BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Makedonya-Yunanistan sınırında arbede: Göçmenler polis barikatını aştı

Binlerce göçmen, Makedonya polisinin aksi yöndeki çabalarına karşın Yunanistan'dan ülkeye giriş yaptı. Polisin zorla tel örgüleri aşan göçmenleri dağıtmak için sersemletici el bombası kullandığı bildiriliyor.

Abone ol

Binlerce göçmen, Makedonya polisinin aksi yöndeki çabalarına karşın Yunanistan'dan ülkeye giriş yaptı.

Polisin zorla tel örgüleri aşan göçmenleri dağıtmak için sersemletici el bombası kullandığı bildiriliyor.

Amerikan Associated Press haber ajansı, polisin küçük çocukları olan bazı göçmenlerin sınırı geçmelerine izin vermesinin kaosa yol açtığını, çıkan arbedede yaralananlar olduğunu duyurdu.

En az biri hamile bazı kadınların ve çocukların düşerek bayıldıkları da gelen haberler arasında.

TIKLAYIN: MAKEDONYA'DAN ZOR DURUMDAKİ GÖÇMENLERE GEÇİŞ İZNİ

Makedonya İçişleri Bakanlığı dün Yunanistan üzerinden ülkeye girmeye çalışan binlerce göçmen arasında "zor durumda olanlara" sınırı geçiş hakkı verileceğini duyurmuştu. Bakanlık bu kategoriye kimlerin girdiğini ise net bir dille açıklamamıştı.

Polis, çoğu Suriye, Bangladeş ve Pakistan'dan olan ve 24 saat içinde Kuzey Avrupa ülkelerine gitmek isteyen 181 göçmene geçici transit belgesi vermişti.

Binlerce göçmenin ülkeye girişine ise izin verilmemiş, bu kişiler geceyi sınırın Yunanistan tarafında geçirmişti.

Makedonya yönetimi, çoğu Orta Doğu'dan olmak üzere kaçak göçmen akışının artmasının ardından dün iki sınır bölgesinde (Gevgelija ve Kumanovo) olağanüstü hal ilan etmişti.

Ülke, kaçak göçmenler için önemli bir transit geçiş noktasına dönüştü.

TIKLAYIN: AVRUPA'DA GÖÇMEN SAYISI REKOR SEVİYEYE ULAŞTI

İki ayda 44 bin kişi

Son iki ayda yaklaşık 44 bin kişinin Makedonya üzerinden batıdaki diğer Avrupa ülkelerine giriş yaptığı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre Ocak ayından bu yana 50 bini sadece Temmuz ayında olmak üzere yaklaşık 160 bin kişi Yunanistan kıyılarına giriş yaptı.

Birçoğu Suriye'deki iç savaştan kaçan kaçak göçmenler özellikle Yunanistan ve Makedonya üzerinden diğer Avrupa ülkelerine giriş yapmaya çalışıyor.

Makedonya yönetimi kaçak göçmen akınıyla mücadele edeceğini belirtiyor.

Yunanistan ile Makedonya arasındaki ilişkilerin gergin olması da, iki ülkenin işbirliği yapmasını engelleyen bir faktör. Makedonya'nın, Yugoslavya'nın parçalanması sonrası 1991'de bağımsızlığını ilan etmesinin ardından, Yunanistan ülkeyi bu adla tanımamıştı.