BIST 9.511
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.492,22
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Madencilerden önce onlar eğitilecek!

Soma ilçesinde 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan facia maden işletmecilerini de paniğe sevk etti.

Abone ol

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan facia maden işletmecilerini de paniğe sevk etti. Kimi işletme faaliyetini geçici süre ile durdurarak eksiklerini tamamlıyor, kimi de işçisini eğitiyor. Maden-Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği de (MADSİAD) bu kapsamda önce işvereni ardından da madenciyi eğitecek. 

MADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu, Soma’da yaşanan facianın maden sektöründeki en büyük eksiğin eğitim olduğunu gözler önüne serdiğini söyledi. Bu kapsamda dernek olarak harekete geçtiklerini ifade eden Efendioğlu, ilk olarak işverenin eğitilmesi için proje geliştireceklerini, ardından da madenciyi eğiteceklerini belirtti. Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Efendioğlu, özetle şu ifadeleri kullandı: “Böylesine feci bir kazanın yaşanması sektördeki sorunu açıkça ortaya koyuyor. Türk madencileri için bu kaza bir milat olmalı. Şapkayı önümüze koyup, biz işletmeciler neyi, nerede yanlış yapıyoruz, bunu tartışmalıyız. Bu kapsamda hem İstanbul’dan hem de madencilik konusunda en iyi olan Almanya’dan birkaç profesör getirerek iş güvenliği konusunda geniş katılımlı bir toplantı düzenleyerek, mühendisleri eğitimden geçireceğiz. Hatta işverenler olarak hepimizin yeniden eğitimden geçmesi, madenciliği yeniden yorumlaması gerekli. Ben de bir işverenim ve biliyorum ki hepimiz özeleştiri yapmalıyız." 

HARMANCIK'TA MADEN OCAKLARI KAPATILDI

Efendioğlu, Bursa’nın Harmancık ilçesinde faaliyet gösteren ve 300 işçiye ekmek kapısı olan 15 civarı krom maden ocağının kapanması ile gündeme gelen ‘geçici kapatma’ istatistiklerini de açıkladı. Geçen yıl derneğin üyesi olan 4 işletmenin, ocaklarını geçici süre ile kapattığını ve eksiklerini gidererek yeniden faaliyete geçtiğini bildirdi. Efendioğlu, yılın ilk 4 ayında hiçbir işletmenin geçici kapatma cezası almadığını ve Harmancık’taki işletmenin bu yıl ilk olduğunu ileri sürdü. Efendioğlu, Soma’ya yardım için de bir plan dahilinde hareketz ettiklerini bildirdi.