BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.310,22
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Madencilerin şikayetleri silindi mi?

Sezgin Tanrıkulu, Soma'daki maden işçilerinin Alo 170en silindiğini sordu.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e, Soma’da madende çalışan işçilerin önceki tarihlerde madendeki çalışma koşullarından dolayı ALO 170 Hattı’na yaptıkları şikayet ve ihbarların sistemden silindiği iddiasının doğru olup olmadığını sordu.
Tanrıkulu, Çalışma Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle dedi:

“13 Mayıs 2014 günü meydana gelen ve yüzlerce madencimizin hayatlarını kaybetmesi ile sonuçlanan maden faciasının gerçekleştiği madende çalışan işçilerin önceki tarihlerde madendeki çalışma koşullarından dolayı ALO 170 Hattı’na yaptıkları şikayet ve ihbarların sistemden silindiği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, yaptıkları şikayet ve ihbarlar kimin talimatıyla sistemden silinmiştir?

Sadece 2014 yılında ALO 170 Hattı’na Soma’daki maden işletmesi ile ilgili olarak yaklaşık 80 şikayet ve ihbar iletildiği ancak işçilerin şikayetleri ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hiçbir işlem yapılmadığı iddiası doğru mudur?

2012’den facianın gerçekleştiği güne kadar ki dönemde Soma’daki madende çalışan işçilerin ALO 170 Hattı’na yaptıkları şikayet ve ihbarların sayısı nedir?

alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sistemden silinen şikayet ve ihbarların sayısı nedir?
İhbar ve şikayetlerde bulunan işçilerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gizlice işletmeci şirkete bildirildiği iddiası doğru mudur?

Şirket yetkililerinin ‘Bizim kolumuz uzundur; bize bir şey olmaz‘ diyerek maden işletmesindeki çalışma koşulları ile ilgili olarak şikayetlerde bulunan işçilere gözdağı verdikleri iddiası doğru mudur?”