BIST 9.525
DOLAR 32,65
EURO 34,88
ALTIN 2.511,93
HABER /  GÜNCEL

Macaristan Başbakanı Orban: Sığınmacılar Hristiyan kökleri tehdit ediyor

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki yüzlerce sığınmacının bulunduğu ana tren açılırken, Başbakan Orban ise "sığınmacıların Avrupa'nın Hristiyan köklerini tehdit ettiğini" savundu.

Abone ol

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki ana tren istasyonu iki gün kapalı tutulmasının ardından açılırken, istasyonda Batı Avrupa'ya giden tüm trenlerin "süresiz" iptal edildiği anonsu yapıldı.

Yüzlerce sığınmacının bulunduğu istasyonda kaos ve kafa karışıklığı hüküm sürüyor.

Bu arada Macaristan'ın sığınmacı karşıtı Başbakanı Viktor Orban hiç kimsenin kayıt altına alınmadan Macaristan'ı terk edemeyeceğini söyledi.

AB kuralları sığınma başvurularını değerlendirme sorumluluğunu sığınmacının ayak bastığı ilk ülkenin üzerine yüklüyor.

Macaristan'daki sığınmacıların büyük çoğunluğu, sığınma başvurusunu Almanya'da yapmak için Macaristan'da kaydolmayı reddediyor.

Keleti İstasyonu'ndaki sığınmacıların dün ve önceki gün trenlere binmesi engellenmiş ve arbede yaşanmıştı.

Krizle ilgili görüşmeler yapmak üzere Brüksel'e giden Macaristan Başbakanı Viktor Orban sınır kontrolünün "bir numaralı sorun" olduğunu söyledi.

Orban "Macarlar korku içinde. Avrupa halkı korku içinde çünkü aralarında bazı başbakanların da bulunduğu Avrupalı liderlerin durumu kontrol altına alamadıklarını görüyorlar" dedi.

'Sığınmacı sorunu Alman sorunu'

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile birlikte gergin geçen bir ortak basın toplantısı düzenleyen Orban krizi "bir Alman sorunu" olarak tanımladı.

Orban "Hiç kimse Macaristan'da, Slovakya, Polonya ya da Estonya'da kalmak istemiyor. Hepsi Almanya'ya gitmek istiyor. Bizim işimiz onları kaydetmek. Avrupa düzeyinde açıkça belirlenmiş kurallarımız var. Alman Başbakanı dün hiç kimsenin kaydolmadan Almanya'ya gidemeyeceğini söyledi. Alman Başbakanı kayıtta ısrar ediyorsa bunu yapacağız, yapmak zorundayız" diye konuştu.

'Hristiyan kökler tehdit altında'

Martin Schulz ise "Avrupa ideali dayanışma üzerine kurulmuştur. Şu anda gördüğümüz egoizm ve AB'ye yönelik asıl tehdit bu" dedi.

Macaristan Başbakanı Orban Alman Frankurter Allgemeine Zeitung gazetesi için yazdığı makalede de "ülkesinin Avrupa'nın Hristiyan köklerinin tehdit eden sığınmacılarla istila edildiğini" söyledi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise üye ülkelerin en az 100 bin sığınmacıyı kıtaya yerleştirmek için alacakları mülteci sayısını büyür oranda arttırması gerektiğini belirtti.

Tusk ayrıca AB dışında, savaş bölgeleri yakınlarında sığınmacı kabul merkezleri kurulması çağrısı yaptı.