BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Malezya'nın en zengin adamı Türk hayranı

Dato Wijay Eswaran Malezya'nın en zengin adamlarından biri. En büyük hayali boğazda Erdoğan ile Türk kahvesi içmek.

Abone ol

MEHMET BARANSU MALEZYA - Malezya, Portekiz, Hollanda, son olarak da İngiliz sömürgesinde kalmış bir Asya ülkesi. 1957'de bağımsızlığına kavuşan ve 13 eyaletten oluşan bir devlet.

1980 sonrası ekonomide hızla büyümesiyle birçok ülkenin ve uluslararası şirketin dikkatini üzerine çekti. 1981-2003 arasında Başbakanlık yapan Mahathir Muhammed, bugünkü modern Malezya'ya damgasını vuran isim. Petrol arıtma tesislerinden otomobile, kâğıt, tekstil, kimyasal madde, kauçuk, palmiye yağı, kalay üretimi ve onlarca değişik sektörde, sanayi ve ekonomisiyle bölgenin her geçen gün yükselen yıldızı.

Önceki hafta bir grup işadamıyla birlikte Malezya ve Tayland'a gittik. Dört günlük gezimizde, bir dizi görüşme yaptık. UEFA'nın düzenlediği bahis ve şike panelinden, yatırım fuarına onlarca görüşmeyi dört güne sığdırdık.

EN BÜYÜK ŞİRKETTEKİ TÜRK

Malezya, son anda programa eklendi. Uluslararası bazı şirketlerin danışmanlığını yapan işadamı Erdal Alkış, Türkiye'ye yatırım yapma kararı alan QI Group'la yapacağı görüşme heyetine benim de katılmamı istedi. Böylece, Bankong'tan, Kuala Lumpur'a yolculuk yaptık.dato-vijay-eswaran.png

QI Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Dato Wijay Eswaran ve yönetim kurulu üyeleriyle şirketin Malezya'daki merkezinde görüştük. Yönetim kurulu üyeleri arasında ABD'li, Alman ve Hintli isimlerin yanı sıra bir de Türk var. Adı Haldun Arın.

4 RAKAMI BU ÜLKEDE UĞURSUZ

Heyetle birlikte İcra Kurulu Başkanı Dato Eswaran'ın odasına çıkınca asansörde dikkatimi bir şey çekiyor. Kat numaralarında dört ve dörtlü rakamlar yok. Üçüncü katın ardından 3A geliyor. Ardından da beş rakamı. Çin inanışına göre dört ve dörtlü rakamlar, tıpkı 13 rakamında olduğu gibi uğursuz ve kullanılmıyor. Dato Esweran'ın odası da 13A katında.

TÜRKÇE HOŞGELDİNİZ DİYE KARŞILIYOR

Eswaran, bizi Türkçe "Hoşgeldiniz" diyerek karşılıyor. Heyetin kendisine getirdiği hediyeleri kabul ediyor. Eswaran söze, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacanla birlikte geçen ay Davos'ta katıldığı panelde yaptığı konuşmayla başlıyor. Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ile birlikte katıldığı "İstanbul Finans Merkezi Girişimi Yükselen Yıldız Türkiye 2023 Paneli" oturumunda, Türkiye'nin bölgenin yükselen yıldızı olduğunu belirtmiş, Asya'nın ve kendilerinin gözünün burada olduğunu vurgulamıştı.

TÜRKİYE BÜYÜK BİR ÜLKE OLACAK

Eswaran, "Türkiye 2023'te ekonomik olarak büyük bir ülke olacak. Sadece Asya'dan değil dünyanın her yerinden bu görünüyor. Türkiye'de yatırımlara geç kaldık" diyerek şirketi adına bir özeleştiri yapıyor. İstanbul Finans Merkezi başta olmak üzere Alkış'ın yatırımlarla ilgili
kendilerine yaptığı sunum ve dosyalarla yakından ilgilendiklerini söylüyor. Finans, sigorta, otel, turizm, lojistik, imalat, enerji ve eğitim alanında yatırım yapmak üzere yakında Türkiye'ye gelecekler. İlk etapta Ataşehir Finans Merkezi ve otel yatırımı planları var. QI
Group'un Malezya'daki üniversitesinden bahsedip, Türkiye'de bir üniversiteyle işbirliği yapmayı istiyorlar. İstanbul'da üniversite açma hayalleri de var. Şirket, Türkiye'ye 500 milyon doların üzerinde yatırım kararı almış. Ziyareti gerçekleştirdiğimiz gün, Arabistan'dan
bir bankayla ortaklık anlaşması imzaladılar. Türkiye'de bankacılık sektörüne ilgilerini de gizlemiyorlar. Şirket üç yıl önce Antalya Kaleiçi'nde bir otel alarak ilk yatırımı yapmış.

FORBES'IN LİSTESİNDELER

Dato Wijay Eswaran, 1960 Malezya doğumlu. Üniversite eğitimini İngiltere'de tamamlamış. ABD'deki Southern Illinois Üniversitesi'nde ticaret masterı yapmış. Swiss Management Centre Üniversitesi'nden (İsviçre İşletme Merkezi) fahri doktora unvanı var. 80'li yıllarda ABD
ve Kanada'nın önde gelen teknoloji ve danışmanlık şirketlerinde çalışmış. 90'ların başında ülkesine dönmüş ve daha sonra Filipinler'e taşınıp, doğrudan satış endüstrisine girmiş. QI Group'u kurup, enerji, marketing, doğrudan satış işinde kısa sürede Malezya ve bölgenin en
büyük şirketlerinden biri olmuş. Şirketin, Malezya, Singapur, Hong Kong başta olmak üzere, 30 ülkede 14 değişik yatırımı var. Forbes dergisinin Kasım 2012 sayısında şirketin sadece altı ülkedeki 2011 satış rakamı 4 milyar 357 milyon dolar olarak görünüyor.

BÜTÜN ÇALIŞANLAR ET YEMİYOR

QI Gruop eğitim alanında da iddialı. Malezya'da bir üniversiteleri var. Sağlık, ilaç ve kozmetik alanında yaptığı çalışmalarla Malezya'nın en önemli üniversitelerinden biri. QI Grubun dikkat çeken bir yönü de Malezya'daki tüm çalışanlarının vejeteryan olması. Bu bir şirket politikası.

HAYIRSEVERLİK KAHRAMANLARI LİSTESİNDE

Eswaran, Malezya'da ve Asya'da hayırsever biri olarak biliniyor. RITM Vakfı'nı, dünya çapında hayırsever faaliyetlerde bulunmak için kurmuş. Bu amaçla şirket içinde Kurumsal Sosyal Sorumluluk birimi var. Babası onuruna muhtaç öğrencilere burs vermek için Vijayaratnam Vakfı'nı kurmuş. Gelirlerinin bir bölümü bu vakıflar aracılığıyla dünyanın çeşitli ülkelerindeki yardıma muhtaç insanlara gönderiliyor. Eşiyle birlikte yılın belirli bir bölümünü bu organizasyonlara ayırıyor. Dünyaca tanınan iş adamları, siyasetçiler, futbolcular da bu
organizasyonlara kendisiyle birlikte katılıyor. Forbes Asya'nın her yıl yayınladığı "Hayırseverlik Kahramanları" listesinde ismi ön sıralarda.

EN BÜYÜK ÜNVANA SAHİP

Esweran aynı zamanda bir yazar. İngilizce, Almanca, Felemenkçe, Arapça, Bahasa Endonezya, Çince ve Farsça'ya çevrilmiş kitapları var. In the Sphere of Silence (Sessizliğin Küresinde) kitabı, çok satanlar listesinde. Dato Eswaran aynı zamanda da meslektaşımız. Malezya ve Sri Lanka'da düzenli olarak gazetelerde köşe yazıyor. Malezya'da önemli
kişilere çeşitli unvanlar veriliyor. Sultan tarafından verilen ve  Lord'a eşdeğer olan "Dato" unvanı Eswaran'e iki kez verilmiş durumda. Malezya'da "Dato, Dato" olarak biliniyor.

SU KULLANILMAYAN ÜNİVERSİTELERİ VAR

QI Group'un Malezya'daki merkez binasında ve üniversitesinde şebeke suyu kullanılmıyor. Havadaki nemden elde edilen suyla tüm binanın ihtiyaçları gideriliyor. Aynı yöntem, Türkiye'nin güneyindeki otel ve kamu binalarında da kullanılabilir. Şirket kendi sistem bilgierini Türkiye'yle paylaşmaya hazır.

QI Group ve bünyesindeki QNET birçok uluslararası organizasyona sponsor oldu. Formula 1 de bunlardan biri. QNET aynı zamanda uluslararası futbol organizasyonlarının Asya ayağındaki ana sponsor.

EN BÜYÜK HAYALİ GÜL VE ERDOĞAN İLE TÜRK KAHVESİ İÇMEK

Malezya'da biraraya geldiğimiz Eswaran'ın en büyük hayallerinden biri de Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'la görüşüp, boğazda Türk kahvesi içmek. Eswaran, geçen yıl New York'ta aynı otelde kaldığı Erdoğan'la ayaküstü tanışmış.