BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,14
ALTIN 2.295,47
HABER /  GÜNCEL

Madenden suyun tahliyesi 2 gün sürebilir

Prof. Dr. Alaettin Kılıç, Karaman'daki madende kurtarma çalışmalarının nasıl yapılması gerektiğini anlattı.

Abone ol

Prof. Dr. Alaettin Kılıç, madene oksijen verilmesinin değil, nereye verildiğinin önemli olduğunu belirterek, yapılması gerekenleri anlattı:

“Oksijeni vermeleri değil nereye verdikleri önemli. Suyun tahliyesi tali bir işlem. Esas olan buradaki suyun boşaltılması olmamalı. Oradaki arkadaşlarımıza ulaşılması. Suyun geliş sebepleri tam olarak tespit edilemedi. Buradaki su gelmeye devam ediyor mu? Aradaki bağlantı kurulunca ani olarak boşalan bir su mu?

Oradaki teknik ekipmanlarla suyun tahliyesi bir kaç gün sürebilir. Diğer çıkış yollarından işçilere ulaşılması daha mantıklı ancak, suyun tahliyesi de gerekli.

Ani olarak gelen bir su, buradaki ekipmanları kabloyu da kaplamış bir su. Bunlar suyun içinde çalışabilen motorlar değil. Karşımızdaki durumda ani bir su baskını.

İŞÇİLER NASIL ÇIKARILABİLİR?
Bizim madenlerimizin mutlak olarak bir giriş ve bir çıkışının olması gerekir. Bu sadece hazırlık galerilerinde, tek girişten çıkış da sağlanır. Bu en kritik dönemdir. Burada mahsur kalan işçi 20’nin üzerinde olduğu için hazırlık galerisinde olmadıkları görülüyor.

Bir taraftan bastığı zaman , bunlar ters tarafa doğru hareket etmişlerse, ters taraf da meyil aşağı değil de meyil yukarıysa, umarım böyledir, o tarafa doğru hareket etmiş olabilirler.”