurmak için Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Haydar el-Abadi’yi görevlendirmişti. Karara itiraz eden Başbakan Nuri el-Maliki’yse anayasanın ihlal edildiğini ve kendisinin seçilmiş başbakan olduğunu dile getirmişti. ABD Başkanı Obama ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani de Abadi’ye yeni hükümeti kurma noktasında destek verdiklerini ifade etmişti. Irak Başbakanı Maliki ise beklediği desteği görememesi sonrası Irak’taki asker ve ordu güçlerinden politik krize el atmamalarını sadece ülkenin güvenliğini sağlamalarını istemişti.
(İHA)