BIST 9.459
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.497,98
HABER /  DÜNYA

Makedonya' da türbeye hain saldırı

Makedonya' da Osmanlı dini eserlerinden, Sersem Ali Baba Türbesi' nin korkuluklarına bilinmeyen kişiler tarafından zarar verildi

Abone ol

Geçtiğimiz pazar günü gerçekleştiği tahmin edilen çirkin saldırı ile ilgili olarak Makedonya polisi soruşturma başlattı. Ancak olay yerinde yapılan incelemede parmak izine veya başka bir bulguya rastlanmadı.

TURGUT ÖKER ZAMANLAMAYA DİKKAT ÇEKTİ

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Turgut Öker, olayın kendilerinin Harabati Dergâhı'nda Nevruz Cemi yapmasının ardından gerçekleşmesine dikkati çekti. Öker, "Biz ziyaretlerimizi gerçekleştirdikten sonra, Harabati Dergâhı'nın giriş bölümünü tahrip etmişler. Saldırıyı, cumartesi günü kitlesel olarak dergâhımızda cem yapmamızı içlerine sindiremeyenlerin gerçekleştirdiğini düşünüyoruz. Kimsenin olmadığı bir zaman diliminde dergâhımıza saldırarak ne kadar alçak ve sinsi olduklarını bir kez daha ortaya koydular" diye konuştu.

İSLAM BİRLİĞİ İLE BEKTAŞİLER ARASINDA SORUNLAR VAR

Sersem Ali Paşa veya diğer adıyla Server Ali Paşa, 1538 yılında Harabati Dergâhı'nı kuran kişi olarak biliniyor. Harabati Dergâhı, Balkanlar'da Bektaşilerin en önemli kutsal mekanları arasında yer alıyor. Bu önemli Dergâh 24 bin metrekarelik alanda kurulu. Dergahın kullanımı konusunda Makedonya İslam Birliği ile Bektaşiler sorunlar var. Harabati Baba Dergâhı'nın sadece 80 metrekarelik bir bölümünü kullanabilen Alevi- Bektaşiler son olarak konuyu Avrupa Parlamentosu'na taşımışlardı. Harabati ile olarak iki taraf arasında çok sayıda dava ve şikayet bulunuyor. 


KAYNAK: DHA