BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.492,11
HABER /  GÜNCEL

Maddi hasarlı kazada sürücü neler yapılmalı?

Trafik Polisi Mehmet Candaş, cevaplatv'de 'maddi hasarlı kazada trafik polisi çağrılmalı mı?' sorusuna yanıt verdi.

Abone ol

Maddi hasarlı kazada trafik polisi çağrılmalı mı? Hangi tür kazalarda trafik polisi çağırmalıyız?

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nün özel izni ile Trafik Polisi Mehmet Candaş, merak edilen soruları aracılığı ile yanıtladı.

Kazaya karışan sürücüleri ilgilendiren önemli ayrıntılar aktaran Candaş şunları söyledi:

"Sadece maddi hasarlı trafik kazalarında, kazaya karışanlar, trafik polisi çağırmadan,  trafik sigortası poliçesi ile verilen tutanağı doldurup, sigortaya başvurabilirler. 

Kazaya karışan sürücüler, kaza mahalinin durumunu bozmadan, eldeki imkanlar doğrultusunda kaza mahalini, araçları da içine alacak şekilde bir kaç açıdan fotoğraflayıp, trafik için ek bir tehlike yaratmamak üzere, kaza mahalindeki araçları, uygun bir şekilde yol dışına alabilirler. Kendi aralarında maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı düzenleyip, tutanağı imzalayıp tanzim edebilirler. 

Ancak ölümlü ve yaralamalı kazalar aynı zamanda ceza hukukunu ilgilendirdiğinden, taraflar kendi aralarında anlaşamazlar.

Bu durumun hukuki dayanağını ise, Trafik kazaları ile ilgili Karayolları Trafik Kanunun 81-84. maddeleri ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 152-157. Maddeleri teşkil eder. 81. maddede, maddi hasar meydana gelen kazalarda, kazaya dâhil kişilerin tümü, yetkili ve görevli kişinin gelmesine lüzum görmezlerse, bunu aralarında yazılı olarak saptamak sureti ile kaza yerinden ayrılabilirler.

Anlaşma hali dışında maddi hasarlı, ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında, zabıtanın iznini almadan zaruret dışında olay yerinden ayrılan veya 1.fıkranın (b) bendi hükümlerine uymayan sürücüler para cezası ile cezalandırılırlar."