BIST 9.530
DOLAR 32,50
EURO 34,81
ALTIN 2.470,90

MAKYAJLI HYUNDAİ i30 Sürüş İzlenimleri

MAKYAJLI HYUNDAI i30 Sürüş İzlenimleri

2007 yılında tanıştığımız i30, 2012 yılında yenilenen modelini makyajladı. Makyajla birlikte tasarımda büyük değişiklik yapılmayan model için yeni motor ve şanzıman seçenekleri eklendi. Kompakt Hatcback otomobil 7 ileri DTC çift kavramalı şanzımanla artık daha düşük yakıt tüketimi sağlama konusunda iddialı.
 

Geçirilen makyajın kapsamı geniş değil hatta görebileceğiniz en belirgin farklılık tampon ve büyük altıgen ızgara, ancak az gibi görünen bundeğişiklik otomobilin eskisinden çok daha estetik görünmesini sağlamış. Ayrıca yeni led farlar ve sis lambaları otomobili sportif gösteren ayrıntılardan.
 

İ30 da iç tasarımda da büyük değişikliğe gidilmemiş. Kokpit yine mavi tonlarda ışıl ışıl aydınlatılmış. Yeni otomobillerde orta konsolda kullanılan yeni ve dokunmatik ekranlardan kullanılmamış i30 da, bunun yerine biraz daha eski ve küçük bir sisteme sahip. Hemen altında büyük tuşlarıyla kolay kullanımı olan klima sistemi var makyajsız modelle aynı şekilde çift yönlü ısıtma ve soğutma özelliğine sahip. Klimanın altında usb aux girişi bulunuyor. Altında eşyalarınız için küçük bir alan var. Yine vitesin arkasında 2 bardaklık ve ileri geri hareket edebilen kol dayama ile, orta kısımda kendinize bir alan yaratma şansınız var. Özellikle yanında birçok küçük eşya ile dolaşanlardansanız bu kısım sizi mutlu edecek şekilde düzenlenmiş. Direksiyon üzerindeki tuşlar çok rahat kullanabileceğiniz şekilde düzenlenmiş, oldukça fazla tuş var ancak kullanımı çok kolay. Direksiyonun üzerindeki tuşlardan aynı zamanda ön konsoldaki bilgisayar ekranındaki bilgileri kontrol edebileceğiniz şekilde çok fonksiyonlu düzenlenmiş. Otomobilde elektronik park freni ve anahtarsız çalıştırma sistemi bulunuyor. Sınıfına göre başarılı baş ve diz mesafesi bulunan otomobilin içi ferah diyebileceğimiz kadar geniş ayrıca panoramik cam tavan bu etkiyi güçlendiriyor. 378 litrelik bagaj hacmine sahip otomobilin yükleme eşiği biraz yüksekte.
 

Otomobilde akıllı park sistemi var yani önde ve arkada bulunan sensörlerle direksiyonu otomobile bırakıyorsunuz ve gaz ve fren desteği vererek otomobilin kendini park etmesini seyredebiliyorsunuz. Benim tercih ettiğim bir konu olmasa da bundan keyif alanlar için oldukça kullanışlı. Ayrıca geri görüş kamerasını dikiz aynasından izleyebilirsiniz ki ben en çok bu görüntüden keyif aldım.  7 hava yastığı , elektronik Stabilite programı (ESP) Araç stabilite yönetimi (VSB) gibi güvenlik özelliklerine sahip.

Sürüşe gelirsek, otomobilim 1.6 litre benzinli motor ve 7 ileri DTC şanzımana sahip. 135 beygir güç üreten motorun 4850 d/d da 164 Nm tork değeri var. 0 dan 100 km hıza 10.7 saniyede ulaşıyor. Otomobili çok uzun süre kullanma şansım olmadı ancak kısa sürede farklı yol zeminlerinde kullandım. Yoğun trafikte 9 litre gibi bir değerden uzun yolda 6.9 a düşen farklı değerle kullanımınıza bağlı olarak ekonomik olabileceğini gösteriyor. Seri virajlarda oldukça dengeli bir sürüş yapmanız mümkün. Otomobili kullanmaktan keyif alacağınız kesin uzun yolda ses yalıtımı daha büyük önem kazanıyor ve i30 bu konuda yine başarılı. Şehir içi ve uzun yol için tercih edilebilecek ve dayanıklı bir otomobil.