BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,94
ALTIN 2.426,15
HABER /  GÜNCEL

Mahkumların ziyaret yönetmeliği değişti

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile aynı cezaevi kampüsünde bulunan mahkumlar, Başsavcılık izni ile birbirlerini ziyaret edebilecek. Terör suçundan tutuklu ve hükümlü bulunan yabancı uyrukluları ziyaret etmek isteyenler artık izin için Ankara'ya gitmeyecek

Abone ol

Cezaevlerindeki bulunan mahkumlara yönelik yönetmelik değişikliği yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile ilk olarak yabancı mahkumların ziyaret edilmelerini kolaylaştırıcı bir adım atıldı. 

Habertürk’ün haberine göre önceden terör suçundan tutuklu ve hükümlü bulunan yabancı uyrukluların ziyaret etmek isteyen yakınları Ankara’ya giderek Adalet Bakanlığı’dan izin alıyordu. Yeni düzenleme bu izini verme yetkisi ilgili cezaevlerinin Cumhuriyet Başsavcılıklarına devredildi. Bu değişikliğin özellikle Suriyeli tutuklu ve hükümlüleri yakından ilgilendirdiği belirtiliyor.

MAHKUMLAR BİRBİRİNİ ZİYARET EDEBİLECEK

İkinci değişiklik ise aynı cezaevinde bulunan mahkumların birbirlerini ziyaret etmelerine ilişkin. Bu zaten Başsavcılık tarafından izin verilmesi durumunda olanaklıydı. Yani aynı cezaevinde bulunan mahkumlar birbirlerini ziyaret edebiliyordu. Ancak son dönemde cezaevleri kampüsler şeklinde inşa ediliyor. Yani aynı kampüs içerisinde birden fazla cezaevi bulunuyordu.

Bu cezaevlerinin her biri aynı kampüs içerisinde olmasına rağmen farklı cezaevleri olarak değerlendirildiğinden mahkumların birbirlerini ziyaretlerine izin verilmiyordu. İşte yeni değişiklikle bu sorun da aşıldı. Bundan böyle kampüs cezaevleri bir cezaevi olarak kabul edilecek. Örneğin, Sincan T Tipi Cezaevi'nde bulunan bir tutuklu ve hükümlü L Tipi Cezaevi’nde bulunan bir tutuklu ya da hükümlüyü yine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın izni ile ziyaret edebilecek.

MAVİ KARTLILAR...
Üçüncü değişiklik ise mavi kartlılara yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından izin alarak, çıkanlara ilişkin oldu. Bu isimler cezaevi idarelerince yabancı gibi değerlendiriyordu. Bu nedenle ziyaret edilmelerinde bazı sınırlamalar vardı. Bu sorun da giderildi, bu kişiler artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı tutuklu ve hükümlülerin tabi tutulduğu ziyaret koşullarına tabi tutulacak.

KONSOLOSLUK ÇALIŞANLARI 
Dördüncü düzenleme elçilik görevlilerinin cezaevi ziyaretlerine ilişkin. Konsolosluklarda resmen çalışan din görevlisi, öğretmen, psikolog, tercüman ve benzeri mesleklerdeki konsolosluk memurlarının yabancı hükümlü ve tutukluları ziyareti Adalet Bakanlığı’nın iznine tabi olacak.