BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.430,45
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Maker faire geliyor!

Gelişen teknolojinin bireysel inovasyon ile buluştuğu Maker hareketinin en önemli etkinliği olan Maker Faire sonunda Türkiye’ye de geldi.

Abone ol

Maker hareketi (Maker Movement), gelişen teknoloji ile beraber, insanın yapma, üretme ve paylaşma içgüdüsünün birleşmesinden oluşan bir akımdır.

Yemek yapmaktan, model uçak yapmaya, elektronik devreler ve motorlar aracılığı ile yapılan bir model araçtan, 3 boyutlu yazıcılar ile basılan ve üretilen her ürün, süs eşyası, takı, oyuncak aslında maker hareketi kapsamında, maker ruhu ile yapılmış kabul edilebilir.

Maker Faire, maker hareketi ile ortaya çıkmış projelerin sergilendiği etkinlikler. Panayır havasında geçen bu etkinliklerde, maker (yani üretici, üreten, yapan kişi), yaptığı projeleri ziyaretçilere tanıtır. Satış yapan ticari firmalar ve makerlar olduğu gibi, gönüllü yapan da birçok maker olabilir. Gelenler için bir yaş sınırı yoktur. Özellikle çocukların ufuklarını açmak ve ilham vermek açısından tam yerinde bir fırsattır. Ama çok farklı projelerin sergilendiği bu etkinlikler, yetişkinlerin de bir o kadar ilgisini çekmektedir.

Etkinlik ilk kez ABD’de MAKE dergisini çıkaran Maker Media tarafından yapılmıştır. Maker Faire markasının sahibi Make Media’nın düzenlediği en büyük panayırlar olan Bay Area ve New York Maker Faire’lerine, 2013 yılında yaklaşık 200.000 kişi katılmıştır. Yine 2013′te dünyanın 98 şehrinde Mini ve Normal olmak üzere 2 farklı tip maker faire yapılmıştır. Mini panayırlar şehirlere özel olurken, büyük etkinlikler ise ülkeye ait olmaktadır.

Türkiye’de ise ilk Mini Maker Faire, Istanbul Mini Maker Faire olarak adlandırıldı. 12-13 Kasım 2014 tarihinde, Turkcell Teknoloji Zirvesi ev sahipliğinde, Haliç Kongre Merkezinde yapılacak. 11:30′da açılacak ve gezmesi ücretsiz olacak faire’de akşam 17:00′ye kadar birçok proje, gösteri ve konuşma yer alacak.

Maker Faire’ın 2014 için hazırlanan videosunu izlemek ve sizi nelerin beklediğini