BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.425,97
HABER /  GÜNCEL

Mahkeme 'Neşet Ertaş' davasında kararını açıkladı

Halk Ozanı merhum sanatçı Neşet Ertaş'ın isminin marka tescilini yaptıran işadamına usta sanatçının mirasçılarının açtıkları davada karar verildi. Mahkeme Neşet Ertaş markasının hükümsüzlüğüne karar verdi.

Abone ol

'Bozkırın Tezenesi'' lakaplı Türk halk ozanı Neşet Ertaş’ın ailesinin açtığı marka davasında mahkeme, Osman Paşa Şahin’in Türkiye Patent Marka Kurumu’na (TPMK) geçen yıl kendi adına tescil ettirdiği “Neşet Ertaş” markasının hükümsüzlüğüne ve sicilden silinmesine karar verdi.

Hürriyet'in haberine göre, Türk halk ozanı Neşet Ertaş 25 Eylül 2012’de hayatını kaybedince geriye mirasçıları olarak eşi Nigar Leyla, kızları Döne ve Canan ile oğlu Hüseyin’i bıraktı. Neşet Ertaş’ın mirasçıları, geçen yıl ticaretle uğraşan Osman Paşa Şahin’in “Neşet Ertaş” adını TPMK nezdinde kendi adına tescil ettirdiğini öğrendi.

Neşet Ertaş’ın yasal 4 mirasçısı, bunun üzerine avukatları Ercan Bahadır aracılığıyla İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne marka tescilinin iptali ile marka hükümsüzlüğünün sicilden terkinine ilişkin dava açtı. Ertaş’ın ailesi, davalı Osman Paşa Şahin’in tescil ettirdiği “Neşet Ertaş” ibareli markanın sahibi olmadığını bilmesine rağmen kendi adına tescil ettirerek dürüstlük kurallarını ihlal ettiğini belirtti.

Davalının Neşet Ertaş isminin itibarından ve tanınmışlığından haksız bir biçimde faydalanmak istediğini öne süren Ertaş’ın 4 mirasçısı, mahkemeden marka tescilinin iptali ile hükümsüzlüğüne karar verilmesini istedi.

DAVALI ALEYHİNDEKİ DAVAYI KABUL ETTİ

Davalı Osman Paşa Şahin, dava açıldıktan bir ay sonra 20 Kasım 2017’de mahkemeye bir dilekçe verdi. Şahin, dava konusu “Neşet Ertaş” markası ile alakalı bütün sınıf ve emtialara ilişkin aleyhine açılan marka hükümsüzlüğü davasını kabul ettiğini bildirdi. Osman Paşa Şahin’in aleyhinde açılan davayı kabul etmesi üzerine mahkeme kararını açıkladı.

"NEŞET ERTAŞ MARKASI HÜKÜMSÜZDÜR"

Davalının kabulü ile davalıya ait “Neşet Ertaş” markasının hükümsüzlüğüne ve sicilden terkinine karar verildi. Mahkeme ayrıca “Neşet Ertaş” markasının dava sonuçlanıncaya kadar üçüncü kişilere devrinin ihtiyati tedbiren önlenilmesine yönelik verilen ihtiyati tedbir kararının da kaldırılmasına karar verdi.