BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.489,48
HABER /  GÜNCEL

Malezya yolcu uçağı Ukrayna-Rusya sınırında düştü

Malezya Havayolları'na ait uçak, aylardır çatışmaların yaşandığı Rusya-Ukrayna sınırına yakın bir bölgede düştü. Amsterdam- Kuala Lumpur seferini yapan uçakta 295 kişi bulunuyordu. Uçağın füzeyle düşürülmüş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Abone ol

Hollanda'nın Amsterdam kentinden Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'a gitmek üzere havalanan uçakta mürettebatla birlikte 295 kişi bulunuyordu.

Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçıların elinde bulunan Grabovo kasabası yakınına düşen uçaktan kurtulan olmadığı tahmin ediliyor.

Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı uçakla irtibat kesildiğinde, uçak aylardır çatışmaların yaşandığı Ukrayna'nın doğusundan Rusya hava sınırına girmek üzereydi.

Uçağın bir füze saldırısına hedef olduğu şüphesi yaygın.

Ukrayna hükümeti ve Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar uçağın düşüş nedeni konusunda birbirilerini suçluyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Malezya Havayolları'na ait uçağın düşürülmesinin bir "terör eylemi" olduğunu söyledi.

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, geçtiğimiz günlerde Ukrayna ordusuna ait iki uçak düşürmüştü.

Ayrılıkçı lider Aleksander Borodey, uçağın düşüş nedeninin araştırılması için bir kaç günlük ateşkese hazır olduklarını söyledi.

BBC İzleme Servisi'nin aktardığına göre, Ukrayna Güvnelik Birimi SBU, resmi YouTube hesabından Rusya yanlısı ayrılıkçılara ait olduğunu belirttiği bir konuşma yayımladı.

Güvenlik biriminin aktardığına göre konuşmalarda, "Rusya yanlıları uçağın düşürüldüğünü itiraf ediyor" ve içlerinden biri "Bu bir sivil uçak" diyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, BBC'ye "hükümetin elinde uçağın ayrılıkçılar tarafından düşürüldüğüne dair kanıt olduğunu" açıkladı.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanlarından Anton Herashchenko da, AP haber ajansına yaptığı açıklamada "uçağın 32.000 feet yükseklikte füzeyle vurulduğunu" söyledi.

Ayrılıkçı lider Aleksander Borodey ise olaydan Ukrayna hükmetini sorumlu tuttu.

Hava sahası kapatıldı

Bir çok havayolu şirketi, uçaklarını Ukrayna hava sahasından uçurmayacaklarını açıkladı.

Avrupa çapında hava trafiğini yöneten Eurocontrol de, Ukrayna hava sahasının uçuşlara kapatıldığını açıkladı.

Uçağın enkazının 15 km. çapında bir alana yayıldığı belirtiliyor.

Şu ana kadar yaklaşık 100 kişinin cesedine ulaşıldı.

Boeing 777 tipi uçaktaki yolculardan 154'ünün Hollanda, 27'sinin Avustralya ve 23'ünün Malezya vatandaşı olduğu belirtiliyor.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, düşen uçakla ilgili taziyelerini bir tweet ile iletti. Medvedev, "Yüzlerce insan hayatını uçak kazasında kaybetti. Bu çok büyük bir trajedi. Tüm mağdurlar için yas tutuyorum" dedi.

İngiltere hükümeti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili olarak acil toplantıya çağırdı.