BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.324,84
HABER /  GÜNCEL

Mahsur kalan 19 dağcı kurtarıldı

Dün Ödemiş'te tipiye yakalanan ve "Donuyoruz" mesajı gönderen 19 dağcı, ekiplerin yoğun çabasıyla kurtarıldı

Abone ol

Dün çıktıkları dağdan inişe geçen 19 dağcı, İzmir Ödemiş Bozdağ'dan "Donuyoruz" mesajı geçti. Ondan sonra zamana karşı yapılan yarışta 19 dağcı ölmek üzeyken kurtarıldı.

Dağcılar kurtarma ekiplerinin yardımıyla geçmişte belde olan Bozdağ yerleşim yerine saat 09.00 sıralarında indirildi. Yürüme zorluğu çeken bir dağcı helikopterle dağdan alınarak Ödemiş Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Sabaha kadar gözlerini kırpmadan bekleyen aileler dağcılara sarılarak büyük sevinç yaşadı. Dağcılar, yaşadıkları olayın dağcılığın doğal sonucu olduğunu, sıkıntı çektiklerini ancak korkmadıklarını söyledi. Dağcıların ilk sağlık kontrolleri Bozdağ’da bekletilen ambulanslarda yapıldı, önemli sağlık sorunu olmadığı belirtildi.

19 DAĞCI BÖYLE KURTARILDI FOTOGALERİ

ZİRVEYE ÇIKINCA TİPİ BAŞLADI

Bozdağ'da mahsur kalan ve arama kurtarma ekiplerinin çalışması sonucu ulaşılan 19 dağcıdan Mahmut Eren Tuncay, yaşadıklarını anlattı. Ödemiş ilçesine bağlı Bozdağ Mahallesi'ne getirilen emekli ziraat mühendisi Eren Tuncay, her hafta dağcılık etkinliklerine katıldığını, Bozdağ'a da daha önce çıkmasına rağmen ilk kez böyle bir durumla karşılaştığını belirtti.
Zirveye çıkar çıkmaz tipinin başladığını anlatan Tuncay, hemen geri dönmeye başladıklarını, zirveye çıkmak isteyen başka dağcılara "gelmeyin" dediklerini aktardı. Tuncay, tipi nedeniyle 10-15 dakika içinde kardaki ayak izlerinin silindiğini ifade ederek, "Çok sis vardı. 1-2 metre önümüzü göremiyorduk. Birbirimize yakın olarak yürüdük. Bir kaç yol denedik kaybolunca, fakat başarılı olamadık. Rehber arkadaşımız can güvenliğimizi tehlikeye atmamak için kuytu bir yerde toplanmamızı sağladı. Orada beklemeye başladık. Her yere telefon ettik bizi kurtarın diye. Sabah 05.00'te Ege Dağcılık'tan 5 genç arkadaşımız çoğu insanın canını kurtardı" diye konuştu.

"ÜMİTSİZLİĞE KAPILMAYA BAŞLADIK"

Yanlarında gerekli ekipmanlarının olduğunu söyleyen Tuncay, sözlerinin şöyle sürdürdü: "Gece boyunca birbirimize sarılıp ısındık. Tek başımıza olsak hasta olup ölürdük. Sabaha doğru artık çok uyku bastırdı, 24 saattir uykusuzduk. O sırada arkadaşlar geldi. Uyumak çok tehlikeli, hiç bir arkadaşımızı uyutmadık, epey performans sarf ettik uyutmamak için. Hareket ettik sürekli. Yeterli suyumuz vardı. Zaten yiyeceği insan hiç düşünmüyor. Sabaha karşı ümitsizliğe kapılmaya başladık." Dağcılar Mehmet Yapıcı ise, "dayanışma içinde morallerini bozmadan sabaha kadar beklediklerini, zor bir gece geçirdiklerini" anlatarak, kurtarmaya gelenlere teşekkür etti. İzmir'in Ödemiş ilçesinde 19 dağcı, dün yoğun tipi nedeniyle Bozdağ'da mahsur kalmış, yaklaşık 15 saatlik çalışmanın ardından sabaha karşı bulundukları alana ulaşılmıştı. Aynı bölgede 2013 yılında da çığ düşmüş, bölgeye çıkan yollar uzun süre araç ve yaya trafiğine kapatılmıştı.

TOPRAK "SAĞLIK DURUMLARI İYİ"

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Bozdağ'da mahsur kalan ve ekiplerin çalışması sonucu ulaşılan 19 dağcının genel sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi. Vali Toprak, Ödemiş ilçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, dün bir grup dağcının Bozdağ'a tırmandığını ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle burada mahsur kaldığını hatırlattı. Dün akşamdan bu yana sürdürülen arama kurtarma çalışmalarının sonuç verdiğini ifade eden Toprak, 18 dağcının buludukları yerden yürüyerek indiğini ve sağlık kontrolünden geçirildiğini kaydetti. Uzun süre soğukta kalan dağcılara ilaç takviyesi yapıldığını ve çeşitli tetkikler uygulandığını anlatan Toprak, şöyle devam etti: "Bunun dışında ekip lideri ve yaşı biraz kıdemli olan bir dağcıda yürüyememe ve titreme benzeri sorunlar ortaya çıktı. Sabah uçuşun elvermesi üzerine helikopterle bir deneme uçuşu yapıldı, sepet indirildi ve o da alındı. Biraz önce buraya geldi ve ilgili sağlık kuruluşuna gönderildi. Şu an itibarıyla 19'unun da genel sağlık durumları iyi gözüküyor, bir sorun gözükmüyor. Herhangi bir semptom ve ileri bir şey gelişmezse demek ki sağ sağlim aileleriyle kavuşmuş olacaklar."

VALİ: PİKNİĞE GİDER GİBİ GİTMEMELİ

Vali Toprak, "geçmiş olsun" temennisinde bulunarak, "Bu olay, sağ salim gelmeleriyle sonuçlansın. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve İçişleri Bakanımızla görüştüm. Helikopter, uçak veya diğer ekiplerin organize olması konusunda gerekli talimatlar verildi. Sıkıntımız helikopterlerin uçuşa engel bir havayla karşılaşması. Şu anki hava durumu oraya helikopter kaldırılmasına mutlak engel. Sonuç olarak her türlü tedbir düşünüldü, gereği yapıldı. Koordine içinde yukarıdaki 19 dağcımızı, kurtarmaya gidenlerle getireceğiz'' yorumunu yaptı. Toprak, meteorolojiden yapılan uyarılara dikkat edilmesi gerektiğine işaret ederek, "Dağa çıkacak arkadaşlar pikniğe gider gibi gitmemeli, bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeli" dedi.

'DONUYORUZ, BİZİ KURTARIN' DEMİŞLERDİ

İzmir Mevsim Dağcılık Kulübü yöneticilerinden Haktan Aslan dün yaptığı açıklamada "Ben bugün kulübün başında değildim, dağa çıkan benim ekibimdi. Bir grup zirveye çıkıyor, 19 kişi inerken biranda tipi bastıyor. Mahsur kalıyorlar. Rotayı şaşırıyorlar. Ben de yerlerinde kalmalarını istedim. Saat 15.30'da Dağcılık Federasyonu Başkanı Bayram Ali Altuğ bölgeye gitti. Bir süre ona da ulaşamadık. Ancak, kulübümüzden 2 arkadaşımız AFAD'taki görevlilere bilgi verdi ve Altuğ'a ulaşıldı. Bozdağ'ın zirvesine çıkan grup, yaklaşık 400 metre aşağısına geldiğinde tipiye yakalanıyor. Bugün işyerimde tadilatımız vardı o nedenle ben tırmanışa katılamadım. Tırmanışı yapmadan önce hava durumlarını inceledik ve öğleden sonra yağış görünüyordu. Ben de uyarmıştım hocamızı, hava kötüleşirse fazla zorlamayın diye. Vadinin sol kısmı uçurum. Arkadaşlar belli bir noktaya geldikten sonra beni aradılar ve bulundukları noktada durmalarını istedim. Şu an yaklaşık 1800 metre rakımda olduklarını tahmin ediyorum. Bizim Mevsim Dağcılık Kulübümüzden 53 kişi etkinliğe katıldı. Ancak zirve ekibi 19 kişiydi. Diğerleri tırmanışı tamamlayıp döndü, ancak 19 kişi mahsur kaldı. Mahsur kalanlardan İbrahim Bedir ile kısa bir görüşmem oldu, 'Donuyoruz, bizi kurtarın, burası çok soğuk' dedi. Ben de buradan elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorum" diye konuştu.

KADIN DAĞCI HAYATINI KAYBETTİ

Dün dağcılık kulübü üyeleri, birbirleriyle iletişime geçerek bugün gruplar halinde İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki Bozdağ'a yürüyüş düzenlemişti. Faal olmayan Bozdağ Kayak Tesisleri'nin üst tarafındaki bölgeye çıkan grupta bulunanlardan 48 yaşındaki Dürdane Seringenç, öğle saatlerinde düşüp yaralandı. Seringenç, Hava Kuvvetleri'ne ait bir helikopterle bölgeden alınarak Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedaviye alınan Seringenç kurtarılamadı.

Seringeç'in ölüm haberi, yakınlarında üzüntü yarattı. Göztepe Kız Teknik Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi'nde çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni olan Dürdane Seringeç'in 10 yıllık başarılı bir dağcı olduğu belirtildi. 2006 yılında Çin'deki 7 bin 546 metre yüksekliğindeki Muztagh Ata Dağı'na tırmanın ilk Türk kadın dağcı olan Seringeç'in cenazesinin önümüzdeki salı günü Kahramanmaraş'ın Andırın İlçesi'nde toprağa verileceği belirtildi.